Atenția ți-e distrasă des? Iată cum să te concentrezi mai bine la job
Colegii cu chef de vorbă, telefoanele şi şedinţele interminabile se află printre motivele pentru care trei din patru angajaţi români pierd zilnic până la două ore din timpul de lucru, arată un sondaj publicat luna trecută de platforma BestJobs. Însă pierdem timp prețios și din cauza unor lucruri mai frivole, cum ar fi social media.
Verificarea platformelor precum Facebook sau Instagram ne răpesc destul de mult timp. Iar dacă luăm în considerare faptul că, în medie, durează 23 de minute până când ne putem concentra din nou la ce avem de făcut după ce atenția ne-a fost distrasă, ajungem să muncim mai puțin eficient.
Andrew Mellen, cunoscut drept ”cel mai organizat om din America” și autorul cărții Unstuff Your Life!, are o soluție simplă: și-a dezactivat toate notificările de pe telefon, după cum a povestit în cadrul unui interviu acordat Revistei CARIERE. Așa, nu mai e tentat să-și verifice smartphone-ul de fiecare dată când cineva îi scrie un mesaj sau primește un like pe Facebook.
Dar există o metodă mai atipică pentru a gestiona lucrurile care ne distrag atenția. Trebuie doar să ne schimbăm perspectiva asupra lor.
Ian Bogost este profesor de informatică interactivă la Georgia Institute of Technology. A scris 10 cărți până acum, printre care How to Talk About Videogames, The Geek’s Chihuahua și Play Anything. În cea din urmă, el prezintă o soluție out of the box în ceea ce privește modul în care ne raportăm la lucrurile pe care le facem. El susține că distracția e distracție chiar și atunci când nu implică amuzament.
Cum vine asta? Ian Bogost susține că joaca poate face parte inclusiv din task-urile dificile. Asta nu înseamnă neapărat că te vei distra făcând raportul de vânzări, de exemplu, dar poți introduce ludicul în acest proces. În acest fel, nu vei mai simți disconfortul care, până la urmă, reprezintă adevărata sursă a distragerii atenției.
Deci ce trebuie să facem? Pur și simplu să ne reimaginăm sarcina pe care o avem de făcut ca pe un joc (serios), spune Ian Bogost. Dar care e secretul? Cum am putea reuși să facem asta? Ei bine, răspunsul nu e probabil ceva la care te așteptai: ”Eșuăm în a ne distra pentru că nu luăm lucrurile prea în serios, nu pentru că le dăm atâta importanță încât eliminăm orice poate fi distractiv”.
Prin urmare, tot ce trebuie să facem este să ne axăm întru totul pe ce avem de făcut, în loc să ne refugiem în postările altora de pe social media sau să ne motivăm cu mici premii. Astfel, ne putem juca în mintea noastră și putem crea un loc de joacă imaginar din orice.
Bogost spune că a folosit această strategie pentru momentele când tunde iarba din curte. A împărțit terenul în parcele imaginare și s-a gândit, în timp ce folosea mașina de tuns, cum poate îngriji mai bine iarba, ce forme ciudate poate să dea tufișurilor și cum ar fi să instaleze aspersoarele astfel încât să ude trecătorii. În acest fel, task-ul a devenit suportabil, iar timpul a trecut mai repede – și, în plus, nu s-a simțit împovărat.
În plus, un alt ”secret” este să acordăm o mare importanță detaliilor. Bogost dă exemplul unui barista care petrece excesiv de mult timp la realizarea unor modele în cana de cafea. Și noi putem folosi strategia în viața noastră de zi cu zi. ”Leacul pentru plictiseală este curiozitatea”, explică acesta, care ne îndeamnă să ne folosim imaginația chiar și atunci când un task e dificil, monoton, repetitiv sau ”serios”.