Zbor deasupra unui cuib de cuci. Cum să-ţi menajezi psihicul
Aşa cum spun unele studii, oamenii din ziua de azi stau cam prost la capitolul managementul stresului. Din cauză că vrem să facem multe lucruri, intrăm în criză de timp şi când trebuie să predăm ceva, ne stresăm, pentru ca, în final, lucrurile să iasă chiar mai bine decât ne aşteptam. Dar pentru asta trebuie să avem grijă în primul rând de sănătatea noastră psihică.
Când este mohorât afară, frig, ploaie… avem senzația de tristeţe şi asta ne afectează şi emoţional. Socializarea noastră depinde de astfel de semnale şi sănătatea psihică trebuie revigorată pentru a funcţiona la parametri normali. La acest lucru trebuie să fim cu toţii atenţi, de la cel mai mic membru al familiei, până la cel mai mare. Dacă avem grijă de noi, atunci putem să îi mulţumim şi pe cei din jur.
Nu uita să zâmbeşti!
Trăirile emoţionale reflectă cel mai bine personalitatea noastră şi, implicit, acţiunile noastre. De aceea este bine să ne păstrăm calmul şi să tratăm lucrurile ca atare când vine vorba de găsirea celei mai bune soluţii la o problemă întâmpinată. Să luăm exemplul unui pictor. Atunci când este fericit, lucrările sale explodează de culori vii. Vezi clar ce vrea să îţi transmită pentru că atunci lucrează curat şi liniştit. Când vezi un tablou gri, cu multe umbre, putem interpreta starea pictorului ca fiind una tristă. Cu toţii ştim că viaţa nu este întotdeauna roz, dar, pentru a fi cât mai puţine momente gri, trebuie să avem grijă de sănătatea noastră emoţională, psihică. Aşa că, nu uita să zâmbeşti și să cauți culorile vesele sau vii din jurul tău!
Alimentaţie corectă = sănătate psihică
Știm cât se chinuie părinţii să îi convingă pe copii, atunci când sunt mici, să mănânce morcovi, ardei… legume, în general. La capitolul fructe stau un pic mai bine. Alimentaţia corectă, cu mai puţine prăjeli şi mai multe vitamine ne ajută să fim mai sănătoși și sănătoasă și, de ce nu, să privim viaţa altfel. De aceea este important să ştii cum, ce şi, mai ales, când să mănâncăm. Pauzele prea mai între mese îi fac pe mulți dintre noi iritați – încă o stare de stres de care ar trebui să ne lipsim.
Exerciţiile fizice fac minuni
Ştim reclamele de la televizor sau radio în care suntem informaţi de cât de bine este să facem sport, dar nu prea le luăm în seamă. Ar fi timpul să începem să le dăm atenţie. Exerciţiile fizice, stimulând respirația, aduc mai mult oxigen în organism. Nimic nou până aici. Dar există o corelație strânsă între atenția și capacitatea de muncă și acel procent de oxigen care ajunge la creier. În consecință, privim stresul de la job mai detașat… fie și adaugând 30 de minute de sport sau mișcare în fiecare zi. Să nu mai spunem despre un aspect fizic de invidiat…
Fiţi pozitivi, aveţi grijă de sănătatea voastră psihică pentru a rezolva mai bine problemele şi a trece mai ușor peste stres.