Despre fericire
‘Fericirea înseamnă să ai ceva de făcut, cineva pe care să îl/o iubești, ceva la care să speri’, spune un proverb chinezesc, cu care am rezonat.
‘Ceva de făcut’ atinge nevoia noastră de a fi competenți într-o anumită zonă.
‘Cineva pe care să îl/o iubim’ face referire la nevoia noastră de apartenență; iar ‘ceva la care să sperăm’ atinge nevoia de sens, de contribuție.
Genetica are o influență mare asupra stării noastre de fericire; apoi evenimentele care s-au întâmplat în viața noastră; nu în ultimul rând sunt acele activități pe care le facem cu intenție. Acestea din urmă sunt în controlul nostru și au un impact mare asupra gradului nostru de fericire.
Vă recomand The Flourishing Scale (Diener et all, 2009, Social Indicators Research). Este un instrument care evaluează rapid, prin 8 întrebări, gradul nostru de satisfacție în arii precum relații, stimă de sine, calitatea vieții, optimism.
De ce e bine să lucrăm intenționat la acele activități care ne pot face fericiți:
Vom fi mai sănătoși (o minte sănătoasă într-un corp sănătos)
Când nu acceptăm să mergem cu norul deasupra capului, vom vedea cerul senin, vom limita acele gânduri negative care ne pot afecta și sănătatea; vom avea mai multă energie, vom evita stările depresive, sistemul nostru imunitar va fi mai bine susținut.
Calitatea relațiilor nostre va fi mai mare
Am citit acum mult timp, în cărți despre vânzări, că oamenii vor lucra mai bine cu cei care au un tonus ridicat, energie bună, vor vrea să aibă în jur pe cei care nu se plâng tot timpul. Aceasta duce la relații mai bune la serviciu, prieteni care vor să fie cu noi mai des, căsătorii mai sănătoase, o scădere a ratei divorțului.
Vom fi lideri mai buni ai altora și ai propriei vieți
Am avut un client, era CEO al unei firme din domeniul Pharma, care în fiecare zi, când mergea la birou, zâmbea și întreba pe doamnele de la recepție ce mai fac, le spunea 2-3 vorbe bune, le dădea energie. Am fost la această firma anul trecut, la recepție erau aceleași două persoane, el nu mai e acolo. Dar ele mi-au spus: nu mai întâlnim noi așa om, nu era zi să nu stea de vorba cu noi. Gândiți-vă că e vorba aceea cu găleata goală sau plină: îți iese cu plin, o să îți meargă bine, e ca și cum starea ta devine mai bună. Oamenii care îi ridică pe ceilalți doar printr-o vorbă bună, prin zâmbet, prin energia lor, sunt cei pe lângă care toți vrem să fim.
Vom fi mai generoși și ne vom implica în acțiuni de sprijin în comunitate
Vine o vreme când, dincolo de carieră, stare financiară bună, căutăm și să dăm un sens vieții. Implicarea în comunitate, în acțiuni filantropice, ne ajută în acest sens.
Toate acestea vin însă cu responsabilitate personală. Ca să lucrez intenționat la propria stare de fericire, înseamnă că îmi asum, că ține de mine să am o stare bună, să am relații de calitate cu cei din jur, prosperitate, să fiu apreciat, sănătos la cap, la trup.
Câteva sugestii, la final:
Să investim în relațiile noastre, la toate nivelurile, și să avem câțiva oameni cu care să ne sprijinim reciproc
Să evităm gândirea de tipul ‘infernul este reprezentat de ceilalți’, să ne asumăm responsabilitatea
Să nu fim invidioși – poate nu degeaba avem în limba română afirmația ‘cum îți așterni așa dormi’
Să spunem ‘mulțumesc’ – este o dovadă de generozitate să spui cuiva mulțumesc pentru ceva, chiar și pentru o conversație. Am un amic care face asta foarte mult, parcă în contrapondere cu majoritatea
Să iertăm – nimeni nu e perfect, nici măcar propria persoană 🙂
Să arătăm compasiune, înțelegere, să ne pese și de ceilalți, nu doar de noi înșine.