Maniere si masini
La prima vedere, un drum cu masina firmei, mai ales cand avem si soferul la dispozitie, e o placere. Ca lipsa de politete sa nu ne strice placerea, voi puncta unele reguli utile. Soferul, inclusiv cel de taxi, va fi atent la trafic, va discuta cu pasagerii doar daca e intrebat sau are nevoie de lamuriri cu privire la traseu, nu va face comentarii deplasate la adresa masinii, a aglomeratiei sau a peisajului. Cel care se preocupa de confortul pasagerilor este tot soferul. Acest lucru ramane valabil si in cazul in care conduceti masina proprie. Scaunele trebuie reglate, usile deschise, bagajele urcate in portbagaj. Cand masina va fi condusa de o femeie, aceasta poate cere pentru bagaje ajutorul unui barbat din grup. Pozitia in masina nu este intamplatoare. Astfel, cand mergem doar cu soferul vom sta pe locul aflat in diagonala cu acesta, indiferent de functie, sex, varsta. La fel se intampla si in taxi, doar intr-o masina personala ne asezam langa sofer. Daca in masina oficiala urca un domn si o doamna, vor ocupa locurile din spate, daca urca doi domni si o doamna, unul dintre domni va sta in fata. Daca in masina vor urca trei doamne, in fata va sta cea mai tanara. Daca in masinile oficiale locul de onoare este cel plasat in diagonala cu soferul, in masinile particulare acest loc este cel de langa sofer. Astfel, daca un cuplu invita o doamna in masina si barbatul conduce, locul din fata va fi oferit invitatei. Aceasta va refuza si va sta in spate alaturi de cealalta doamna. Locul de langa sofer, fiind locul de onoare, va fi oferit invitatului, unei doamne sau celei mai in varsta persoane.
Un curs de politete ar fi binevenit in companiile de taxi; cu certitudine incasarile ar creste daca regulile s-ar respecta. Este importanta vestimentatia soferului, uniforma ar fi utila, igiena personala, stilul de a vorbi, muzica din masina, starea masinii, aranjamentul interior (ma refer la tot felul de obiecte atarnate, la fotografii sau alte simboluri deloc placute pasagerilor). Toate acestea tin de bunul simt, deci nu ar trebui considerate un lux si taxate in plus.
Transportul in comun are cerintele sale in materie de politete. Apreciem cum este folosit in alte tari, dar nu facem nimic sa fie si la noi mai bine. In Romania, urcarea se face pe la usa din spate si pe la mijloc, iar coborarea pe la usa din fata. In multe tari europene, urcarea in autobuz se face prin fata. Si urcarea si coborarea ar trebui sa se faca in ordine, fara busculada, dand prioritate personelor in varsta, doamnelor, persoanelor cu copii. Tot acestora le vom oferi si locul pe scaun, nu pentru ca li se cuvine, ci pentru ca asa e politicos. Nu caram in autobuz sau metrou bagaje voluminoase care deranjeaza calatorii si nu vorbim la telefonul mobil. Putem citi carti sau ziare, dar vom avea grija sa nu deranjam. Transportul in comun nu este o piata publica in care sa declansam dezbateri, sa ne facem cunoscute opiniile despre politica sau despre starea natiunii.
Cu totii ne plangem de conditiile din trafic, totusi nu suntem binevoitori unii cu ceilalti. Am putea acorda prioritate celor care ies din parcare sau de pe strazi laterale, am putea respecta culoarea galbena a semaforului, am putea renunta sa ne facem loc folosind insistent luminile, am putea acorda prioritate pietonilor, iar acestia ar putea, la randul lor, sa traverseze prin locurile marcate. Si accidentele ar fi mai usor de suportat, daca soferii ar fi politicosi unul cu celalalt. De multe ori jignirile dor mai tare si mai mult timp. Poate nu e locul si momentul sa punem in discutie aceste lucruri, dar nu cred ca cineva poate fi politicos in mod selectiv.