A început „revoluția morală”. Ce e de făcut?
Mihai Dobre este diplomat și istoric, fost secretar de stat în MAE și profesor la Universitatea București. El crede că România are o democrație funcțională, instituții și legislație, precum și cel mai bun statut internațional pe care l-a avut vreodată. „ Și atunci, de ce nu decolează? De ce există această stare de nemulțumire atât de puternică în rândul populației, căci este evident că protestele din ultima perioadă n-au fost legate doar de tragedia din Colectiv?”
Mihai Dobre crede că problema majoră se află în zona leadershipului politic și este reprezentată de sentimentul impunității. Acel sentiment care îl face pe șeful unei instituții să creadă că doar el are dreptate și că dacă greșește nu va fi pedepsit. „E nevoie de o cultură care să combată impunitatea. Cred că instituțiile publice ar trebui să insiste pe ideea că trebuie să încurajeze exprimarea punctelor de vedere, chiar și atunci când acestea sunt divergente. Instituțiile publice au nevoie de mecanisme care să le permită angajaților să își susțină punctul de vedere în instituție, să nu aibă nevoie să se ducă în Justiție pentru a le fi respectate drepturile.”
Diplomatul crede că alte probleme țin de neimplicarea suficientă a tinerilor și de slaba reprezentare a femeilor în instituțiile publice. „Democrația înseamnă participare. E foarte bine că tinerii vor să participe. A fi activ fără a dori să conduci înseamnă foarte mult. România stagnează în privința inițiativelor mari. Cred că ar trebui să facem apel la rezerva de creativitate a femeilor. Poate ar trebui introdusă în Constituție o normă de garantare a egalității în drepturi.”
Sandra Pralong, consilier de stat la Președinția României, speră că „după tragedia din Colectiv am căpătat conștiința că nu avem impunitate. Și că dacă noi credem că o avem vom fi trași de mânecă”. Ea a pledat pentru o viață trăită în acord cu valorile în care crezi, pentru că o astfel de viață îți aduce satisfacții mult mai mari decât orice împlinire materială. „A avea conștiință înseamnă a-ți da seama de impactul pe care îl au acțiunile noastre asupra celorlalți, de aproape sau de departe”.
Radu Octavian, fondatorul Diverta și al altor firme, crede că legile din România au fost făcute pentru ca nimeni să nu le poată respecta și că oamenii de afaceri care vor să acționeze onest au fost victime până acum. „Noi suntem victime. Sunt unii activi, care îți bazează business-ul pe șpagă, și ceilalți care sunt corecți și nu au de ales. Eu am fost pus în situația: închizi business-ul sau te adaptezi și încerci să fii cât de corect poți fi”. Spune că a închis una dintre afaceri tocmai pentru că era un domeniu în care nu puteai funcționa corect. „Eu sistematic am evitat business-urile unde știam că e inevitabil să fii neonest, corupt. Dacă lucrezi în multinaționale ai o protecție, ambasadele te protejează, dar românii nu au o astfel de protecție”.
Antreprenorul crede că acum e un moment bun pentru a schimba modul de funcționare. „Sunt plin de speranță că tinerii pot schimba asta, să nu mai fie victime, să nu mai fie puși să aleagă între a nu-ți urma chemarea și a fi neonest.” Radu Octavian le recomandă tinerilor care sunt nemulțumiți să intre în partidele existente și să-i dea afară pe membrii vechi, așa cum a făcut Gorbaciov în Rusia. „Dacă apar acum multe partide noi, bătându-se între ele, e greu să aibă rezultate într-un an. Eu n-aș intra, sunt expirat, dar fiica mea care e la studii la Londra vrea să intre în politică. Ea o să intre.”