Concediul în pandemie, o necesitate pentru a susține performanța, productivitatea și creativitatea
După 5 luni de restricții, de muncă de acasă sau în condiții de distanțare socială, mulți angajați nu știu ce să facă în privința concediului. Au nevoie de timp liber, departe de îndatoririle de muncă, dar gândul că trebuie să fie atenți pentru a-și proteja sănătatea i-a făcut pe mulți să își amâne vacanța. Există și categoria celor care au luat decizia de a-și amâna concediile de teama că își pot pierde joburile și așa nesigure. Mai sunt și cei care au spus pas vacanței, pentru că deja munceau și trăiau alături de familie de luni bune și atunci nu găsesc o motivație pentru a pleca tot cu familia în vacanță.
Dar ce este bine până la urmă să facem într-o astfel de perioadă, în care schimbarea, stresul și nesiguranța sunt resimțite mai acut decât altădată?
Am vorbit despre cât de important este să ne luăm o pauză de la locul de muncă, pentru a ne întoarce cu bateriile încărcate cu psihoterapeutul Jeni Dumbrăveanu. Cu 10 ani de vechime în domeniu, psihoterapeutul ne-a explicat că este important să ne acordăm câteva zile de relaxare, dar și mai important, să fim atenți cum ne relaxăm.
Problema concediilor este tratată și de specialiștii din alte țări. Ei pun sub semnul întrebării cum vor evolua firmele, dacă angajații nu își vor lua liber. Asta în condițiile în care, dacă până acum, concediile erau doza de oxigen care punea motoarele productivității în mișcare, acum reprezentanții HR au probleme în a-i convinge pe angajați să își ia vacanță. Vom vedea concret în câteva luni efectele, atenționează ei.
Concediul, o necesitate și în pandemie
Specialiștii susțin că este nevoie de o pauză de la serviciu și în această perioadă. Chiar dacă, din cauza pandemiei, nu puteți merge în concediul mult visat, este nevoie să întrerupeți ritmul zilnic profesional. Puteți să alegeți alte variante, departe de aglomerație și să vă bucurați de libertate.
De ce au nevoie angajații de timp liber? Psihoterapeutul Jeni Dumbrăveanu ne-a explicat beneficiile unui concediu. “se spune despre organism că este cel mai complex calculator. Privind așa corpul, concediul reprezintă modul nostru de restart, perioada în care putem să închidem toate programele, să ne încărcăm și să ne facem actualizările, astfel încât să putem funcționa bine în perioada următoare. Funcționăm pe pilot automat, pierzându-ne în muncă, sarcini cotidiene și rareori avem timp pe care să îl dedicam realmente reîncărcării cu energie și nu doar atunci când suntem epuizați”.
Dar ce se întâmplă cu cei care refuză să își ia concediu în această perioadă? Vor găsi resursele necesare pentru a merge mai departe? Cum vor reuși să dea randament la locul de muncă, fără să se simtă epuizați?
Potrivit psihoterapeutului există și persoane care se simt bine într-un ritm alert și nu au nevoie de pauze, pentru că le este inconfortabil să iasă din ritm, dar sunt și persoane care funcționează doar atunci când reușesc să își organizeze timpul, astfel încât să beneficieze și de perioadele dedicate concediului. Vorbim practic despre resursele pe care le avem fiecare în privința rezistenței și a concentrării. Lucrurile stau diferit dacă ne uităm la productivitate, susține Jeni Dumbrăveanu: “Mai sănătos pentru noi ar fi să învățăm să ne organizăm timpul, dar și resursele, astfel încât să nu ajungem la suprasolicitare, epuizare sau burnout. Atunci când tragem să ne menținem ritmul sau să mergem mai departe nu mai putem discuta de calitatea muncii, întrucât corpul nostru, care percepe că ne confruntăm cu o situație periculoasă, emană adrenalină și da, putem finaliza ceva, dar nu la aceeași calitate, imediat urmând colapsul și nicidecum concediul, care și el necesita un gram de energie de consumat”.
