De ce CONTEAZA?
Companiile isi doresc oameni care sa manifeste angajament la locul de munca. Cand oamenii se simt angajati, sunt mai siguri pe ceea ce fac, mai productivi, mai dornici sa livreze servicii sau produse de calitate pentru clienti. Iata cateva motive pentru care cultura organizationala conteaza. Pentru ca mediul de lucru face ca oamenii sa poata spune singuri "despre cum se intampla lucrurile pe aici".
Concentrarea pe construirea si consolidarea unei culturi organizationale este o cale foarte buna pentru companii de a arata ca intr-adevar, "oamenii sunt activele cele mai importante".
Experienta de lucru in companiile pentru care cultura organizationala conteaza mi-a aratat cateva lucruri in plus:
- o cultura puternica atrage talente. In doua dintre proiectele derulate cu companii mari din domeniul industrial, unul dintre aspectele evidente in toate interactiunile noastre cu managerii invitati in proces a fost angajamentul lor pentru un anumit tip de cultura organizationala, destul de competitiva, dar foarte pragmatica, cu orientare clara catre rezultat: intrebari clare imediate, ce facem si de ce, care este impactul, cum vedem noi lucrurile in viitor, dezvoltarea noastra, ce beneficii vom avea din proces.
- oameni dedicati meseriei lor care au inteles ca un astfel de proces de evaluare si dezvoltare este in beneficiul lor, conteaza si ii face mai puternici alaturi de companie. Stiau ca dezvoltarea este parte din cultura companiei lor si ei o sustineau.
- o cultura puternica retine talente. O componenta esentiala a unei culturi organizatorice este sa dezvolte sentimentul de apartenenta si sa ii faca pe oameni sa ramana, mai ales pe cei talentati. Companiile de care va vorbeam mai sus mai au o caracteristica: fluctuatie redusa, plan de cariera si de succesiune bine pus la punct, orientare catre oameni in aceeasi masura (sau echilibrata) cu orientarea catre sarcina.
Iata de ce aceste companii exista, au succes si se dezvolta in Romania.