Studiu: Cu 5G sau fără?
În ultima perioadă auzim tot mai des vorbindu-se despre tehnologia 5G. Părerile sunt împărțite. Unii oameni sunt de acord cu aceasta, însă există și multe persoane care sunt total împotriva acestei tehnologii.
Ce este tehnologia 5G și cum ne ajută aceasta?
Este a cincea generaţie de conectivitate a internetului mobil, care promite viteze mult mai mari de încărcare şi descărcare, acoperire mult mai largă şi conexiuni mai stabile. Aceasta se rezumă în principal la utilizarea mai eficientă a spectrului radio şi la a permite mai multor dispozitive să acceseze acelaşi internet mobil în acelaşi timp.
Cum funcționează ea? Imaginaţi-vă un roi de drone care cooperează pentru a desfăşura o misiune de căutare şi salvare, care pot trage focuri de avertizare şi care pot monitoriza traficul, toate comunicând wireless una cu cealaltă şi cu baza prin reţelele 5G. În acelaşi timp, mulţi consideră că 5G va fi crucială pentru vehiculele autonome şi pentru comunicarea dintre acestea pentru a citi datele din trafic şi hărţi în timp real.
La o scară mai mică, cei care se joacă pe telefon vor experimenta mai puţine întârzieri de conexiune, sau deloc. Jocurile pe mobil ar trebui să ajungă la reacţii instante şi fără timpi de aşteptare. Apelurile video ar trebui să ofere o imagine şi un sunet mult mai clare, fără nicio eroare, în timp ce device-urile de tip smartwatch sau brăţările de fitness vor putea monitoriza condiţia de sănătate în timp real, alertând doctorii în caz că apare o urgenţă.
Productivitatea și eficiența vor crește ca urmare a utilizării tehnologiei 5G, care va schimba modul în care funcționează multe sectoare economice, serviciile pentru consumatori și competențele angajaților, contribuind cu 1,3 trilioane de dolari la PIB-ul global până în 2030, arată raportul PwC ”The global economic impact of 5G. Powering your tomorrow”.
„Estimările PwC arată că utilizarea tehnologiei 5G, alături de investițiile în inteligența artificială (AI) și Internet of Things (IoT), poate duce la optimizarea modelelor de afaceri, la produse noi și servicii rapide și eficiente, câștigurile urmând să se accelereze începând din 2025, pe măsură ce aplicațiile compatibile cu 5G vor deveni tot mai răspândite. Dincolo însă de oportunități, folosirea acestei tehnologii vine și cu riscuri noi, ceea ce face esențială revizuirea modului în care este abordată securitatea cibernetică, pentru siguranța tuturor utilizatorilor: consumatori, companii și societate”, a declarat Mircea Bozga, Partener Risk Assurance, PwC România.
Având în vedere amploarea potențialului economic, raportul subliniază că fiecare organizație va avea nevoie de un plan pentru implementarea 5G în următorii cinci ani, pentru a maximiza oportunitățile. În același timp, adoptarea 5G va impune companiilor și guvernului să ia în considerare noi abordări ale reglementărilor, concentrându-se asupra siguranței în utilizarea tehnologiei.
Cei mai mari beneficiari ai utilizării 5G
La nivel regional, America de Nord va înregistra cel mai mare procent de creștere a PIB, urmată de Asia și Oceania și apoi de Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA).
La nivel sectorial, se preconizează că SUA și Australia vor câștiga cel mai mult din aplicațiile 5G pentru servicii financiare, India din cele pentru utilități, iar China și Germania în industria prelucrătoare.
Mai mult de jumătate din impactul economic global al tehnologiei 5G, respectiv 530 miliarde dolari, va fi generat de transformările sectorului de sănătate și asistență socială. Accelerarea telemedicinei în timpul pandemiei COVID-19 a oferit o altă perspectivă asupra viitorului asistenței medicale, dovedindu-și eficiența atât în relația cu pacienții, cât și la nivelul costurilor. Aplicațiile 5G includ monitorizare și consultații de la distanță, schimb de date între spitale în timp real, comunicarea medic-pacient îmbunătățită și automatizare în spitale pentru a reduce costurile.
Alte industrii care vor beneficia de utilizarea 5G sunt:
Utilitățile. Aplicațiile SMART vor sprijini obiectivele de mediu referitoare la reducerea amprentei de carbon și a deșeurilor, ajutând contoarele și rețelele inteligente să genereze economii de energie și să îmbunătățească gestionarea deșeurilor și a pierderilor de apă (330 miliarde dolari).
Media și Divertisment. Aplicațiile includ jocurile online, muzica, televiziunea online (OTT), publicitate în timp real sau îmbunătățirea experiențelor clienților (254 miliarde dolari).
Producția. Aplicațiile pentru monitorizarea și reducerea defectelor de fabricație, creșterea utilizării vehiculelor autonome (134 miliarde dolari).
Serviciile financiare. Îmbunătățirea experiențelor clienților, aplicații pentru reducerea fraudei (86 miliarde dolari).
*Mai multe detalii despre raport găsiți pe site-ul oficial al companiei PwC.