De la becul lui Edison, la cel eco
Totul a pornit de la o reglementare a Comisiei Europene. Cu scopul de a reduce consumul de energie electrica, CE a stabilit ca pana in 2012 locuintele sa nu mai fie luminate de becuri cu filament incandescent, ci de becuri ecologice. In tarile membre ale UE producerea becurilor cu filament incandescent va inceta la 1 septembrie 2009.
Noile solutii au putut fi analizate timp de patru zile la expozitia Elie, un eveniment dedicat "luminii", echipamentelor, tehnologiilor si serviciilor de iluminare. Cele mai importante firme din domeniu si-au asezat logo-urile in fruntea standurilor, si-au etalat produsele pe rafturi si s-au inarmat cu mape si prezentari. Antreprenori, reprezentanti ai mall-urilor, arhitecti, proiectanti, producatori de reclame luminoase si decoruri si, nu in ultimul rand, consumatori, s-au oprit la fiecare stand in parte, in cautarea produsului economic, de calitate si durabil.
Potrivit lui Costin Cunesteanu, Marketing Manager, Lighting Philips Romania, pe piata de iluminat exista doua mari tendinte: intrarea sistemelor de iluminat in "epoca digitala" si crearea sistemelor eficiente energetic. In ceea ce priveste prima tendinta, prin dezvoltarea intr-un ritm foarte rapid a sistemelor de iluminat cu LED-uri, utilizatorii vor avea posibilitatea sa utilizeze lumini colorate sau sa creeze "scenarii de iluminat", sa amplaseze echipamente de iluminat in locuri in care nu pot fi amplasate sistemele clasice, toate acestea cu un consum de energie redus si o durata foarte mare de viata (poate ajunge pana la 50.000 ore de functionare). In materie de sisteme de iluminat eficiente energetic, compania amintita a dezvoltat pentru toate tipurile de aplicatii, sisteme care permit reducerea consumului de energie cu 10% pana la 80%.
Managementul energiei electrice
Subiectul "reducerea costurilor" este omniprezent pe buzele managerilor, iar o discutie despre managementul energiei electrice a fost binevenita. Noile tehnologii, eficiente energetic, sunt disponibile pe piata de doar cativa ani, astfel se explica faptul ca doua din trei sisteme de iluminat instalate in Europa utilizeaza tehnologii invechite. "Iluminatul reprezinta unul dintre domeniile cu potential foarte ridicat de economisire a energiei electrice in toate tipurile de aplicatii: iluminatul casnic, exterior (stradal si arhitectural) sau cel al birourilor", declara Cunesteanu.
Catalin Petrescu, Product Manager Sisteme de Iluminat, la Schrack Tehnik, sustine ca un sistem de gestionare a consumului energetic este util companiilor care vor sa controleze cheltuielile inutile. "Acest tip de sistem limiteaza consumul de zi sau de noapte, tarifele fiind diferite in functie de perioada zilei. Intrucat costurile energiei electrice cresc, am observat ca a crescut numarul companiilor care utilizeaza un astfel de sistem", spune Petrescu.
Sa ne gandim, de pilda la programul fiecaruia dintre noi. Ajungem la birou de dimineata. Lumina naturala nu este suficienta in unele zile. Aprindem corpurile de iluminat din incapere. Orele trec. Atenti si concentrati fiind la lucru, chiar daca nu mai este nevoie de lumina suplimentara, uneori uitam sa oprim sursele. Stam peste program. Deja este intuneric afara, deci este nevoie si de lumina artificiala. Orele pe parcursul carora lumina functioneaza, chiar daca nu este neaparat nevoie, reprezinta cheltuieli in plus pentru companie.
Un sistem de gestionare a consumului energetic se bazeaza pe o fotocelula. Aceasta, in momentul in care "simte" ca lumina naturala este suficienta pentru mediul de lucru, opreste/reduce lumina artificiala. De asemenea, seara, cand lumina naturala scade in intensitate, sursele se aprind automat. Acest lucru poate fi realizat si cu ajutorul unui soft de calculator. Astfel, in functie de momentele in care va aflati la birou sau aveti nevoie de mai multa luminozitate, va puteti face singuri un program de functionare a luminii. De exemplu, in intervalele 8-10 si 17-18, lumina sa fie aprinsa. Intr-o organizatie care utilizeaza circa 50 de corpuri de iluminat, costurile implementarii unui sistem de managementul energiei este in jur de 300-350 de euro. Pretul variaza in functie de standardul cladirii de birouri in care aveti sediul si de complexitatea sistemului de iluminat. In cazul unui mall, de exemplu, in care exista mai multe magazine si este nevoie atat de iluminat normal cat si decorativ, pretul sistemului poate ajunge la 3.000-4.000 de euro.
Adaptarea luminii la angajat
Iluminatul joaca un rol important la locul de munca, iar ritmul biologic al individului este influentat de ritmul luminii naturale. "Lumina naturala are un caracter dinamic, schimbandu-si caracteristicile atat pe parcursul unei zile, cat si pe parcursul unui an (in functie de anotimp si conditii atmosferice etc.). Noi am lansat acum cativa ani, conceptul de iluminat dinamic si am dezvoltat sisteme de iluminat care transpun comportamentul luminii naturale in interiorul spatiilor de lucru", completeaza Costin Cunesteanu. Cu ajutorul acestor sisteme, gradul de oboseala al celor care isi desfasoara activitatea in birouri se reduce. In plus, sistemele de iluminat dinamice permit utilizatorilor personalizarea luminii in functie de propriile nevoi.
Stefan Ghita, director de vanzari la Brilum Lightning, sustine ca adaptarea luminii la nevoile de lucru ale angajatilor poate fi realizata mai usor cu ajutorul unui soft. Programul recomanda un anumit produs de iluminat, in functie de nevoia angajatului, luand in calcul intensitatea, distanta si unghiul din care sa fie proiectata lumina. "Tentatia clientilor este de a cumpara o sursa cat mai ieftina. Insa, in momentul in care platesti un angajat cu 2.000 de euro si acesta brusc nu mai performeaza ca alta data, poate sa fie si din cauza mediului de lucru si a luminii nepotrivite. De obicei, investitia in corpuri de iluminat este de 10-15% din valoarea unei cladiri", completeaza reprezentantul firmei.
In urma cu putin timp, de Ziua Pamantului, pe 28 martie, locuitorii planetei au fost indemnati sa stinga lumina timp de o ora. Cativa au fost "verzi" sau eco si si-au scos din priza aparatele sau au plecat de-acasa. Altii au aprins lumanari sau au stat, pur si simplu, pe intuneric. O alta categorie nu a dat prea mare importanta acestei actiuni si a stat cu televizorul aprins pana la ore tarzii in noapte. Fiecare gest conteaza insa si contribuie la imbunatatirea calitatii vietii noastre si a planetei.