Te-ai gândit ca după sarcină să devii antreprenoare? Care sunt avantajele să fii propria ta şefă în timp ce ai copilul în braţe
Acest lucru se întâmplă deoarece, în timpul sarcinii, mămicile devin mai creative, experimentează responsabilitatea mai mult ca oricând, citesc foarte mult, se educă aingure şi învaţă lucruri care pot usura viața altor parinți.
“Întreaga experienţă a sarcinii le oferă femeilor mai multă independenţă, încredere în sine şi vor dori ca această trăire să o extrapoleze şi către viaţa lor profesională. Astfel, multe mămici care au trecut deja prin faza salariatului, nu se vor mai întoarce la vechiul loc de muncă şi se vor îndrepta către antreprenoriat. Când spun antreprenoriat, nu mă refer neapărat la ridicarea de imperii financiare, ci mai mult la lifestyle business-uri, adică la acele afaceri bazate pe manufactură sau pe consiliere / educaţie, cu scopul de a susţine un anumit stil de viaţă.
Aşa au luat naştere, spre exemplu, blog-urile şi vlog-urile de parenting, cele de bucătărie, cursurile de Lamaze şi alaptare, magazinele online cu diverse produse manufacturate, care au început să monetizeze foarte bine din piaţă în ultimii 2-3 ani”, explică Alina Bota, consilier de branding personal şi fondatorul companiei de training LevelUp Vision, într-un comunicat de presă.
O zi din viaţa unei mămici-antreprenor
Dacă ar fi să împărţim doamnele pe categorii, atunci ne-am putea gândi la 3 moduri: “mămicile-antreprenor”, “femei-casnice” şi “femei-angajat”. Evident, există diferenţe esenţiale între ele, însă noi ne vom axa doar pe prima categorie.
Cum arată o zi obişnuită din viaţa unei mame-antreprenor? Practic, este un mix de activităţi legate de creşterea copilului (care este întotdeauna pe primul plan) şi de activităţi menite să le crească afacerea proprie: citit, studiat ore întregi pe internet, încercări şi testări pentru produsele proprii, participat la cursuri, participat la evenimente de networking cu alte mămici antreprenor, discutii pe chat sau grupuri de Facebook, strategii de vânzare pe internet etc.
“Practic, toată activitatea mămicii-antreprenor se petrece de acasă, cu bebelușul în braţe, sau la evenimente, la care participă împreună cu copilul. (…) Copilașii cresc astfel lângă mama lor, care este atentă la nevoile lor în permanenţă şi are, totodată, o viaţă profesională şi socială care o împlineşte. În plus, copii cresc într-o cultură a muncii, află de mici că talentul şi abilităţile proprii sunt importante, pentru că se transformă în produse şi servicii care generează banii de care familia are nevoie sa supravieţuiască”, subliniază Alina Bota.
Cum îşi împart mamele din România timpul petrecut cu familia şi cariera
Cele mai multe dintre mamele care lucrează (49%) se declară mulțumite de modul în care reușesc să-și împartă timpul între familie și serviciu, însă și-ar dori mai mult timp pentru viața personală, 20% consideră că nu reușesc să găsească un echilibru între cele două activități și ar dori să se poată dedica mai mult familiei, însă situația financiară nu le permite, potrivit unui studiu realizat de eJobs, în perioada 19 februarie – 3 martie 2017, pe un eșantion de 1.130 de mame din toată țara.
Mai mult, este jumătate (57%) din mamele cu job sunt fericite și foarte fericite la locul de muncă, iar 47% dintre ele spun că apariția unui copil le-a ajutat să se organizeze mai bine și să-și stabilească mai ușor prioritățile.
Pe 38% dintre mamele care lucrează, primul copil le-a motivat să găsească și alte variante pentru suplimentarea veniturilor și le-a ajutat să se dezvolte pe plan profesional.
De asemenea, peste jumătate dintre mamele cu carieră și-ar dori ca angajatorii să le permită un program flexibil și posibilitatea de a lucra de acasă pentru a le stimula să se întoarcă mai repede la birou, după terminarea concediului de maternitate și de creștere a copilului.
În același timp, 1 din 3 mame care lucrează spune că oferirea de către angajator a unor servicii de after-school pentru copii ar ajuta foarte mult la organizarea timpului, iar 24% dintre ele ar fi motivate de zile libere suplimentare.