Millennialii au găsit calea spre fericire? Ce pot învăţa celelalte generaţii de la tineri
Cei mai în vârstă trăiesc după ideea că pentru a avea succes trebuie să ai un traseu ascendent în carieră şi un salariu pe măsură, căci banii le aduc lucrurile esenţiale pentru o viaţă împlinită. De asemenea, aceştia preferă să trăiască în suburbii şi să aibă cel puţin o casă, scrie Inc.com.
Însă pentru Millenniali, aceste lucruri nu sunt valabile.
Lecţia #1: Să cheltui bani pentru a avea parte de experienţele dorite e mai satisfăcător decât să cumperi lucruri.
"În căutarea fericirii, mulţi tineri renunţă la chestiile materiale pentru a avea parte de experienţe. 76% dintre cei până în 35 de ani susţin că preferă să îşi creeze amintiri decât să cumpere lucruri. Comparativ, doar 59% dintre cei care aparţin generaţiei Baby-Boomer au spus acelaşi lucru, potrivit unui sondaj realizat de compania Eventbrite", menţionează jurnalistul şi scriitorul Dan Kadlec.
Acest lucru e foarte impregnat în ADN-ul lor. Mulţi tineri au declarat că au refuzat oferte de joburi care îi împiedicau să aibă parte de experienţele dorite de ei, care le aduc satisfacţie, împlinire şi fericire.
Iar studiile întăresc această idee. "Cumpărăm lucruri care ne fac fericiţi. Însă acest sentiment nu durează la infinit. Achiziţiile materiale ne încântă la început, dar ne pierdem uşor entuziasmul", susţine Thomas Gilovich, profesor de Psihologie la Cornell University.
Există şi o denumire ştiinţifică pentru aşa ceva: e vorba de paradoxul Easterlin. Simplu spus, banii pot cumpăra fericirea, dar doar până la un punct.
"Experienţele noastre, adică ceea ce trăim pe pielea noastră şi ce vedem cu ochii noştri, ne definesc mai mult decât lucrurile materiale. Ele fac parte din tine, în timp ce obiectele doar te înconjoară", explică profesorul.
Mai mult, experienţele proprii ne dau şi un sentiment de expectativă, căci suntem nerăbdători să experimentăm ceva nou. Ba mai mult, ne ajută şi să interacţionăm cu alţii.
Lecţia #2: Privesc munca cu alţi ochi
În ciuda unor idei preconcepute, tinerii nu sunt leneşi. Ei pur şi simplu au o altă atitudine faţă de muncă comparativ cu cei mai în vârstă.
Millennialii vor să facă ceva ce le place, dar şi să aibă parte de o anumită flexibilitate, care să le permită să aibă un echilibru între viaţa personală şi cea profesională.
Potrivit unui sondaj realizat de Intelligence Group, 64% dintre Millenniali au spus că mai degrabă ar câştiga 40.000 de dolari pe an la un job care le place decât să obţină 100.000 de dolari pe an la un loc de muncă plictisitor.
Ideea de bază? Tinerii nu sunt motivaţi doar de un salariu mari, ei vor să facă o muncă în acord cu pasiunile şi ideile lor. Pe scurt, balanţa viaţă personală – viaţă profesională e foarte importantă pentru ei.
Kayla Buell, scriitoare şi blogger, explică cum stă treaba.
"Echilibrul între viaţa personală şi job înseamnă să ai un loc de muncă care îţi place şi, în acelaşi timp, să îţi rămână energia necesară pentru a-ţi urma pasiunile şi să îţi întăreşti relaţiile. Altfel, te simţi copleşit", susţine tânăra.
Lecţia #3: Vor să facă lumea un loc mai bun
Studiile arată că a dărui ne face mult mai fericiţi decât dacă primim ceva. Să aduci un zâmbet pe faţa altora e o răsplată mai mare decât orice altceva. Motivul e simplu: suntem o specie socială, iar interacţiunea cu ceilalţi face parte din fiinţa noastră, a tuturor. Până la urmă, societatea a evoluat pentru că am fost dispuşi să ne ajutăm unii pe alţii.
Asta nu înseamnă că cei mai în vârstă nu vor să facă lumea un loc mai bun. Ideea este că tinerii au dus la un cu totul alt nivel această idee. 74% dintre cei ce aparţin generaţiei Millennials sunt interesaţi să facă o schimbare în bine, atât în ceea ce îi priveşte pe apropiaţii lor, cât şi la o scară mondială.