Doi români povestesc cum îşi împart timpul între job şi vacanţe
Să facem cunoștință cu un cuplu călător: Tatiana Alexandru, freelancer în domeniul resurselor umane, și Mircea Doagă, jurnalist și specialist în comunicare. Da, sunt doi oameni cu joburi. Și da, sunt doi oameni cărora le place să călătorească. Împreună. Merg mai des în concediu decât alți români, dacă e să ne luăm după statistici, și destul de des, din perspectiva lor.
PRIMA MEA CURIOZITATE A FOST SĂ AFLU CUM REUȘESC SĂ ÎȘI ÎMPARTĂ TIMPUL ÎNTRE MUNCĂ ȘI RELAXARE
„Profităm de toate minivacanțele din perioada zilelor libere legale, încercăm pe cât posibil să avem două concedii pe an, de preferat în iunie și în septembrie, și profităm de fiecare weekend cu vreme bună, atunci când bugetul și timpul ne permit. Mai ales că toate călătoriile noastre sunt cu mașina, astfel suntem condiționați și de timp. Preferăm perioadele de extrasezon pentru concedii, deoarece este mai puțin aglomerat, prețurile sunt mai accesibile, iar vremea este numai bună pentru colindat”, explică cei doi.
„Planificăm doar concediile mai mari – și nu nepărat cu mult timp înainte – pentru că sunt atât de multe locuri în care am vrea să ajungem încât ne hotărâm foarte greu pe care să-l alegem în final. Nu apelăm niciodată la agenții de turism, totul este organizat de noi. Toate cazările sunt prin Booking.com, unde facem tot posibilul să prindem ofertele cele mai avantajoase, de multe ori last minute. Preferăm apartamentele sau camerele din vile ori pensiuni, neapărat cu parcare. Sunt, de regulă, mai ieftine decât hotelurile și preferăm să ne gospodărim singuri decât să optăm pentru vreun regim de masă impus de hotel sau de o agenție. Principalele aspecte luate în calcul atunci când ne calculăm bugetul sunt cazarea și cheltuielile de drum – benzină, taxele rutiere, costul cu parcările. Restul sunt opționale și le putem adapta în funcție de banii care ne rămân”, adăugă aceștia.
„Toți banii noștri,
în afară de cheltuielile curente – rate, facturi, mâncare, întreținere și îmbrăcăminte –
se duc pe călătorii”
În afara detaliilor logistice, m-a mai interesat și modul în care ei abordează ideea de vacanță: „Cred că facem ceva diferent față de alții, în sensul că fiecare plecare este, pentru noi, un eveniment: chiar dacă dăm o fugă la munte, doar pentru o zi, sau plecăm într-un super-concediu. Suntem destul de activi, cel puțin așa ne place nouă să credem, și nu dăm înapoi de la o călătorie de câteva ore cu mașina, doar pentru a vedea un singur obiectiv, așa cum nu dăm înapoi nici de la o călătorie mai lungă, care durează câteva zile doar până ajungem în punctul terminus. Dar câte alte locuri și lucruri frumoase putem vedea până acolo…”
Citeşte şi: De la burnout la cut off
Lui Mircea îi place foarte mult să conducă, iar Tatiana este copilotul perfect. Cel puțin așa se descriu unul pe altul. Mai mult – și mai important – reușesc să facă din fiecare drum mai lung cu mașina o vacanță în sine. O abordare pe care șoferii din București (și nu numai), dacă ar avea-o, i-ar scuti de stres. „Nu privim condusul și statul în mașină ca pe o povară necesară ajungerii la destinație, ci ca pe o parte la fel de frumoasă a vacanței, ca pe o oportunitate de a ajunge la destinație”, mărturisesc cei doi.
TOT DIN PASIUNE PENTRU CĂLĂTORII, EI ȘI-AU DESCHIS UN BLOG
Vacantacumasina.ro a fost ideea lui Mircea și a apărut din nevoia lor de a se informa despre calitatea și condițiile de drum spre obiectivele/destinațiile pe care doreau să le viziteze. Apoi, treptat, au completat platforma cu povești despre locuri din țară sau din străinătate pe care le-au vizitat și despre care cred că merită să fie descoperite și de alții.
I-am întrebat de unde au finanțe pentru călătorii, nu pentru a-i lua la bani mărunți, ci pentru a-mi da seama cum își organizează bugetul. Răspunsul lor?
„Ne-am fixat prioritățile, iar pe primul loc sunt vacanțele cu mașina. Ne-am dat seama că nu le putem avea pe toate, așa că am început să renunțăm la lucrurile mai puțin importante – nu mergem în cluburi, ieșirile la restaurant sunt ocazionale și doar când ne întâlnim cu prietenii, ultimele apariții în materie de gadgeturi, modă etc. nu sunt o prioritate pentru noi. Și evităm discret orice evenimente care necesită să dăm un dar – nunți, botezuri.
Avem o mașină micuță, destul de veche, care consumă puțin – ne ajută și asta. Am renunțat la a mai cumpăra lucruri în casă sau a face îmbunătățiri și am ales să investim în momente care să ne creeze amintiri frumoase. Da, poate suna a clișeu, dar chiar așa facem – stăm de o jumătate de an cu două rânduri de gresie spartă în bucătărie și pe cuvânt dacă ne pasă! Toți banii noștri, în afară de cheltuielile curente – rate, facturi, mâncare, întreținere și îmbrăcăminte – se duc pe călătorii.
În plus, ne mai facem concediile și pe credit. Am constatat că ne este mai ușor să plecăm cu ajutorul cardurilor de credit și al descoperirilor de cont, și apoi să ne mobilizăm și, în câteva luni, să-i punem la loc”, spun cei doi.
Deconectarea de cotidian printr-o călătorie înseamnă mult pentru ei. Și văd această tendință la tot mai mulți oameni din jurul lor.
Tatiana și Mircea susțin că fiecare vacanță își pune într-un fel amprenta asupra lor. Din fiecare experiență mai învață câte ceva, pozitiv sau negativ. Iar la întoarcerea în țară după o escapadă în străinătate, inevitabil fac comparații, în ceea ce privește mentalitatea, infrastructura, serviciile, nivelul de trai etc. „Când venim din Europa de Vest, venim mereu abătuți, pentru că vedem cum se poate trăi mai bine – și nu doar din punct de vedere material -, și ni se pare că la noi în țară nu se vrea deloc să se pună în aplicare ceea ce se întâmplă în Vest. Nu trebuie decât să urmezi niște modele și să le adaptezi nevoilor tale. Am ajuns la concluzia că nu se vrea, cu mici excepții. Cea mai recentă excepție o reprezintă Oradea – am fost foarte plăcut impresionați de ceea ce am găsit acolo în această primăvară”, explică cei doi.
Citeşte şi: Povestea jurnalistului și profesorului francez care s-a îndrăgostit de România
Călătoriile nu înseamnă doar relaxare și descoperire, ei simt nevoia să plece des și pentru a se mai rupe de realitățile politice și sociale românești, care n-au cum să nu te frustreze, mai ales când ai cu ce compara, când știi cum e în alte părți și cum ar fi putut fi și la noi. „Și, probabil, simțim nevoia să plecăm des, chiar și pentru o zi, pentru a nu pleca de tot”, spun aceștia.
În orice caz, vacanțele se pot adapta după bugetul fiecăruia și orice călătorie înseamnă o experiență de viață. „Ar fi păcat să ți-o refuzi”, cred Tatiana și Mircea.
ÎNTRE LOCURI NOI ȘI REDESCOPERIREA CELOR DEJA VIZITATE
„Alegem mereu locuri noi când este vorba de vacanțele în afara țării – pentru că ne plac experiențele noi, dar revenim cu plăcere și în locuri deja vizitate, care ni s-au lipit de suflet”, mărturisesc Tatiana și Mircea. Viena este unul dintre preferatele lor și îl revizitează cu plăcere de fiecare dată. De asemenea, preferă să treacă prin Dolomiții Italiei când au drum în zonă.
În privința destinațiilor din țară, Sibiul și Brașovul fac parte din locurile în care le place întotdeauna să revină. Mai nou, și Oradea. La fel, Transalpina și Transfăgărășanul. „Ne place să le revedem, dar suntem și nevoiți să o facem, pentru că nu avem mereu timp ori infrastructura care să ne permită să mergem mai des prea departe de București”, ne-au spus cei doi.
În final, vă lăsăm cu un îndemn: Călătoreşte, omule! Îţi face bine şi la minte, şi la trup.