Un hobby de echipa – polo pe apa
Faptul ca sunteti General Manager inseamna responsabilitati, multa munca, dar mai ales putin timp liber. Exista vreun sport pe care il practicati in timpul liber pentru a va relaxa?
Medicover este o firma care trece prin niste transformari extraordinare, ce te solicita extraordinar de mult. Aceste lucruri sunt inedite, iar noi facem o munca care nu se poate descrie, de exploratori. In ciuda acestui lucru, nu poti sa faci fata unei munci sustinute daca nu te relaxezi. Relaxarea este cheia succesului, iar un om relaxat este mult mai productiv. Eu ma relaxez prin doua lucruri: in familie cu copiii si facand sport.
Despre ce sport este vorba?
Un sport de echipa, polo pe apa. Trebuie sa inoti mai mult de o ora pe parcursul unui meci, care solicita nu numai efort fizic, dar si spiritul de echipa, intelegerea intre coechipieri. E un sport pe care il practic, cu intermitente, de peste 30 de ani.
Vorbeati de faptul ca este un sport de echipa. Cum v-ati ales aceasta echipa?
In urma cu trei ani si patru luni, un numar de fosti jucatori de polo ne-am intalnit si am decis sa ne vedem mai des pentru ca ne simtim bine impreuna. Ne-am hotarat sa venim intr-o sambata la bazin, unde ne-am regasit, am evocat amintiri din tinerete si am hotarat sa venim in fiecare saptamana pentru o ora – o ora jumatate sa facem o baie, asa, de distractie. In paralel, unul dintre baieti s-a hotarat sa inscrie echipa la campionatele europene de master „old boys” de veterani si ne-am vazut obligati sa ne organizam. Ne-am adunat, atat din Bucuresti, cat si din provincie, un numar de 13 jucatori si, prin resurse proprii si cu sprijinul unor prieteni ai polo-ului ne-am dus in Croatia. Aici, mai din gluma, mai din joaca, din amenda in amenda (ca nu eram prea bine organizati si gazdele ne-au cam penalizat pe chestia asta), am ajuns sa jucam finala. A fost un lucru extraordinar, ne-am simtit fantastic impreuna, am retrait niste momente din tinerete. Asa de bine ne-am simtit, incat ne-am hotarat sa continuam. Practic, din primavara lui 2001, o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de timpul disponibil, facem o baie de o ora si jumatate la bazin.
Exista un bazin anume la care mergeti?
Iarna mergem la bazinul Floreasca, iar vara la Dinamo. Bazinul este oferit cu titlu gratuit de Federatia Romana de Polo si prin amabilitatea clubului Dinamo. Dupa primul succes, numarul de vechi jucatori de polo, care acum sunt oameni cu functii, responsabilitati directe sau indirecte, a crescut extraordinar de mult. Am ajuns ca dupa doi ani sa participam cu doua echipe la campionatele europene si apoi la cele mondiale. Fata de noi, initiatorii, care avem peste 40 de ani, au aparut noi generatii, in jurul a 30 de ani. A inceput sa se creeze un fel de traditie. Pentru cei mai multi dintre noi, sportul nu este neaparat unul de performanta pe care il faci in incubator 2-3 ani, pana ajungi sa iei o medalie si gata. Este vorba de un mod de viata, de un stil de a fi, un fel de a te mentine proaspat, productiv, echilibrat, si asta se vede in business-ul celor care vin si practica acest sport, chiar la varste inaintate. Sunt oameni de 55 de ani care vin la noi la echipa, deci nu este o limita de varsta. Toti cei care se simt intr-o stare de sanatate buna, vin si fac un astfel de antrenament de intretinere. Fiecare se simte bine, poate sa faca si performanta, este un mod eficient de a te pastra energic.
Exista oficial un club in care sunteti inscrisi?
La competitiile internationale, cum ar fi campionatele europene si campionatele mondiale de master, am fost obligati de catre organizatori sa infiintam un club, sa fim inregistrati legal si sa fim afiliati Federatiei Romane de Polo pe Apa. Clubul se numeste „Romanian Masters Water Polo Club”. Ei ne cunosc si sub numele de „Romanian Veterans”, pentru ca la primul campionat la care ne-am dus asa ne-am botezat. Avem si un site pe Internet, www.masterspolo.ro, unde ne prezentam si unde putem fi contactati.
In afara de campionatele europene si mondiale, unde ati mai participat?
Am participat desigur si la alte turnee: de exemplu, la turneul international de masters in Ungaria, pe care l-am castigat si la un turneu international in Statele Unite. Primim invitatii in mod frecvent, dar timpul, business-ul si banii nu ne permit sa participam. Nu avem nici o sustinere financiara.
Cam ce suma este necesara pentru o astfel de iesire la un campionat international sau european?
Totul depinde de locul unde se desfasoara. Cand am fost la campionatele mondiale din Noua Zeelanda, contributia fiecarui participant a fost in jur de 2.500 de euro. O parte din bani i-am dat din buzunarul propriu, iar celalalta parte i-am obtinut din sponsorizari, prin companii care au inteles ca se poate face o reclama foarte mare. La un campionat mondial participa peste 8.000 de sportivi, pentru ca nu sunt numai campionate de polo, ci si de natatie, sarituri in apa, inot sincron; sunt prezente toate gloriile mondiale ale natatiei. E un sentiment unic: nu numai faptul ca duci culorile tarii acolo, dar si faptul ca arati ca poti si mai mult, este o batalie cu tine insuti pana la urma.
Am inteles ca sunteti si actionati ca o echipa, dar spune-mi ce simtiti dv. in momentul in care participati la acest gen de competitii?
E un sentiment foarte frumos, partea cea mai interesanta pentru mine o vad nu atat la competitie, cat inaintea ei. Faptul ca mergi, saptamana de saptamana si te gandesti ca te pregatesti pentru ceva, ai un obiectiv, e un lucru tare stimulativ. Plus ca noi ne-am dus imbracati intr-o tinuta impecabila: costum de baie, tricou, sort, incaltari de sport, halat, geanta etc. Ne-am dus sa reprezentam cu cinste Romania si chiar am reusit datorita entuziasmului si spiritului de echipa!