Un barbat, mai multe camasi
Pentru barbati, camasa si cravata reprezinta piesele vestimentare de baza, cele care permit crearea unor multiple combinatii stilistice. Triunghiul format intre reverele hainei si baza fetei este numit de unii specia-listi triunghiul magic si de altii, triunghiul sensibil. Fiind foarte aproape de fata, efectul combinatiei dintre nuante, texturi, linii si forme produce un impact vizual deosebit. Astfel, alegerea unei camasi care sa puna in valoare imaginea unui barbat necesita respectarea anumitor criterii.
Incepem cu gulerul, care trebuie sa se armonizeze cu forma fetei si cu cea a gatului: o fata lata are nevoie de un guler lat, un gat lung necesita un guler inalt, iar o fata rotunda va fi echilibrata de un guler nu foarte lat, dar cu varfuri ceva mai lungi. Cel mai potrivit guler este cel cu dimensiuni medii: lungimea varfurilor aproximativ sapte centimetri si distanta dintre ele nici prea mare, nici prea mica. Camasile sport, cele care se pot purta si fara cravata, au fie un guler deschis, fie un guler drept cu doua variante: una simpla si alta cu varfurile prinse in nasturi. Cu cat varfurile gulerului sunt mai distantate, cu atat camasa este mai eleganta. Precizari: gulerul camasii va depasi cu un centimetru gulerul sacoului, iar mansetele vor depasi cu un centimetru maneca hainei. Dimensiunile si forma gulerului se armonizeaza cu nodul cravatei, marginile superioare ale gulerului se intalnesc deasupra nodului cravatei, iar varfurile stau intinse pe pieptul camasii.
Tesatura cea mai recomandata pentru camasi este bumbacul. Acesta poate fi tesut simplu sau in amestec cu alte fibre (in, matase), iar tesatura poate fi executata in multiple variante, astfel incat se obtine o diversitate de texturi: fina, matasoasa, reliefata, aspra etc. Cu cat textura e mai fina, cu atat camasa va fi mai eleganta. Adaosul de fibre sintetice usureaza calcatul, dar feriti-va sa purtati camasi din materiale cu mai putin de 50% bumbac.
In privinta culorii, se poate spune ca cea mai eleganta camasa ramane cea alba, urmata de cele cu nuante pastel. In vestimentatia masculina culorile tari si-au facut aparitia recent, iar producatorii si comerciantii spun ca impunerea lor pe piata nu s-a facut usor. Culoarea camasii trebuie sa se armonizeze cu cea a fetei, mai ales in cazul tenurilor maslinii sau a celor alb-rozalii, care pot fi dezavantajate de contrastele puternice.
Foarte importanta pentru imagine este combinatia stilistica, tabloul final din care face parte camasa, respectiv combinatia cu celelalte piese vestimentare, armonizarea culorilor, a texturilor, a accesoriilor, contextul in care va fi purtata.
Barbatii care lucreaza in media, publicitate, precum si arhitectii sau artistii se imbraca mai decontractat, mai chic, isi permit extravagante. Exista insa si barbati mai conservatori si medii de lucru in care culorile vii, aprinse sau apreciate drept neconventionale nu au ce cauta, respectiv mediul bancar, juridic, top management.
Creatorii de haine barbatesti sunt de parere ca barbatul zilelor noastre s-a eliberat de vechile tabu-uri, a rupt codurile vestimentare si de comportament si a creat altele prin care isi afirma stilul propriu, gusturile, personalitatea. In esenta, cu cat creste interesul barbatilor pentru imaginea personala, cu atat creste si nevoia lor de a fi corect informati.