La cinema sau pe canapea
Nu demult, un studiu al companiei GfK dezvaluia cum isi petrec romanii timpul liber. Din pacate, cercetarea nu scotea la iveala un lucru imbucurator. 60% dintre persoanele intervievate au declarat ca in timpul liber nu se duc la spectacole sau concerte, nu viziteaza muzee sau expozitii de arta si nu frecventeaza cluburile, restaurantele sau cinematografele. Ce a luat locul acestor activitati? 90% dintre respondenti isi petrec timpul liber ramas dupa o zi de munca sau studiu in fata televizorului.
Aceasta este situatia actuala, insa lucrurile au stat diferit in urma cu cativa zeci de ani. Romanilor le placea sa socializeze, sa iasa la o plimbare la sosea, sa vada un spectacol de circ sau teatru si, de ce nu, o proiectie de film. 1896 este anul in care a avut loc prima proiectie cinematografica in Romania. "Era o perioada de pionierat. Primul lungmetraj, asa cum s-a putut vedea si in filmul lui Nae Caranfil, a fost intampinat cu suspiciune si neincredere, deoarece filmul era considerat o distractie de balci, nu o continuare a teatrului. Drept urmare, publicul s-a ales din patura de mijloc, adica nu era format nici din tarani, dar nici din aristocrati", spune Alex Leo Serban, critic de film. Desi in prezent publicul isi doreste sa vada multe scene de actiune si efecte speciale pe marele ecran, la inceputuri, romanul "vibra" la subiecte istorice, din zona luptelor si a razboaielor sau la mituri nationale. Alaturi de acestea se promovau si filme inspirate din literatura. Publicul era atras mai usor cu un subiect cunoscut.
Si atunci, ca si acum, cei care au investit in cinematografie aveau legatura cu arta, erau interesati de fenomen si aveau putere financiara. In ceea ce priveste salile de cinema din acele vremuri, acestea erau mai mici ca dimensiune, semanau cu salile de teatru, iar spectatorii vorbeau intre ei si in timpul proiectiei.
POPORUL SI TELEVIZORUL
29 martie 1955 este data la care a avut loc prima transmisie tv in Romania. A parasit romanul sala de cinema si s-a relocat pe fotoliul din sufragerie, in fata televizorului? Alex Leo Serban sustine ca, spre deosebire de situatia actuala, televiziunea la inceputuri nu era un divertisment foarte popular si ca multi au continuat sa mearga la cinema.
"In Romania, cinematograful a avut o perioada de glorie, daca ii pot spune asa, in anii '60-'70. Lumea mergea la cinemateca si viziona filme de arta, chiar daca cele mai populare erau cele americane, hollywoodiene", spune el.
CELEBRELE CASETE VIDEO
Anii '80 au fost marcati de casetele video pe care erau inregistrate filme straine. Vocea traducatoarei Irina Margareta Nistor rasuna in casele romanilor cinefili. Alex Leo Serban isi aminteste cum oamenii se strangeau la cel care avea un aparat video si vedeau filmele impreuna. "Chiar daca acum aveau posibilitatea sa vada filmele dorite de pe o caseta, in confortul propriei case, au fost si romani care au continuat sa mearga la cinema. Anii '80-'90 au fost dificili din acest punct de vedere. Erau lansate doar productii romanesti, foarte ideologizate. Atunci s-au reprofilat multi pe casete".
CINEMA LA TINE ACASA
Locul casetelor demodate a fost luat de DVD-uri si de conceptul <
In prezent avem posibilitatea sa vizionam filme la cinema 3D sau 6D si drive-in. Se observa destul de usor ca prin acest tip de sali cu efecte se incearca readucerea publicului la cinema. Indiferent de sistemul audio, modelul scaunelor sau marimea ecranului, comparativ cu locuitorii altor state europene, doar o mica parte dintre romani si-a creat reflexul de a plati un bilet la cinema. Exista insa si semnale pozitive. Potrivit datelor din piata, numarul de spectatori din cinematografe a crescut fata de prima jumatate a anului trecut de la 1,3 la 1,93 de milioane. In plus, conform unui studiu intocmit de compania britanica Dodona Research, cu date furnizate de Centrul National al Cinematografiei, se previzioneaza o crestere a numarului de cinematografe, astfel incat, pana in 2013, sa se ajunga la 350.