Prostul satului
Atunci, am inceput sa-i sun pe manageri si antreprenori din domenii variate si sa le pun o intrebare simpla. De ce nu delegati? Am adunat in acest fel cateva tipuri de motive.
Nu am incredere ca oamenii pot face bine sarcina.
Nu am incredere ca oamenii pot face repede sarcina.
Vreau ca oamenii sa faca exact ca mine, deoarece nu vreau sa repete greselile pe care le-am facut eu.
Totusi, majoritatea lor spunea ca stiu cum sa delege, dar ca le este greu sa o faca. Daca un om stie sa faca un lucru, dar nu il face, atunci nivelul la care ar trebui sa ne uitam este unul superior abilitatilor si comportamentelor, cel al convingerilor.
Convingerile proprii ne influenteaza si ne determina comportamentul, ele se formeaza pe parcursul vietii si au o structura relativ stabila in timp. Foarte multe convingeri ne ajuta sa obtinem ceea ce ne dorim, dar sunt si convingeri care ne impiedica, limitative.
Haideti sa ne gandim la modul in care cei mai multi managerii au fost promovati in functii de conducere. Au fost foarte buni tehnicieni in activitatea respectiva: cel mai bun vanzator, cel mai bun analist, cel mai bun… Oare ce tipuri de convingeri i se pot crea unui om pe baza acestei experiente? Iata un exemplu: "Daca voi avea in echipa pe cineva mai bun tehnic, atunci exista riscul sa-mi ia locul". Ce poate face un manager care crede sincer acest lucru? Va delega doar sarcini simple care nu-i dezvolta pe oameni, va selecta oameni cu competente scazute, va dori sa actioneze in continuare la nivel tehnic.
Imi aduc aminte de discutia pe care a avut-o unul dintre profesorii mei de la facultatea de Sociologie cu un coleg din Germania. Sociologul german, dupa ce locuise o perioada in mai multe sate din Romania, a facut o constatare. "Stii ce ne diferentieaza pe noi de voi? Fiecare sat, comunitate din Germania are cate o persoana care este recunoscuta ca inteleptul locului. La voi nu am vazut acest lucru. Mai mult decat atat, am observat ca exista in fiecare sat o persoana care este recunoscuta drept <
Oare nu sta si aceasta credinta, ca toti suntem "desteptii satului", in spatele ineficacitatii in delegare?
Chiar daca veti face o schimbare comportamentala in delegare, daca nu o veti face si la nivel de convingere, eficienta va fi mica. Va veti disocia de ceea ce faceti si veti avea sanse mari sa reveniti la situatia initiala.