Ești predispus la perfecționism și ești un overachiever?
Succesul este ceva pentru care se străduiește toată lumea, dar este posibil să lucrezi prea mult pentru a-ți atinge obiectivele?
Cei care vor și mai mult de la viață (e.g overachievers) sunt oameni care fac lucruri grozave, dar totuși trebuie să realizeze mereu din ce în ce mai multe. Chiar dacă obțin și mai mult succes decât marea majoritate a oamenilor, nu sunt niciodată mulțumiți și se străduiesc întotdeauna să realizeze mai multe.
În timp ce acest comportament poate duce la succes profesional și academic, poate crea un dezechilibru imens în viața unei persoane. Aceste persoane pot neglija propriile lor nevoi sau nevoile familiei și prietenilor pentru a triumfa.
Realizarea este, în majoritatea cazurilor, un lucru bun. Până la urmă, cine nu vrea să își atingă obiectivele? Problema cu supraîncărcarea este că implică atingerea acestor obiective cu costuri care depășesc recompensele. Oamenii își sacrifică adesea propria sănătate, fericirea și relațiile pentru a atinge o țintă care se poziționează mereu dincolo de ele.
Semne ale unui ”overachiever”
Faptul că vrei să ai mereu mai mult nu este neapărat un lucru rău. Dacă oamenii îți sugerează că ești un ”overachiever”, poate însemna pur și simplu că ești inteligent, de succes și muncitor. Dar dacă simți că succesul tău este umbrit de anxietate sau de o frică neplăcută de eșec, s-ar putea să fie momentul să reevaluăm căutarea ta neobosită de autorealizare.
Dacă crezi că ai putea fi un „overachiever”, iată câteva întrebări pe care ți le poți pune.
1. Te interesează doar rezultatul?
Overachieverii tind să creadă că singurul lucru care contează este atingerea rezultatului. Se judecă pe ei înșiși după acest standard și, de asemenea, cred că alții îi judecă în același mod.
Eșecul nu este doar o parte a procesului pentru autorealizare – este modul în care își măsoară demnitatea. Rezultatele slabe pot fi devastatoare, astfel încât un overachiever va dori să atingă orice scop pentru a evita astfel de eșecuri.
Atunci când ating un obiectiv, un overachiever este predispus să experimenteze sentimente de ușurare. În loc să simtă mândrie sau bucurie pentru realizarea lor, ei sunt pur și simplu ușurați că nu au eșuat.
2. Ești un perfecționist?
Overachieverii pot deveni uneori foarte preocupați pentru a fi perfecți. A nu fi perfect este un semn al eșecului, astfel încât aceste persoane ajung uneori la epuizare pentru a-și menține imaginea perfectă.
La fel cum autorealizarea este de obicei un lucru bun, a fi perfecționist nu este întotdeauna o veste proastă. Adesea înseamnă că prețuiești munca de calitate și ești implicat, faci tot posibilul pentru a o realiza. Însă, atunci când acest perfecționism devine o sursă de stres și anxietate, poate să afecteze bunăstarea ta fizică și mintală.
Iată câteva semne că poți fi perfecționist!
3. Te critici?
Este normal să fim puțin critici, însă overachieverii au tendința de a se demotiva pentru că nu au reușit să-și îndeplinească propriile așteptări excesiv de mari.
Aceștia își pot stabili obiective care sunt pur și simplu imposibil de realizat și apoi se pot supune autocriticilor și autoincriminarii pentru că nu au respectat aceste standarde de neatins.
Faptul că ești un overachiever poate însemna că ai mai multe șanse să suferi de îndoială de sine și de anxietate. Stresul de a face eforturi constante pentru a atinge un obiectiv aproape imposibil cuplat cu teamă mereu prezența de eșec poate fi o sursă majoră de stres.
4. Ești concentrat doar pe viitor?
Deoarece sunt atât de blocați în evitarea rezultatelor negative, overachieverii sunt întotdeauna îngrijorați de viitor. Problema este că neglijează în mod regulat prezentul.
Ei nu trăiesc în prezent, deoarece sunt prea ocupați să se îngrijoreze de lucruri care se pot întâmpla sau nu mai târziu pe drum. Ei nu sunt capabili să se bucure de lucruri așa cum se întâmplă, deoarece sunt prea ocupați să se îngrijoreze de ceea ce urmează să vină.
5. Lucrezi prea mult?
Dacă descoperi că lucrezi tot timpul și ți se pare că nu poți lua niciodată o pauză, e posibil să fii un perfecționist. Să nu îți iei niciodată o vacanță, o zi liberă sau chiar o mini-pauză în timpul zilei sunt toate comportamentele obișnuite pentru overachieveri.
Astfel de modele de comportament se pot întâmpla din când în când, în special în perioadele aglomerate, când simți că ai foarte multe de făcut.
Dar, dacă acest comportament devine cronic și nu ești capabil să „îl oprești” și să te relaxezi, există șanse mari să pui prea tare presiune pe tine.
Overachieverii stau în mod regulat până târziu la birou, își petrec tot timpul lucrând și sar chiar și din activități casnice și din hobby-uri pentru a lucra.
6. Îți asumi riscuri pentru a-ți atinge obiectivele?
Nevoia de perfecțiune poate deveni periculoasă atunci când oamenii încep să se angajeze într-un comportament riscant sau lipsit de etică pentru a-și atinge obiectivele. Overachieverii au tendința de a stabili obiective care nu sunt realiste. În consecință, este posibil să fie dispuși să facă aproape orice pentru a evita eșecul.
Obiectivele de sănătate nerealiste, de exemplu, pot duce la comportamente periculoase care pot submina sănătatea generală a unei persoane. Consumul redus de calorii pentru a atinge un obiectiv de scădere în greutate și a alerga prea mulți kilometri în fiecare zi pentru a te pregăti pentru o cursa sunt două exemple.
7. Poți face față criticii?
Evaluările critice ale performanței sunt dificile pentru oricine, dar pot fi deosebit de devastatoare pentru overachieveri.
Pentru o astfel de persoană, critica implică eșec și eșecul este cea mai mare frică a overachieverului.
8. Te simți vreodată mulțumit?
Overachieverii nu sunt niciodată capabili să se bucure doar de prezent. Chiar și după ce au atins un obiectiv important, nu își iau timp pentru a se bucura cu adevărat de succesul lor. Tot ce contează este ceea ce urmează.
Dacă ți se pare că treci pur și simplu de la un obiectiv la altul, fără să te oprești vreodată să te bucuri de realizările tale, este posibil să fii un overachiever.
9. Ești motivat de frică?
Există multe surse de motivație diferite, care pot obliga oamenii să lucreze pentru a-și atinge obiectivele, totuși overachieverii sunt adesea motivați de frică. Teama de eșec, teama de a renunța la oameni sau teama de a părea slabi sau incompetenți.
Acest tip de motivație servește ca sursă de anxietate. În cele din urmă, lucrezi din greu pentru a evita un rezultat negativ (eșec), mai degrabă decât pentru a obține un rezultat pozitiv (atingerea unui obiectiv dorit).
Acest tip de comportament bazat pe evitare duce adesea la stres, îngrijorare și sentimente negative, iar toate acestea pot avea un impact dăunător asupra valorii de sine și a încrederii tale.