4 trasaturi comune ale liderilor autentici
Au ei acea scanteie care anima un om pe calea lui si care ii determina pe cei din jur sa vada viitorul prin proprii lui ochi? Sunt ei gata sa ii inspire pe ceilalti sa le impartaseasca viziunea? Le mai trebuie doar putina stiinta pentru a fi liderii pe care si-i doreste compania?
Zilele acestea invatam mult despre leadership si, sa recunoastem cinstit ca ne place. In unele medii corporate, titulatura de lider a devenit aproape formala, definind chiar anumite pozitii in companie. Uneori insa, intalnim multe definitii si putina vocatie. Atat de mult e atras egoul nostru de acest titlu, incat unii dintre noi sunt capabili sa invete o intreaga ‘mecanica’ a leadershipului, pentru a-l putea dobandi.
Avand, de-a lungul timpului, privilegiul de a sta vremelnic pe langa cativa lideri autentici, am putut observa cateva trasaturi comune, indiferent de mediul, domeniul sau nivelul la care actionau.
Una din aceste trasaturi este Viziunea. Nativa sau dezvoltata in timp, aceasta pretioasa calitate am constatat ca este insotita intotdeauna de o claritate a valorilor, de intuitie si de curajul de a construi un drum catre tinta.
O alta calitate, care face ca echipa sa isi urmeze liderul este Credibilitatea.
Iar credibilitatea este generata de Integritate – exemplu personal de a face ce spui, atunci cand ai spus ca faci, iar oamenii se pot baza pe tine ca iti respecti prioritatile si iti onorezi promisiunile.
Si, in sfarsit, a ne dori sa fim lideri nu este egal cu a fi perceputi ca lideri. Ceea ce face diferenta intre un lider formal, impus prin puterea pozitiei pe care o ocupa, si un lider recunoscut ca atare, este Atitudinea. Atitudinea liderului este adoptata de oamenii lui, mai curand decat actiunile sale.
Asa cum spuneam mai sus, multi manageri isi doresc sa fie perceputi ca lideri. Dar ce nu mai e bine in a fi un manager excelent? Si ne putem intreba, a cata oara… te nasti lider sau inveti sa fii lider? Binecunoscuta controversa are mai putina importanta in fata performantei si rezultatelor pe care le generam, fie ca manageri, fie din pozitia de lideri.
Lucrand cu instrumentele Hogan in proiectele de consiliere de cariera si identificarea potentialului de leadership, am intalnit situatia in care mi s-a solicitat de catre un manager de la varful ierarhiei evaluarea nivelului middle pe care il coordona, solicitare insotita de o reticenta incapatanata in ceea ce privea propria evaluare… Ok, nu insist. Dar…
Teama de a nu da bine este dusmanul din umbra al managerului care isi doreste sa fie lider. Si pentru ca temerile noastre ne tin foarte mult ocupati, nu mai ramane loc pentru… integritate.
Ceea ce trebuie (si spun TREBUIE) sa intelegem, este dorinta si nevoia companiilor de a avea lideri cu adevarat, dar si manageri excelenti, iar integritatea este acea calitate care ne obliga sa ne depasim limitele, dar sa ne si trasam exact zonele de excelenta.
Un violonist taletat nu va fi neaparat si un dirijor talentat. Daca isi va petrece o buna parte din viata dorindu-si bagheta de dirijor, s-ar putea sa rateze o cariera stralucita de violonist…
In concluzie, un lider autentic reprezinta o valoare pentru orice companie, dar in incercarea de a ne transforma toti in lideri, unii dintre noi ar putea rata o cariera stralucita de manageri!
Anca Radu
Director General – Brumm Consulting, Distribuitor Hogan