Scuba diving „la inaltime”
Nu luati parte la un protest, ci sunteti invitati sa va imaginati cum ar fi sa va petreceti ore bune din viata la zeci de metri sub apa. Claudiu Cheles este directorul de vanzari si marketing al firmei de farmaceutice Glenmark Romania. Absolvent al Facultatii de Medicina "Carol Davilla" din Bucuresti si trecut prin numeroase cursuri de management, Claudiu Cheles ne-a povestit despre hobby-urile sale, subiectul principal fiind scuba diving. "Cred ca am simtit dintotdeauna o atractie pentru the deep blue. Am avut din copilarie diverse incercari de a descoperi aceasta lume ascunsa. Plecand de la definitia tehnica a divingului, in urma cu aproximativ sapte ani am incercat pentru prima oara senzatia complexa pe care o aduce aceasta preocupare care poate fi hobby, sport, aventura sau chiar mod de viata pentru cei ce ajung sa o inteleaga si sa o respecte".
Oricat de atractiv pare acest sport, nu il poate practica oricine, ci doar cei care obtin un certificat ce atesta pregatirea necesara scufundatului. Lumea subacvatica este guvernata de alte legi, care trebuie respectate cu strictete pentru a evita eventualele accidente. Claudiu Cheles se afla in posesia unui certificat PADI Open Water, obtinut in Bali (Indonezia). Pe baza lui, s-a scufundat de cateva ori in Turcia si in Grecia (Mediterana nu este cea mai buna optiune ca vizibilitate), in Indonezia, in Marea Rosie, Mauritius, Australia (Marea bariera de corali ramane pana acum cea mai bogata experienta, prin particularitatile acestei zone). Fanii filmului de animatie "Finding Nemo" isi amintesc cu siguranta de bariera de corali din Australia.
Desi scaldatul e gratis, scufundatul scoate multi bani din buzunarele celor pasionati. In primul rand, Marea Neagra nu e Marea Mediterana sau Marea Rosie, iar cheltuielile unei astfel de aventuri incep din prima zi de vacanta daca vrei sa vezi lumea dintr-un costum de scafandru. Pentru ca am adus discutia despre echipament, aflam ca unul complet costa aproximativ 1.000 de dolari, dar poate fi si inchiriat pentru sume cuprinse intre 50 si 100 de dolari. In pretul de inchiriere intra si banii pentru cel care iti va fi ghid sub apa.
Scufundatul este de mai multe feluri, precizeaza Claudiu Cheles: "Pe langa cautarile obisnuite ale fiecarui diver, am inceput sa descopar cu mare placere divingul in conditii sau locuri speciale – curenti marini, epave, urmarirea unei anumite specii sau vietati marine. Astfel, va pot spune ca intalnirea cu un rechin sau o nava de razboi scufundata in urma cu 60 de ani sunt senzatii unice". Cand nu se afla sub apa, Claudiu Cheles joaca saptamanal fotbal si tenis. In timpul iernii schiaza si patineaza alaturi de cei doi copii ai sai, iar vara petrece cel putin o saptamana cu cortul pe munte. Scuba divingul ramane, totusi, pasiunea sa cea mai mare pentru ca "te invata sa te bucuri de frumusetea ce te inconjoara fara sa te lase sa cazi in visare". Este un izvor permanent de adrenalina care presupune multa rabdare si o buna cunoastere de sine.