Martir al muncii: De ce această atitudine impregnată parcă în ADN-ul nostru e foarte dăunătoare
"O asemenea abordare nu face decât să consume foarte multă energie, să scadă motivaţia şi încrederea în sine. Evident, rezultatul obţinut este sub aşteptări", explică Laura-Maria Cojocaru, psihoterapeut şi trainer NLP, pentru Revista CARIERE.
Astfel, martirii muncii au de pierdut, mai ales că nivelul de stres e mai mare, căci de obicei aceste persoane pun presiune mai mare pe ei înşişi, iar posibilitatea comiterii unei erori creşte.
"Nivelul scăzut de energie scade performanţa, iar neîncrederea face ca atenţia să fie centrată mai mult pe ce nu merge decât pe ce este funcţional. Unde este atenţia este şi rezultatul!", atrage atenţia Laura-Maria Cojocaru.
În plus, imaginea creată de martirii muncii nu îi avantajează: psihoterapeutul arată că astfel de oameni sunt percepuţi ca buni la toate, de care şefii pot profita pentru a-i încărca cu sarcini nenumărate.
Iar studiile întăresc această idee. Potrivit unei cercetări publicate pe platforma Project: Time Off, în timp ce 38% dintre angajații din SUA susțin că ar vrea că șeful lor să îi vadă că pe niște martiri ai muncii, doar 79% dintre aceștia au primit o mărire de salariu, comparativ cu 84% dintre cei care nu își pun această etichetă.
Deci angajații își sacrifică degeaba timpul liber: nu doar că nu evoluează în carieră, ci e posibil că această atitudine să le facă foarte mult rău.
"Martirii muncii nu sunt recompensaţi deoarece imaginea pe care şi-o construiesc este cea de decizie personală de a fi aşa, deci şefii nu simt nicio responsabilitate legată de asta. Cel mai bine este să menţinem un echilibru între muncă şi timpul personal de relaxare", ne sfătuieşte Laura-Maria Cojocaru.
ROMÂNII FAC LUCRURI PENTRU JOB CHIAR ŞI ATUNCI CÂND SUNT ÎN VACANŢĂ
Vă gândiţi că românii, ca naţie, nu fac parte din categoria martirilor muncii? Ei bine, o cercetare de piaţă recentă arată că facem lucruri legate de job chiar şi când suntem plecaţi în vacanţă.
Pentru mai mult de o treime dintre angajați (36%), concediile se transformă în prilej de lucru, aceștia declarând că alocă des sau chiar întotdeauna timp pentru job atunci când sunt în vacanță, arată un sondaj realizat de curând de platforma de recrutare online eJobs.
Alți 37% susțin că lucrează ocazional din concediu, doar atunci când este neapărat nevoie, în timp ce restul de 27% dintre respondenți spun că delimitează foarte bine perioadele de lucru cu cele de vacanță și nu muncesc niciodată atunci când sunt în concediu. Antreprenorii sunt cel mai adesea nevoiți să lucreze în vacanță, 88% dintre aceștia dedicând timp business-ului și în perioadele de odihnă.
În același timp, 80% dintre respondenți recunosc că citesc mailurile de serviciu pe perioada concediului, 66% verificând mesajele cel puțin o dată pe zi, astfel încât să rămână informați și să poată relua mai ușor activitatea la întoarcerea din concediu.
În ceea ce privește timpul dedicat job-ului în vacanță, 31% dintre angajații care lucrează în concediu spun că alocă mai mult de două ore pe zi în acest sens.
Antreprenorii au cea mai mare pondere în rândul celor care lucrează peste două ore zilnic în vacanță, reprezentând 26%.
În același timp, 18% muncesc aproximativ o oră pe zi atunci când sunt plecați, iar 23% spun că rezolvă treburile de serviciu în mai puțin de o oră, conform sondajului eJobs.
Telefonul este de departe cel mai folosit dispozitiv pentru lucrul în concediu, fiind prima opțiune pentru 68% dintre cei care spun că muncesc în vacanță, în timp ce laptopul este utilizat de doar 9%, iar aproape un sfert spun că folosesc în egală măsură cele două dispozitive, mai arată sondajul citat.