Cat project management implica maratonul de la Polul Nord
Andrei Rosu este Strategic Marketing Specialist in cadrul Departamentului Corporate Commercial Strategy al UniCredit Tiriac Bank. S-a angajat in banca in 2002, iar pe parcursul anilor a avut numeroase realizari. A fost desemnat „Corporate Relationship Managerul anului in UniCredit Romania in 2005 si 2006” pentru cea mai impresionanta crestere a portofoliului de clienti, a ocupat functia de Training & Incentives Expert in divizia Corporate, iar in prezent se ocupa de proiectele strategice din cadrul diviziei.
Pornind de la principiul „There is Life after Work”, Andrei, o persoana curioasa si activa, visa sa ajunga in locuri la care altii nici nu indraznesc sa se gandeasca. „Citesti despre Polul Nord, vezi imagini si filme, asculti povestirile exploratorilor si incepi sa iti doresti sa ajungi acolo. Intr-o zi, primesti de la o colega un e-mail cu un link catre maratonul Polului Nord, in care esti intrebat – in gluma – daca vrei sa participi. Se produce un declic si viata ti se schimba in cateva secunde. Din acel moment, nu mai exista obstacole reale. Abia la finalul maratonului realizezi cu adevarat ce se intampla”.
Privind inapoi la ultimele trei-patru luni, Andrei si-a dat seama cat de mult l-a ajutat experienta profesionala in realizarea visului sau. Fiind obisnuit cu indeplinirea unor obiective, cu organizarea, bugetarea si urmarirea etapelor din cadrul fiecarui proiect, cu gestionarea eficienta a timpului si a altor resurse, proiectul „Maraton la Polul Nord” s-a desfasurat pe aceleasi coordonate: timp, energie, entuziasm si determinare.
„Nu mi-a fost greu sa revin la birou la doar trei zile dupa ce stateam pe varful planetei. M-am simtit ca la finalizarea unui proiect si debutul altuia nou. (…) O amintire infricosatoare de la Polul Nord este gheata care crapa sub picioare si nu sti daca urmeaza sa cazi in apa sau e vorba doar de o pojghita care acopera stratul de 2-3 metri de gheata de sub ea” – Andrei Rosu.
Ce a implicat participarea la maratonul de la Polul Nord?
Locatia. Maratonul se desfasoara la Polul Nord (la 90º latitudine nordica). Din cauza conditiilor meteo nefavorabile, care au facut imposibila decolarea elicopterelor, langa baza polara Camp Barneo, editia de anul acesta a avut loc la 30 de minute de Polul Nord.
Transport. Zborul cu cinci avioane si un elicopter. „Atat cursele speciale cat si zborul cu un Antonov 74 au fost foarte line, iar in elicopter m-am simtit excelent!”
Timpul petrecut la Polul Nord. Andrei a stat in zona polara in perioada 5-8 aprilie, maratonul avand loc pe 7 aprilie dupa-amiaza. Au fost 25 de participanti, dintre care patru femei. Desi s-a aflat la prima participare, romanul s-a clasat pe locul 15 in proba masculina, devansand cativa alergatori experimentati, unii cu 50 de maratoane la activ).
Pregatirea fizica. Vreme de trei luni a alergat 40-50 de km pe saptamana. Zilnic, s-a trezit la ora sase dimineata, pentru a putea ajunge la 8.30 la birou. 8-9 ore pe saptamana si le-a dedicat antrenamentelor, e-mailurilor, intalnirilor cu sponsori si media. „Sunt fericit ca am realizat toate acestea fara sa fie nevoie nici macar de o zi de concediu. Nu am avut nevoie de energie suplimentara, pentru ca am suficienta”.
Costuri. „Echivalentul unui autoturism decent”, spune Andrei. Sponsorii au acoperit mai mult de jumatate din suma, iar restul a fost acoperit printr-un credit.
Alte planuri ale lui Andrei includ stabilirea unui record de alergare pe ruta Bucuresti-Ploiesti, traversarea Romaniei in alergare si organizarea unui ultramaraton – de ce nu, chiar la Intorsura Buzaului, „pentru a replica frigul de la Pol”. Apropo de frig, in momentele dificile ale cursei, Andrei nu se gandea decat la momentul in care va avea ocazia sa-si faca o baie calda. Chiar daca si-a indeplinit visul de a ajunge la Polul Nord, el a inclus in planurile imediate sapte maratoane pe sapte continente, Asia (maratonul Everestului – cel mai „inalt" maraton – 5.800 metri), Africa (Maratonul din Sahara la 40-45º C) si Antarctica (Antarctic Ice Marathon), America de Sud (Amazon Jungle Marathon), de Nord (Mayor’s Marathon Alaska), Australia (Australien Outback Marathon) si Europa (Eurasia Marathon). I-ar placea sa termine acest tur in Romania, cel tarziu anul viitor.