Dress codes (I)
Casual, business, black tie sunt denumirile unor coduri vestimentare pe care le intalnim in revistele de moda si, uneori, pe invitatia la diverse evenimente. La prima vedere, mentiunea "dress code" ar trebui sa ne simplifice viata, deseori insa ne-o complica. Exista o explicatie: stim foarte putine lucruri despre codurile vestimentare, despre functionalitatea sau valabilitatea lor. Si chiar daca le-am sti, nu ne-ar fi de prea mare folos, deoarece nu regulile vestimentare garanteaza stilul, ci, de cele mai multe ori, nerespectarea lor. V-am ametit? Departe de mine aceasta intentie, a fost doar un mod de a va aduce cat mai aproape de subiect, de o dezbatere pe tema codurilor vestimentare si a transgresarii acestora.
Deseori, persoanele care respecta ca la carte un cod vestimentar sunt percepute drept conventionale, anoste, sterse, iar cele care se abat de la regula reusesc sa atraga atentia si admiratia tuturor. Asa s-a intamplat si in arta, cei care au socat au fost artistii care s-au abatut de la norma, revolutionarii, progresistii. Totusi, a-ti construi imaginea pe baza nerespectarii regulilor jocului e o dovada de buna cunoastere a principiilor de ordin estetic, a artei de a armoniza texturi, linii, culori, context, personalitate.
Tendinta contemporana a transgresarii codurilor vestimentare provine din S.U.A. si se datoreaza incercarii de a apropia lumea sportiva de cea a afacerilor sau de a gasi o cale de mijloc intre tinuta eleganta de tip conventional si tinuta eleganta, dar relaxata. Pe cat pare de simplu, pe atat e de complicat. Nu este la indemana oricui sa-si compuna o imagine destinsa si totusi distinsa. Cea mai mica abatere, altfel spus, o transgresare incorecta, produce un dezastru. De aceea, consilierii de imagine recomanda mare prudenta in transgresarea codurilor. Ca sa fie mai simplu de inteles, iata cateva exemple. Hainele din in, foarte comode si placute vara, sunt sifonabile si confera purtatorului un aspect neglijent, nepotrivit cu o camasa bine calcata, cu pantofi eleganti sau cu mediul bancar. Este o tinuta minunata pentru a fi purtata cu un tricou sau un polo de calitate, cu mocasini, pentru barbati sau cu sandale, pentru femei, si daca aveti o profesie creativa, artistica.
Cautarea unei cai de mijloc intre tinuta sport si cea business a condus la aparitia unui stil din ce in ce mai iubit deopotriva de femei si de barbati, stilul sport elegant. E usor de observat in ce fel s-au amestecat cele doua stiluri, astfel incat tinuta business a devenit mai relaxata, iar cea sport mai eleganta. Noul stil, in care Armani, de exemplu, exceleaza, este preferat in multe medii de lucru, e comod si confortabil, iar cei care-l adopta au mereu aerul ca se simt in largul lor. Totusi, nu este recomandat in mediile foarte conventionale: financiar-bancar, juridic sau pentru cei care ocupa functii politice inalte.
Hollywood-ul a lansat noi stiluri vestimentare care la origine au fost abateri fericite de la norma, respectiv cazuri de transgresare a codurilor. Este cazul tricourilor barbatesti mulate, purtate sub sacou.
A cocheta cu regulile vestimentare este un pas important in crearea stilului personal si a imaginii, iar pentru mine este un subiect tentant. Va propun sa-l continuam.