Oameni Lideri în Echilibru – o stare de… nevoie
Cum să facem să gestionăm toate aceste schimbări fără să fim afectați (major) de consecințele lor? Ce determina capacitatea noastră de a ține în echilibru toate cerințele, provocările, nevoile și dorințele noastre și ale celorlați care depind de noi sau de care noi depindem?
Daniel Goleman, părintele conceptului de Inteligență Emoțională, spunea că ‘’cei mai buni profesioniști sunt cei care au abilități legate de capabilitatea emoțională puternic reprezentate în profilul lor.’’ Înainte de a fi lideri, suntem profesioniști, înainte de a fi profesioniști, suntem oameni. Extrapolând afirmațiile lui Goleman, înțelegem că dacă avem capabilitate emoțională dezvoltată vom fi capabili să reușim în viață, indifferent că este vorba de cea personală sau profesională.
Încă o afirmație din spațiul profesional mi-a atras atenția în ceea ce privește nevoia de echilibru. Reputată organizație americană ‘Center for Creative Leadership’ spune că „75% dintre cariere deraiază pentru motive legate de competențe emoționale, inclusiv inabilitatea de a gestiona problemele interpersonale. Leadership-ul nesatisfăcător de echipă se manifestă în momentele dificile sau de conflict din cauza inabilității pentru schimbare sau înșelarea încrederii.’’
Extrapolând din nou pe baza faptului că înainte de a fi lideri suntem oameni și înainte de a avea o echipa avem o familie, înțelegem că putem eșua și în contextual personal dacă nu deținem bune competențe emoționale.
Noi, la MMM Consulting, credem că la baza echilibrului personal și profesional stă nivelul de ‘Capabilitate emoțională’ prezent în noi, ‘capabilitatea emoțională’ fiind setul de abilități practice care ne permit să ne gestionăm eficace pe noi înșine și pe ceilalți.
Dar mai concret, ce înseamnă a fi “capabil emoţional”?
A fi capabil emoțional înseamnă să fii (cât mai) echilibrat în relațiile “EU cu MINE” și “EU cu CEILALȚI”. Un lider în echilibru crează motivație și “followership”. Vor fi oameni dispuși “de bună voie și nesiliți de nimeni” să urmeze acel LIDER în BUSINESS sau să îl considere model ca OM.
Modelul de Capabilitate Emoțională, conform Persona Global US, include abilități grupate în 5 secțiuni, fiecare dintre acestea putând fi aplicate atât în viață personală cât și cea profesională.Cele 5 secțiuni sunt: Conștiința de Sine, Auto-Reglarea, Auto-Motivarea, Conștientă Socială și Abilitățile Sociale, iar noi la MMM Consulting credem fac acestea parte din profilul unui Lider care reușește în ce își propune.
Avem o veste bună: fiecare dintre noi găsește propria combinație de abilități care îl păstrează în echilibru. Cu alte cuvinte, cele 24 de competențe care fac parte din cele 5 secțiuni nu sunt toate necesare pentru a fi în echilibru și a avea succes. Însă, în funcție de cine ne dorim să fim în viață personală și cea profesională, anumite competențe sunt mai de dorit să existe pentru a fi în echilibru.
Modelul de Capabilitate Emoțională – by Persona Global, US
1. CONȘTIENŢA de SINE înseamnă să fii conștient de emoțiile tale, să te evaluezi corect și să ai încredere în ține.
2. AUTO REGLAREA înseamnă să ai auto-control, să ai încredere în ceilalți, să fii conștiincios, adaptabil și inovativ.
3. AUTO MOTIVAREA înseamnă să ai dorința de a te realiza, să fii capabil de angajament, să ai inițiativa și optimism.
4. CONȘTIENŢA SOCIALĂ înseamnă să fii empatic, orientat către oameni și amabil, să dezvolți pe cei din jurul tău, să încurajezi diversitatea și conștientă emoțională.
5. Să ai ABILITĂȚI SOCIALE înseamnă să ai capacitatea de a comunica și influență în jurul tău, să fii catalizator al schimbării să ai abilități de echipa și să fii capabil să gestionezi conflictele în mod constructiv.