„Femeile au grijă de sănătatea întregii familii”
De la director divizia laboratoare la director peste policlinicile Regina Maria, iar din 2012 director operaţional. Cum a fost acest traseu profesional?
Am început construind un laborator de analize medicale bazat pe standarde europene cu o echipă medicală de excepție. Am continuat, cu o altă echipă medicală minunată, să transformăm și să consolidăm policlinicile rețelei, astfel încât să uniformizăm standardele pe care le creasem în timp. Am învățat din toată experiența de până atunci și am încercat să aducem în fiecare locație, indiferent că vorbim de București, Bacău, Cluj, Constanța sau Brașov, exact acele servicii pe care le așteaptă pacienții noștri. În noiembrie 2012 m-am întâlnit cu o echipă excepțională de medici ce fac minuni pentru viitoare mămici și copii și care salvează vieți prin intervenții chirurgicale de 23 de ore. Așa am devenit COO în Regina Maria.
Care au fost cele mai dificile momente?
Cele mai dificile momente sunt cele în care problemele cotidiene din sfera operațională sunt depășite de încărcătura emoțională a unor intervenții, a unor probleme medicale grave. Fiecare caz medical trece „prin stomacul meu”, mă refer aici la cazuri medicale care sunt adevărate provocări. Atunci când știi că urmează o operație de 20 de ore sau o intervenție pentru un copil, sau că ai în maternitate un prematur de un kilogram și opt sute de grame, emoțional devii vulnerabil și ești afectat, oricât de confortabil ai fi cu infrastructura pe care o ai sau cu medicii pe care îi știi în sala de operații.
Aţi întâmpinat vreo problemă în carieră din cauza faptului că sunteţi femeie?
Probabil că au fost momente, dar nu am vrut niciodată să le văd. Sunt un om deosebit de pozitiv și constructiv. Nu am avut timp să mă opresc din drumul pe care am pornit.
Se spune că femeile ajung cel mai greu în board-ul unei companii. Cum a fost pentru dvs.?
Răspunsul este foarte simplu: I do my job in every single day.
Lucraţi într-o companie care pune un mare accent pe sănătatea femeii. Credeţi că femeile au nevoie de mai multă atenţie decât bărbaţii atunci când vine vorba de sănătate?
Femeile și bărbații au în egală măsura nevoie de atenție și de căldura, de servicii de calitate și de medici orientați către problema lor. Ce putem spune însă este faptul că femeile sunt factorii de decizie din familie, așa încât dacă avem o relație specială cu femeile este pentru că ele, la rândul lor, au grijă de sănătatea întregii familii. Este valabilă această afirmație și pentru femeile care sunt HR Manageri și au grijă de sănătatea companiei lor. Femeile sunt mai responsabile și sunt aliații noștri atunci când vine vorba despre responsabilizarea familiei sau a companiei, a societății în general, pentru că vorbim de servicii medicale.
Există totuși o categorie specială de femei, care are nevoie de mai multă atenție – femeile însărcinate, pentru care facem eforturi să se simtă cât mai atent îngrijite și confortabile în maternitățile noastre. Avem cea mai mare echipă de obstetricieni din București și am dedicat mai mult de jumătate din spitalul Băneasa maternității, pentru ca oricine vine în rețeaua noastră și orice serviciu și-ar dori legat de naștere și îngrijirea bebelușului să poată găsi.
Piaţa spitalelor şi clinicilor private este în expansiune de câţiva ani la noi în ţară, în ciuda crizei. Ce credeţi că se va întâmpla în viitor pe acest segment?
În Romania, piața spitalelor și clinicilor private este încă la început, este loc pentru mai multă creștere și specializare, cu condiția să nu pornești de la premisa că este ușor să faci medicină privată în România.
Există diverse scenarii în funcție de factori care țin de sistemul legislativ, de evoluția economiei și a puterii de cumpărare, de gradul de educație și conștientizare la care ajunge o societate. Noi estimăm creșteri în următorii ani, pentru că avem o construcție solidă deja și 17 ani de servicii medicale private. Pentru că avem deja investiții importante în policlinici, laborator și spitale, următorii ani vor fi de consolidare a acestora și de creștere a complexității intervențiilor pe care le vom face. Zona de spitalizare, chirurgie, este una în care în anii următori vom vedea creșteri importante și un accent special pe accesul în privat a acestor servicii. Cred într-o consolidare foarte curând a pieței medicale private și mai cred că trebuie să pornim acel «concept special» pe care l-am gândit noi în Regina Maria pentru a face o mai mare diferență în piață.
Aveţi un model în viaţă? Care este acesta?
Îl admir foarte tare pe Steve Jobs, mă întreb destul de des cum a reuşit să meargă mai departe şi de unde şi-a luat forţa de a construi atâtea lucruri, în condiţiile în care ştia că pentru el totul este limitat, condiţionat de un timp.
Dar un motto?
Este un citat în care Steve Jobs vorbeşte despre a-ţi plăcea foarte tare ceea ce faci şi despre a fi conştient permanent de importanţa muncii tale, de a nu pierde din vedere esenţialul : „Când aveam 17, ani am citit o maximă care spunea ceva de genul: «Dacă trăieşti fiecare zi ca şi cum ar fi ultima, într-o zi vei avea dreptate.» M-a impresionat şi de atunci, în ultimii 33 de ani, m-am uitat în oglindă şi m-am întrebat: «Dacă azi ar fi ultima zi din viaţa mea, aş face exact ceea ce sunt pe cale să fac?» Şi de fiecare dată când răspunsul a fost «Nu» prea multe zile la rând, am ştiut că trebuie să fac o schimbare.”
(n.r. traducerea redacţiei)
Cum împăcaţi viaţa de familie cu jobul?
În general, cinci zile din şapte sunt dedicate în cea mai mare parte Regina Maria, dar am speranţa că acest program este doar temporar. Am două zile exclusiv dedicate fetiţei mele şi familiei. Sâmbăta sunt cel mai bun elev la şcoala ei, iar duminica dansăm, cântăm la pian şi ne răsfăţăm.
Absolventă a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Chimie, a început să lucreze în 1996 ca Product Manager la divizia laboratoare – Distribuitor Bio-rad. Ulterior a fost Director Vânzări a reţelei naţionale Synevo România, iar din 2010, de când este angajată în cadrul Regina Maria a ocupat succesiv poziţiile de Director General Divizia Laboratoare, Director Divizie Outpatient, iar acum este Director Operaţiuni şi coCEO.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici