Unde mergem în weekend
În această seară, de la ora 19,00, pe scena Operei Naţionale Bucureşti va avea loc premiera reprezentaţiei cu „I Quatro Rusteghi” („Cei patru bădărani”) operă semnată de Ermanno Wolf-Ferrari pe un libret de Giuseppe Pizzolato. În cadrul acestui spectacol vor debuta patru artişti ai Operei. Pentru prima oară în cariera sa, soprana Ioana Mitu va interpreta rolul Lucietei, tânărul tenor Ionut Hotea va da viaţă personajului Filipeto, soprana Simona Neagu va interpreta rolul Marinei, iar bas-baritonul Răzvan Georgescu rolul lui Cancian. Vocile tuturor vor ilumina cu graţia şi forţa lor muzica unei Veneţii din alt timp şi suntem siguri că vor răsplătiţi cu binemeritate aplauze şi ovaţii. O poveste amuzantă, la fel de valabilă şi în zilele noastre, o nouă lectură a unui text clasic într-o viziune regizorală inovatoare şi decorurile ingenioase sunt doar câteva dintre atu-urile noii producţii. „I Quatro Rusteghi” face parte din proiectul „Opera Rara”, iniţiat de ONB pentru a promova creaţii mai puţin cunoscute ale teatrului liric.
Nici Teatrul de Comedie nu rămâne mai prejos în această seară de vineri, tot de la ora 19,00, deoarece oferă spectatorilor săi o piesă iubită şi foarte cunoscută, Escu… de Tudor Muşatescu, în regia lui Alexandru Dabija. Din distribuţie fac parte Vladimir Găitan, Ion Lucian, Dumitru Rucăreanu, Dumitru Chesa, Gabriela Popescu, Marius Florea Vizante, Mihaela Teleoacă, Delia Nartea, Eugen Racoţi, Mihaela Măcelaru, Aurelian Bărbieru, Şerban Georgevici, George Grigore. …ESCU redă perioada anilor '30, o lume plină de intrigi şi de false probleme, mai ales când este vorba de viaţa politică. Atmosfera redată de Tudor Muşatescu se suprapune situaţiei politice postdecembriste din România.
Săptămâna Filmului Maghiar a debutat pe 14 noiembrie şi se va încheia duminică, 20 noiembrie la Muzeul Ţăranului Român, Studioul Horia Bernea (Noul Cinematograf al Regizorului Român). Intrarea la proiecţii este liberă, iar filmele vor fi subtitrate în limba română.
Respir Shakespeare este un festival neconvenţional ce include spectacole de dans, teatru şi muzică, spectacole-atelier interactiv şi, evident, conferinţe despre identitatea omului Shakespeare. Spectacolele se vor ţine până pe 19 noiembrie şi vor avea loc la Muzeul Ţăranului Român, Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti şi la Librăria Cărtureşti. Intrarea este liberă pe toată durata festivalului.
Până pe 31 decembrie, mansarda Fundaţiei Friends For Friends (Brezoianu nr. 4) va găzdui Expoziţia de ciorne – CIORNE 1.0, o colecţie de oameni şi idei în devenire. Fundaţia Friends For Friends deschide expoziţia CIORNE 1.0: o expoziţie interactivă, modernă, despre oameni şi proiectele lor, care la prima ediţie adună 25 de idei în devenire, aşa cum au evoluat ele de la stadiul de gând şi până la forma lor finală. Aşadar, expoziţia înglobează proiecte sociale sau de business, design de maşini (Peugeot şi Taifun C2C) şi de imobile (arhitecturale), campanii de publicitate (Rom.The American Takeover), design de produs (scaune, lămpi, bijuterii), chiar şi proiecte video (animaţie, film) ca ”Joaca de Lut” a Muzeului Ţăranului Român sau ”Subcarpaţi” de Ionuţ Negrilă.
În cadrul festivalului “Viaţa e frumoasă”, în acest weekend, vă aşteaptă o serie de concerte în zona centrală a Capitalei: vineri, Brass Quintet şi Claudia Maru-Hanghiuc vor susţine un concert în Pasaj la Universitate, Old Fish Jazz Band (Germania) vor concerta în Centrul Vechi vineri şi sâmbătă, iar Bianca Ionescu – “Tea Time” (România) va susţine un recital, duminică, în Foaier TNO.
Duminică, 20 noiembrie, Teatrul Mic are pregătită de la ora 19,00 o ţesătură complicată de întâmplări şi intrigi sentimentale care se petrec noaptea, ca într-un vis, o variantă incitantă după "Visul unei nopţi de vară", una dintre cele mai muzicale, mai vii şi mai proaspete piese semnate de William Shakespeare. Ţesătura poartă semnătura lui Gelu Colceag la regie şi îi are în distribuţie pe Claudiu Istodor, Irina Rădulescu, Ilinca Manolache, Radu Iacoban, Viorel Cojanu, Simona Mihăescu. “Visul unei nopţi de vară” este o propunere foarte ambiţioasă din partea lui Gelu Colceag pentru teatrul bucureştean de astăzi: o echipă formată din 30 de actori, cu distribuţie dublă pentru cea mai mare parte a rolurilor. Faptele, care încep să se desfăşoare simplu, obişnuit, pe pământ, se transformă pe măsură ce noaptea înaintează şi pădurea este mai adâncă, devenind din ce în ce mai halucinante. Este o noapte fantastică, ce prinde în plasă deopotrivă pământenii şi nepământenii. Excelente momentele construite de actorii din rolurile principale cu reală acurateţe expresivitate, intuiţie, totul de calitate, perfect închegat.