Hobby-ul si ascensiunea profesionala
Hobby-urile vorbesc, de multe ori, mai mult si mai elocvent despre personalitatea noastra decat tot restul CV-ului, deoarece alegerea unui hobby inseamna dedicarea timpului liber si a resurselor proprii unei activitati care ne face placere, care ne relaxeaza, care ne completeaza.
Existenta rubricii hobby-uri in CV nu este deloc intamplatoare si este bine sa-i acordati foarte multa atentie atunci cand completati una. Este o rubrica pe care trebuie sa o completati cu sufletul, pentru ca daca studiile si experienta sunt "hrana" pentru minte, hobby-urile pot fi considerate "hrana" pentru suflet.
Spuneam ca hobby-urile vorbesc mai mult despre omul decat despre profesionistul din noi. Spuneam si ca hobby-urile ne pot ajuta sa ne dezvoltam cariera. Sa le luam pe rand. De ce vorbesc despre noi? In functie de hobby-urile alese, aratam lumii ca suntem o persoana singuratica sau una care prefera activitatile de grup, ca suntem o persoana aventuroasa, "a risk taker" sau, dimpotriva, o persoana calculata, o persoana curioasa si cercetatoare sau, mai degraba, o persoana inchisa. Aceasta lista poate continua, desigur. Ideea este ca fiecare dintre hobby-uri transmite un mesaj despre omul din noi si, in functie de profesie, acest lucru poate fi un avantaj sau un dezavantaj. Indiferent de hobby, este bine ca el sa apara in CV descris in cateva cuvinte, deoarece specialistii in resurse umane pot scoate foarte usor la iveala adevarul.
Cum ne pot ajuta hobby-urile sa ne dezvoltam cariera si afacerea?
Foarte simplu! Prin intermediul lor, ajungem sa cunoastem foarte multe persoane cu care putem dezvolta relatii profesionale de succes. Este cel mai bun moment de a face o legatura atunci cand exista un interes, o pasiune comuna. Mesajul ascuns este ca daca tu faci ce fac si eu, si-ti place ce-mi place si mie, inseamna ca suntem asemanatori si ne vom intelege foarte bine. Pe de o parte! Pe de alta parte este un moment cand oamenii sunt relaxati, desfasoara activitati care le fac placere si sunt mult mai deschisi si prietenosi. De aceea, multe afaceri importante se incheie pe terenul de golf sau de tenis, de exemplu, unde, in plus, nu avem a ne feri de urechi indiscrete. Evident ca prin hobby ajungi mai usor sa intalnesti o persoana. Daca la birou iti trebuie programare pentru a te intalni cu cineva, programare pe care de multe ori o obtii foarte greu, pe terenul de tenis, de golf, in parc la alergari, la pescuit sau la bazin, accesul este mult mai usor, iar o pasiune comuna face abordarea persoanei respective mult mai usoara.
Mai este un aspect pe care as vrea sa-l aduc in discutie. Pe masura ce avansati in cariera si hobby-urile trebuie sa se ajusteze in consecinta. Oamenii cu care trebuie sa luati contact evolueaza si ei sau se afla deja la un nivel inalt, activitatile lor fiind in concordanta cu pozitia sociala pe care o au. Pentru a putea intalni potentiali clienti trebuie sa va petreceti timpul in locuri si facand activitati similare cu ale lor. Indiferent de domeniul de activitate pe care-l desfasurati, potentialii clienti au multiple optiuni cand decid cu cine sa incheie o afacere. "Furnizorul" are dificila sarcina de a convinge "clientul" ca el este cel mai bun.
Hobby-urile nu sunt un moft! Sunt obligatorii si trebuie practicate cu constiinciozitate. Trebuie sa cunoasteti ultimele noutati aparute in domeniu, curiozitati legate de activitatea respectiva, oameni importanti care au desfasurat-o. Atunci cand veti intalni un potential client va fi in avantajul dumneavoastra sa-l impresionati. Daca faceti cu pasiune o activitate, inseamna ca puneti suflet, timp si cunoastere si in profesie, ceea ce va recomanda ca partener de afaceri, nu doar de petrecere a timpului liber.
Tot prin intermediul hobby-urilor aflati multe dedesubturi din diverse domenii de activitate si informatii utile despre diverse persoane. Cand sunt relaxati, oamenii tind sa ofere multe informatii si detalii pe care, intr-un alt mediu, le-ar pastra pentru sine. Toate acestea va pot folosi intr-o negociere ulterioara.
Sunt foarte multe aspectele pozitive pe care hobby-urile le aduc atat in viata personala, cat si in cea profesionala. Asa cum am tot spus, imaginea unui profesionist este un cumul de factori care ne reprezinta, incepand cu tinuta si terminand cu hobby-urile.
Acestea fiind zise, experimentati!