ROMANIA – the land of casual
Surprinderea mea intervine insa, fata de o alta situatie care imi provoaca nedumerire si, in acest caz, interogatia este a mea: de ce majoritatea profesionistilor din Romania cauta identitate adoptand tot o uniforma, aceea alternativa, compusa din jeans si T-shirt?
In general, aceste piese sunt destinate desfasurarii activitatilor in timpul liber. E aproape o regula. Si asta nu pentru ca angajatorul, managementul companiei unde lucrati are ceva impotriva comoditatii oferite de jeans si T-shirt. Numai ca o astfel de tinuta, nonsalant-relaxata, afecteaza in anumite situatii imaginea si credibilitatea companiei. Vorbesc, desigur, despre corporatiile mari, cu un anume standard in domeniul afacerilor – standard pe care trebuie sa-l sustina nu numai prin performante economice si financiare, dar si prin imaginea angajatilor sai.
In ultimul timp, am avut ocazia sa particip la mai multe intalniri cu reprezentanti – atat romani cat si straini – ai unor companii multinationale. Mi-a fost greu sa ignor diferenta de aspect dintre acestia, aproape as fi zis ca vad lumi paralele. Diferentele de atitudine, de putere de concentrare si de eficienta a dialogului au fost la fel de evidente…
Sa fim bine intelesi: purtatorii si purtatoarele de jeans din mediul business au, desigur, calitatile si competentele lor, de aceea au si fost angajati. Profesionalismul lor poate ca e incontestabil… Dar atunci vin si intreb: de ce sa il ascunda intr-o imagine nonconformista? O tinuta prea lejera pare ca e o demonstratie de "rebeliune" vestimentara la locul de munca; pare ca disimuleaza o carenta de rigoare. Sunt si domenii in care eticheta profesionala e mult mai permisiva: industria publicitatii de exemplu, mediul artistic sau universitar, in general meseriile liberale au libertatea de a opta pentru tinute mult mai relaxate. Insa si aici sunt cateva reguli:
- jeans cat mai clasic. Cu croiala dreapta, din denim indigo, fara zone desirate/decolorate/despicate/brodate/tintuite;
- pe cat posibil, alegeti jeans de la branduri consacrate; pe termen lung, e o investitie inteleapta si… indemodabila. Daca e un pantalon din denim no-name, asta se va percepe fara indoiala ca o neglijenta;
- T-shirt sau bluza: daca e posibil, pe sub camasa sau sacou;
- sacoul este un element necesar, dar nu chiar indispensabil; poate fi inlocuit cu un cardigan;
- se poate renunta la cravata si se permite deschiderea primilor doi nasturi de la camasa. Camasa, insa, este tot cea tip business;
- accesoriile, acceptate ca definitorii ale unui stil personal, trebuie sa se mentina in gama discretiei;
Pantofii (cu siret sau loafers) pot fi de alta culoare decat negru sau maron, dar sunt de preferat pantofilor sport multicolori sau cu talpa de cauciuc.
Ar fi departe de adevar sa sustin ca jeansii trebuie blamati fara apel – mai cu seama ca tinuta "casual Friday" a devenit si in Romania un prilej de abatere lejera de la eticheta. Asadar, daca industria in care lucrati permite o astfel de tinuta – cu derogare zilnica sau numai "vinerea" – va sfatuiesc sa fiti totusi selectivi cand alegeti din dulap tocmai… jeansii. Nonconformismul, manevrat fara discernamant, nu e o virtute artistica sau profesionala, ci mascheaza doar dezinteresul sau lipsa de rigoare.
Veti considera ca exagerez cu critica sau pesimismul, dar totul porneste de la tinuta! Am spus si voi repeta: atitudinea fiecaruia este influentata de imaginea pe care o afisam si de tinuta pe care o adoptam. Nivelul de respect al celorlalti fata de noi este direct determinat de aceeasi imagine proiectata prin tinuta, manierele si atitudinea adoptate. Prin felul in care ne prezentam in fata colegilor, a partenerilor – si chiar si a concurentei – transmitem mesaje care, desi subliminale, sunt fara echivoc.
Parafrazandu-l pe Stephen Covey, as vrea sa readuc in atentie un adevar: caracterul fiecaruia dintre noi este, in principiu, un amalgam al obiceiurilor noastre. Deoarece obiceiurile sunt consecvente, de cele mai multe ori tipare subconstiente, acestea exprima constant caracterul adevarat al omului.
Alegerea tinutei este un astfel de obicei; o optiune facuta la nivelul subconstientului, chiar daca pare un demers rational si constient. Ceea ce selectam sa imbracam, felul in care ne prezentam in fata celorlalti proiecteaza exact ceea ce simtim despre noi, nivelul de respect si de apreciere pe care-l avem, in primul rand, fata de sine.
Acestea fiind zise… reflectati!