Cum îşi petrec oamenii de succes weekend-ul. Tu ce faci diferit?
În cartea sa, “Ce fac oamenii de succes în weekend”, Laura Vanderkam subliniază importanţa repausului de două zile, potrivit Business Insider.
Fă alegeri constiente. Deşi cea mai uşoară alegere este prima în listă, vegetatul în faţa televizorului nu este, de fiecare dată, cea mai bună soluţie. Aici există riscul să cazi într-o rutină nu tocmai bună pentru starea ta de spirit. Vanderkam scrie că “într-o lume cu conectivitate constantă, chiar şi timpul de lenevit trebuie gestionat pentru că s-ar putea să te trezeşti şi să realizezi că pierdutul timpului nu este chiar atât de satisfăcător, ba s-ar putea să fie mai dezamăgitor decât îndeplinitul unei sarcini propuse”.
Programează-ţi întâlniri cu tine însuţi. Chiar şi dacă este pentru a citi o carte. Fostul guvernator de Arkansas, Mike Huckabee, spunea că trebuie să ai un plan pentru weekend, să îţi pui ore şi minute specifice pentru tine însuţi. Apoi vă trebui să te şi ţii de acel program. “Dacă vrei să citeşti o carte, atunci scote-o de pe raft şi pune-o de-o parte şi fă-ţi planuri să o citeşti”, spunea el.
Plănuieşte câteva evenimente principale, dar nu fă asta cu fiecare oră. Potrivit lui Vanderkam, foarte multă lume se fixează pe ideea că trebuie să-şi plănuiască fiecare oră din sfârşitul de săptămână. Dar plasând în acest interval de timp trei până la cinci evenimente nu înseamnă că trebuie să detaliezi activitatea la minut.
Citeşte şi "Interviurile de o întrebare: Plăcerea CEO-ului, coşmarul candidatului"
Fă o listă cu lucrurile pe care visezi să le faci şi găseşte-le pe cele pe care le poţi face zi de zi. Când weekend-ul îţi bate la uşă, s-ar putea să vrei să faci atât de multe lucruri încât te vei bloca şi nu vei apuca să faci mai nimic. Din acest motriv este bine să ai o listă. “Lista celor 100 de vise” este unul dintre cele mai indicate lucruri pe care le poţi întocmi. Să fie lucruri care îţi trec prin cap, deşi dacă te gândeşti să ajungi la Polul Nord, s-ar putea să nu fie realizabil într-un final de săptămână.
Primele ore ale zile din week-end, doar pentru tine. Dimineţile de final de săptămână sunt destul de uşor de pierdut, aşa că pune-le deoparte pentru scopuri personale bine planificate. Spre exemplu, dacă te antrenezi pentru un maraton, va fi mai usor pentru familia ta ca tu să lipseşti dimineaţa 2-4 ore decât să faci asta în mijlocul zilei.
Stabileşte mici obiceiuri pentru a crea tradiţii în familie. “Familiile fericite au adesea parte de activităţi de weekend pe care toată lumea le adoră şi pe care nimeni nu trebuie să le pănuiască de fiecare dată”, spune Vanderkam. Pot fi şi lucruri la fel de simple precum făcutul clătitelor sau o plimbare într-o duminică după-amiază.
Renunţă la tehnologie. Fiecare dintre noi are câte un smartphone şi ce este şi mai grav este că suntem dependenţi de acesta. Dar nu şi în weekend. Cel mai bine este să vă programaţi câteva ore în care acesta să stea închis. Unii au o perioadă în care preferă să doarmă câteva ore în această perioadă, acesta este şi cazul lui Jess Lahez, scriitor din New Hampshire.
Ţine obligaţiile casei, la un minimum. Întotdeauna vor fi lucruri de făcut prin casă, asta nu înseamnă că trebuie să te laşi acaparat de ele. Terminarea acestor trebuşoare nu ar trebui să fie laitmotivul timpului tău liber. Mai bine ai încerca să rezolvi câte una sau doua din aceste treburi în timpul săptămânii, astfel vei avea mai mult timp liber la final. Dacă faci aceste mici sarcini între perioadele tale de timp liber, vei fi motivat să le termini mai repede.
Dacă ajungi la 80 de ani, o sa ai parte de 4160 de week-end-uri, aşa că nu pierde vreunul din ele. După cifre pare deprimant de putin. Cuvintele nu-şi mai au rostul în faţa lor. Ştiţi ce aveţi de făcut!