Urmăriţi lumina roşie!
După trei zile în Rotterdam şi Delft, am fost pregătiţi să ducem aventura noastră în Olanda la nivelul următor. Iar odată ajunşi în oraşul râului Amstel, am concluzionat scurt: „Avem nevoie de mai mult timp”. Raţionamentul? Oriunde întorci capul este ceva interesant de văzut. Chiar din primele momente ale vizitei – dacă ajungeţi în Amsterdam via tren, după ce ieşiţi din gară, îndepărtaţi-vă câţiva metri până ajungeţi aproape de apă, după care întoarceţi-vă privirea spre clădirea din care tocmai aţi ieşit… şi admiraţi! Nu, trenul nu v-a lăsat într-un muzeu.
În Amsterdam, cea mai bună modalitate de a vă orienta în spaţiu este să vă plimbaţi cu tramvaiul 5 de la gară până la Museumplein (Piaţa Muzeelor)… dacă hotelul la care staţi este chiar pe traseu, cu atât mai bine. Veţi traversa cele mai importante artere şi astfel veţi ştii care pe unde sunt, mai ales că aici termenul „Centru” nu are un corespondent singular. Da, există piaţa Dam, dar mai există încă două pieţe cel puţin la fel de „Centrale” – Rembrandt Plein şi Leidese Plein, la care aş adăuga principalele canale, respectiv Prinsengracht, Keizersgracht şi Singel (vă recomand să le străbateţi în lung şi-n lat, oblic, paralel şi perpendicular).
După ce vă dezmeticiţi şi vă clarificaţi care sunt mijloacele de transport care vă duc la hotel sau cel puţin în apropierea lui, în cazul în care nu aveaţi o listă de obiective, acum ar fi momentul să prioritizaţi: sunt muzee, foarte multe muzee, dar oraşul în sine are mult prea multe de oferit pentru a vă petrece tot timpul în interior (mai ales că intrările nu sunt tocmai ieftine).
Ce puteţi nota pe listă:
Plimbarea cu vasul prin port – Seamănă cu plimbarea din Delft, doar că la scară mai mare. Pe lângă arhitectura clădirilor şi organizarea portului, puteţi observa de aproape locuinţele amplasate pe canale (costă circa 400.000 de euro andocarea pe viaţă, sunt 2.000 de locuri în total, iar în prezent sunt toate ocupate). Sunt două firme mari care operează aceste minicroaziere, iar punctul de plecare este chiar în faţa gării. Tot de aici vă puteţi cumpăra şi biletele. Puteţi să alegeţi între plimbare simplă, plimbare cu cină romantică şi plimbare cu degustare de brânzeturi. Ar fi bine să ştiţi că cele două din urmă s-ar putea dovedi incomode: locurile la „masă”, câte două pe fiecare parte, sunt destul de apropiate, iar dacă sunteţi „în doi” apropierea vecinilor cam anulează ideea de intimitate.
Rijksmuseum – Dacă ar fi să aleg un muzeu din oferta Amsterdamului, acesta ar fi (şi a şi fost) Rijksmuseum, în traducere, Muzeul Naţional de Artă sau casa celebrului tablou „De Nachtwacht”, semnat de Rembrandt, tablou considerat de unii critici a fi printre cele mai celebre cinci picturi din lume. În 2013, autorităţile olandeze au încheiat restaurarea muzeului, astfel că, pe lângă picturile semnate de Rembrandt, Van Gogh şi Johannes Vermmer, puteţi să admiraţi inclusiv designul clădirii. Biletul costă 15 euro pentru adulţi, iar pentru 5 euro în plus primiţi un audioghid, care vă conduce la cele mai importante exponate. Principalul atu al dispozitivului este că vă orientează în spaţiu, astfel încât să nu pierdeţi esenţialul, însă explicaţiile auzite sunt 90% aceleaşi cu cele afişate la fiecare tablou…
Vizita la fabrica Heineken – Impropriu spus „fabrică”. De fapt este o experienţă multimedia, interactivă. Aflaţi şi cum se face berea, şi apucaţi să o şi gustaţi. La final, dacă vă încadraţi în timp, sunteţi răsfăţaţi şi cu o scurtă plimbare cu barca până la magazinul oficial al brandului (da, oamenii au strategie!). Acolo veţi primi un suvenir: nothing big, but nice to have.
Cartierul roşu – Mă rezum la a spune „nu-l rataţi!” Nu are sens să fim pudici. Veţi observa că este de departe cel mai aglomerat obiectiv turistic şi chiar are un farmec aparte. Bineînţeles, trebuie să aşteptaţi să se întunece; pe timp de zi, aţi putea să juraţi că zona nu are nicio legătură cu „Felinarul roşu” (nu vă înghesuiţi să faceţi poze, pentru că fotografiatul este interzis).
Plimbare pe jos, de-a lungul canalelor – Nu trebuie să vă lipsească încălţările comode şi harta! Principalele intersecţii sunt animate de terase şi puburi unde puteţi să vă recăpătaţi suflul (la ora prânzului, nu vă aşteptaţi la un meniu clasic; sendvişurile şi salatele sunt cap, mijloc şi final de listă).
Restaurantele asiatice – Sunt peste tot, sunt acceptabile ca preţ, unele chiar ieftine (în special, cele thailandeze), iar mâncarea nu dezamăgeşte. Sunt variante cu servire la masă, dar şi genul „fast-food”. Atenţie! La restaurantele thailandeze, înainte să cereţi sos picant, mai bine gustaţi!
Excursie din Amsterdam până în Volendam, insula Marken şi Zaanse Schans – Puteţi să faceţi excursia şi pe cont propriu să spunem din raţiuni de buget, doar că sunt ceva conexiuni de făcut în ceea ce priveşte transportul, iar diferenţa de bani nu este atât de mare. Practic, diferenţa de preţ poate fi justificată prin ghid (audioghid şi persoană): informaţiile nu sunt chiar aceleaşi cu cele regăsite în ghidurile printate, astfel că aflaţi mai multe lucruri despre Olanda; şi nu trebuie vă mai bateţi capul cu biletele de transport sau cu orarul autobuzelor.
Volendam este un orăşel boem, cu brânzeturi şi peşte proaspăt. Piesa de rezistenţă este portul, unde vă recomand să beţi o cafea (ghidul vă va indica terasa parteneră, dar mai bine vă orientaţi singuri, în funcţie de unghiul din care vreţi să admiraţi priveliştea).
Insula Marken este pur şi simplu altceva. Şi veţi simţi asta mai ales dacă vizitaţi locul atunci când verdele este la intensitate maximă. Chiar dacă grădinile o să vă fure privirea, nu rataţi explicaţiile ghidului: vi se va spune pe scurt cum reuşesc locuitorii să se gospodărească, în condiţiile în care insula se află sub nivelul lacului din jurul său.
Zaanse Schans este locul cu cele mai multe mori de vânt tradiţionale. Sunt ca un fel de suvenire supradimensionate şi ar fi păcat să rămâneţi tocmai acum fără baterie la aparatul foto. La un moment dat, în timp ce vă plimbaţi pe alei, veţi simţi ceva în aer… la propriu! „Dar de unde vine?”, „Dar ce bine miroase?”, „Dar cum?”… Dincolo de apă, vizavi de oraş, veţi zări furnalele unei fabrici de cacao.
Din punctul meu de vedere, cele de mai sus trebuie trecute la categoria „obligatoriu”, bineînţeles, împreună cu atracţiile pe care voi le consideraţi importante (poate unii dintre voi vor să meargă şi la Muzeul Diamantelor sau în malluri, poate vreţi să vizitaţi şi una- două catedrale, poate nu vreţi să vizitaţi nimic din ce înseamnă muzee… depinde şi de ce fel de turişti sunteţi). Ce trebuie să ştiţi este că Amsterdamul este, de fapt, o stare de spirit. Iar pragmatic vorbind, este genul de experienţă care te întoarce la hotel gata-gata să te prăbuşeşti în pat.
Bine de ştiut: Cardurile de călătorie au valabilitate pe ore, nu pe zile. calculaţi-vă inclusiv transportul din ultima zi pentru că, individual, biletele de transport sunt mai scumpe. Atenţie! Mijloacele de transport în comun circulă doar până la miezul nopţii.
Articol preluat din Revista Cariere de octombrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici