Echilibrul din viața personală vă ajută în carieră
Persoanele cu o viață echilibrată au numai de beneficiat, iar liniștea din plan emoțional se transferă automat și în plan profesional. Însă cum se poate obține acest echilibru, dintre viața emoțională și cea profesională, în viața de zi cu zi? O soluție ar fi aceea să ne ferim de relațiile sentimentale toxice, recomandă Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI).
„Atâta timp cât o relație ne ține pe loc sau, din contră, ne trage în jos, ea devine o oportunitate de învățare a unei lecții, în cel mai bun caz. Uneori e bine să trecem și prin acestea. În același timp, e important să știm când să ne oprim, să mulțumim pentru lecție ca mai apoi să dăm drumul și să mergem mai departe. Cu cât insistăm mai mult să nu învățăm lecția și ne încăpățânăm să ținem de ceva ce nu funcționează, cu atât mai mult ne limităm reciproc”, explică psihologul.
Prin decizia conștientă de a ne agăța de o relație în care știm că nu suntem fericiți, ne facem în mod asumat rău, atât nouă, cât și partenerului.
„Dacă ne încăpățânăm să rămânem în relații toxice, ne limităm șansele de a întâlni persoana care ne-ar putea face fericiți cu adevărat și ținem și cealaltă persoană departe de cineva alături de care chiar ar putea fi fericită. Dacă ne complacem într-o relație care nu mai funcționează, sabotăm fericirea noastră și a persoanei de lângă noi. Vei putea găsi liniștea și să îți împarți fericirea cu altcineva, în momentul în care îți asumi să mergi mai departe, dând drumul la ceea ce nu mai este de mult pentru sufletul tău”, conchide Andra Tănăsescu.
Potrivit studiului „Eficiență în viața profesională și în cea personală”, realizat în urmă cu câțiva ani de psihologul Domnica Petrovai, legătura dintre viața profesională și cea personală este extrem de puternică, și a fost pusă în evidență în cadrul multor cercetări derulate la nivel european.
Iată câteva dintre concluziile acestor cercetări:
– cel puţin 1 angajat din 3 percep un nivel ridicat de stres cauzat de conflictul dintre muncă şi viaţa personală/de familie;
– 40% din mamele care muncesc şi 25 % din taţii care muncesc percep un nivel ridicat de stres cauzat de conflictul dintre muncă şi familie;
– 50% dintre părinţi consideră că au o problemă în a realiza o balanţă între timpul petrecut la muncă şi cel petrecut cu familia;
– 2 părinţi din 3 manifestă un stres zilnic moderat-ridicat datorat dificultăţilor şi conflictelor de rol muncă-familie;
– femeile alocă mai mult timp sarcinilor şi activităţilor de familie ceea ce duce la un nivel de stres crescut. Datorită rolurilor şi responsabilităţilor multiple la care femeile trebuie să facă faţă, riscul de depresie este mai mare la acestea.
– stresul influenţează calitatea activităţilor realizate de femei şi de bărbaţi la locul de muncă.