Nu toate concediile sunt benefice
Dacă alegi un concediu în care să vizitezi foarte multe locuri și deja pleci de acasă epuizat, s-ar putea să revii fără să fi ajuns să simți că te relaxezi. Este bine să ții cont și de câteva sfaturi pentru a reveni din vacanță cu bateriile încărcate. Jeni Dumbrăveanu este de părere că cele mai recomandate moduri de a te relaxa sunt cele prin care te poți conecta cu natura. De ce ajungem să fugim de astfel de momente, pe care mulți au ajuns să le considere plictisitoare? „Suntem în era tehnologiei în dezvoltare și inovație continuă, am ajuns să facem atât de multe lucruri online, de pe telefon/tabletă, încât am uitat de natură. Subestimăm puterea pe care ne-o poate dă timpul petrecut în natură, deconectați de la tehnologie”, explică psihologul.
Însă nu toți putem beneficia de o pauză adevărată, pentru că, din păcate, unii nu ne mai putem deconecta pe deplin. Telefonul/tableta rămân și în concediu legăturile cu jobul, iar șefii, clienții și colegii nu țin cont de aceste zilele libere, vor informații, vor expertize, vor ajutor, chiar și în vacanță. Astfel, dependența de tehnologie îi face și pe cei care sunt în concediu să nu poată spune pas multor cerințe. Iar acum, în această perioadă de nesiguranță de la locul de muncă, tot mai mulți vor ține aproape, vor încerca să păstreze legătura cu jobul, pentru a nu se plasa în afara companiei.
Așadar, pentru a avea o vacanță benefică, specialiștii spun că ar fi necesar să ne luăm 2-3 zile libere înainte de debutul ei, în care să ne acomodăm, să ne deconectăm de la task-urile de la muncă și să ne conectăm la lucrurile care ne fac plăcere și ne relaxează.
Tot așa se pune problema și când revenim din concediu. Avem nevoie, spune psihoterapeutul, de 2-3 zile în care să ne conectăm la sarcinile de la muncă, să ne adaptăm din noul ritmului cotidian, astfel, încât să menținem efectele concediului cât mai mult timp.
Beneficiile concediilor pentru companii
Nu doar angajații ajung să aibă beneficii după ce merg în concediu. Timpul liber al angajaților are impact pozitiv și asupra afacerilor. Printre beneficiile aduse companiei sunt: o cultură organizațională mai puternică, angajați mai stabili, mai fericiți, crește productivitatea iar echipa este sudată, pentru că angajații ajung să fie loiali firmei.
Profesorul Simmy Grover care predă Psihologia Organizațională la Universitatea College din Londra a fost citat de către cei de la CNBC, într-un articol despre necesitatea concediului chiar și în pandemie. Acesta este de părere că vacanțele, dar și timpul liber de la finalul săptămânii, în care ajungem să ne detașăm de ce se întâmplă la muncă, sunt foarte importante pentru a susține performanța, productivitatea și creativitatea.
Însă sunt multe companii care se confruntă cu o problemă apărută în aceste luni – teama angajatului de a pleca în concediu, teama că își va pierde locul de muncă, dacă nu se arată dispus să renunțe la concediu.
Un studiu al celor de la Totaljobs, portal de recrutare din Marea Britanie, citat tot de cei de la CNBC, arată că angajații au încercat, în această perioadă, să își planifice totul în funcție de locul de muncă.
Dar specialiștii trag un semnal de alarmă, este nevoie de detașare mentală de la munca de zi cu zi, este nevoie măcar să ne bucurăm de libertatea zilelor de week-end, pentru a ne odihni suficient, pentru a putea da randament mai departe când revenim la muncă. Iar companiile, mai ales în această perioadă, trebuie să facă o prioritate din concediu, altfel, presiunea tot mai crescută, stresul în care angajații se „scaldă” în fiecare zi, vor avea efect dăunător asupra întregii companii.
Departamentele de Resurse Umane ar trebui să regândească modalități prin care să explice angajaților că este nevoie și de o pauză, doar așa vor ajunge să aibă în continuare echipele unite, într-o organizație calmă, fără tensiuni. Iar acum este timpul pentru un concediu, nimeni nu știe ce se va întâmpla din toamnă, dacă școlile se vor redeschide sau nu, ori dacă cei care acum s-au întors la birou vor lucra din nou de acasă.
De cealaltă parte, mulți angajați se tem că vor urma noi concedieri, astfel nu își permit luxul unui concediu și fac orice pentru a arăta că merită orice ban din salariu. Unii dintre ei poate au avut deja salariile micșorate, și-au cheltuit acum economiile și nu știu încotro să o apuce.