Karoshi sau cum să mori din „dragoste” de muncă
"Este 4 a.m. Trupul meu tremură tot. Mă duc să mor. Sunt atât de obosită." Aceasta ar fi fost una dintre postările pe Twitter ale tinerei de doar 24 de ani care a murit de suprasolicitare în preajma Crăciunului din 2015, în Japonia.
Țara Soarelui Răsare este locul în care, potrivit presei internaționale, mii de japonezi mor anual de suprasolicitare la muncă. În japoneză cuvântul este karoshi, sau "moarte din cauza suprasolicitarii."
Ultima victimă este Matsuri Takahashi, care a lucrat pentru o agenție de publicitate japoneză (Dentsu) și înregistrase 105 ore suplimentare într-o lună. La locul de muncă tânăra încerca să mențină aparențele dar, pe o rețea de socializare, ea se plângea de faptul că era epuizată psihic și fizic. "Mă duc să mor. Sunt atât de obosită", ar fi scris ea într-o postare. Tânăra s-a sinucis anul trecut în preajma Crăciunului aruncându-se în gol de la birou, scrie Business Insider.
În opt luni de muncă, Matsuri Takahashi s-a transformat dintr-o femeie tânără, arătoasă și harnică, într-o epavă fizică și psihică, stare la care au contribuit cele doar 10 ore de somn săptamanale și faptul că era agresată psihic permanent de superiorii săi. Mesajele de pe rețelele sociale dezvăluie disperarea tinerei în vârstă de 24 de ani. Cele 105 de ore suplimentare lucrate lunar și critica permanentă a șeful ei a făcut-o să se simtă lipsită de valoare. De altfel, CEO-ul companiei și-a dat demisia la câteva luni de la decesul fetei.
Un alt caz despre care presa a relatat în toamna anului trecut a fost al unui agent de asigurări de 42 de ani care lucra 15 ore pe zi. La acestea se mai adăugau alte patru pe care le făcea pe drum. Într-una din zile a căzut cu capul pe birou și dus a fost. Colegii credeau că doarme dar după câteva ore în care nu s-a mișcat deloc au realizat că de fapt murise de atac de cord.
Un raport din octombrie, care a examinat cazurile karoshi (moarte prin suprasolicitare) a constatat că mai mult de 20% dintre cei 10.000 de respondenți au spus că au lucrat cel puțin 80 de ore suplimentare pe lună. Conform raportului, multe dintre decese au fost cauzate de suicid, insuficiență cardiacă, infarct miocardic sau accident vascular cerebral – toate acestea putând fi determinate de stres excesiv.
Industria în care lucrătorii sunt cei mai suprasolicitați în Japonia este IT-ul, unde peste 44% dintre companiile participante la sondaj au răspuns că unii dintre angajații lor au făcut mai mult de 80 de ore suplimentare pe lună. Sunt urmate de organizațiile academice, de cercetare și inginerie (40,5 %), și de companiile de transport și servicii poștale (38,4%).
Guvernul Japoniei a încercat cu disperare de-a lungul ultimilor ani, să schimbe atitudinile culturale față de muncă. Unul dintre motivele pentru care japonezii lucrează până la extenuare este cultura de promovare la serviciu care se bazează pe vechime, de aceea cantitatea de muncă este uneori mai importantă decât calitatea sa. La începutul lui 2016, premierul Japoniei a lansat un program de "reformă a stilului de lucru", care caută să facă timpul liber mai atrăgător. Unele companii au optat să transfere orele suplimentare dimineața. O firmă de brokeraj își deschide porțile la 5 a.m. pentru oricine care vrea să evite să stea seara până târziu la birou. Angajații care vin mai devreme sunt tratați cu un mic dejun și câștigă aceleași salarii suplimentare pe care le-ar fi încasat dacă lucrau la sfârșitul zilei. Din februarie se lansează programul, numit "Premium vineri", care sugerează companiilor să dea liber personalului începând cu ora 15:00, în ultima vineri a lunii.
Cu toate că efectele măsurilor sunt greu de evidențiat deocamdată, unele companii private au început să introducă schimbări. Agenția de publicitate unde s-a întâmplat necazul, la rândul ei, acum forțează oamenii să ia cel puțin cinci zile libere la fiecare șase luni. De asemenea, se închid luminile în fiecare seară la ora 22.00 ca un stimulent pentru ca oamenii să plece acasă.
Pentru a fi considerat deces karoshi, victimele trebuie să fi lucrat peste 100 de ore peste program în ultima lună de viață sau 80 de ore în cel puțin două luni consecutive ale ultimilor șase luni. Atunci familia victimei va primi o compensație din partea guvernului japonez de 20.000 de dolari pe an plus o despăgubire din partea companiei care poate ajunge la sume cu șase zerouri.