„Minunea” e la indemana noastra
Staretul manastirii a cerut atunci ajutorul unui batran calugar intelept. Acesta a stat cateva zile la manastire si la finalul vizitei a avut o discutie cu staretul:
- Batrane intelept, care e solutia pentru situatia in care ne aflam?
- Din pacate nu am un raspuns la aceasta intrebare. Dar, in timpul in care am stat aici, am observat altceva: unul dintre calugarii manastirii e sfant.
Staretul a spus asta celorlalti. Ca prin miracol, lucrurile s-au schimbat peste noapte: atmosfera a devenit mai calda, calugarii au inceput sa se poarte cu mai multa grija unii cu altii… Vestea s-a dus nu numai in comunitatea din jur, dar si in tinuturi indepartate de unde veneau oamenii sa vada "minunea".
Ce se intamplase in manastire? E clar ca monahii aveau probleme de colaborare, cel mai probabil datorate doar unei atitudini gresite. Am intalnit aceeasi situatie intr-o companie in care oamenii aveau indoieli neexprimate, incercau mereu sa fie acceptati de catre ceilalti cu orice pret sau atacau ideile colegilor doar de dragul de a le ataca. Intr-o asemenea cultura, ideile acceptate erau doar cele sigure care, de cele mai multe ori, duceau la solutii cel mult mediocre. Insa orice proces de schimbare a status-quo-ului vine in trei pasi: constientizare, acceptare si actiune. In cazul companiei de care va povestesc, constientizarea s-a facut cu ajutorul unor instrumente de masurare a culturii organizationale. Partea cea mai dificila a fost cea de acceptare: membrii organizatiei au observat intr-un tarziu, vazand rezultatele studiului de cultura, ca atitudinea lor este de fapt cauza colaborarii defectuoase dintre ei. Odata trecut acest hop, actiunile de schimbare au fost construite si implementate mai usor.
Ceea ce vreau sa va spun e ca "minunea" e, de fapt, la indemana noastra. Trebuie sa deschidem ochii, sa reiteram ideea ca suntem aici ca sa ne atingem obiectivele, sa ne dezvoltam, sa ii ajutam pe ceilalti, sa colaboram si sa ne simtim bine la locul de munca.