Cand ne salveaza negrul?
Este bine cunoscut faptul ca negrul ne ajuta sa cream iluzia vizuala a unui corp suplu si inalt. Acest lucru este adevarat si vine in avantajul nostru doar daca vom sti cum sa-l purtam.
Persoanele cu parul grizonant, ochii de culoare gri-albastrui si tenul deschis la culoare pot purta negru din cap pana in picioare, fara ca acest lucru sa le inaspreasca trasaturile. Dar in cazul persoanelor blonde si cu tenul deschis la culoare, negrul purtat in apropierea fetei le va da un aspect obosit si intunecat.
Este asadar extrem de important sa aflam care este tipul coloristic care ne caracterizeaza, sa stim care sunt culorile care ne lumineaza trasaturile fetei si daca negrul ni se potriveste sau nu.
Sa ne coloram frumos
Conform sistemului de evaluare prezentat de Carole Jackson in cartea Color Me Beautiful s-a facut o clasificare a tipurilor coloristice dupa cele patru anotimpuri. Iarna si vara sunt considerate tipurile coloristice reci: de exemplu, persoanele cu ochii de culoare gri-albastrui si tenul in culori de intensitate medie, cu o tenta rozalie. Primavara si toamna sunt considerate tipurile coloristice calde: de exemplu, persoanele cu ochii caprui si tenul cu reflexe aurii (cateodata pot avea si pistrui).
Combinand clasificarea de mai sus cu limbajul culorilor inventat de Munsell in 1903, care a luat in calcul intensitatea, claritatea si nuantele culorilor tenului, ale parului si ochilor unei persoane, s-a ajuns la o alta clasificare conform careia exista 6 tipuri coloristice dominante: Deschis (Light), Inchis (Deep), Cald (Warm), Rece (Cool), Contrastant (Clear) si Discret (Soft). Aceasta ne ajuta sa identificam culorile in armonie cu tenul, parul si culoarea ochilor.
Vom descoperi solutii alternative care ne vor asigura confortul pe care ni-l ofera negrul, dar care sa ni se potriveasca mai bine.
Concret, in cazul persoanelor caracterizate de tipul coloristic deschis, negrul si albul pur sunt in contrast puternic cu tenul, iar acest lucru nu reprezinta un avantaj. O alternativa la negru ar fi tonurile deschise sau rosiatice de maron si griurile de intensitate medie.
Persoanele caracterizate de un tip coloristic inchis vor arata intotdeauna bine in negru. Cu toate acestea, pentru tinuta de seara, puteti inlocui rochia neagra, cu una in culoarea violet sau intr-o nuanta stralucitoare de verde.
In cazul persoanelor care fac parte din tipul coloristic cald, albul pur si negrul nu se regasesc printre culorile recomandate. Cea mai potrivita alternativa ar fi maroul ciocolatiu care poate fi combinat cu majoritatea culorilor recomandate pentru acest tip coloristic. Daca maroul nu este tocmai culoarea pe care o preferati, puteti opta, in cazul tinutelor de seara, pentru auriu si pentru gri inchis sau bleumarin deschis in cazul tinutelor formale. Acestea din urma pot fi accesorizate cu culori calde (coral, somon sau rosu-portocaliu).
Pentru persoanele caracterizate de tipul coloristic rece, negrul reprezinta garantia unei tinute de impact maxim. De asemenea, veti arata intotdeauna spectaculos in gri inchis combinat cu roz-cenusiu sau ametist si in bleumarin inchis combinat cu albastrul regal.
Daca va caracterizeaza tipul coloristic contrastant, atunci combinatia alb-negru poate fi o alegere potrivita atat pentru tinuta de zi, cat si pentru cea de seara.
Cateodata insa, albul si negrul pot fi in contrast mult prea mare cu culoarea tenului. In astfel de situatii, visiniul sau combinatiile negru cu bleumarin reprezinta variante excelente pentru tinuta formala. Pentru mai multa varietate, puteti combina bleumarinul cu rosu sau cu verde-menta.
Nici in cazul persoanelor de tip coloristic discret, negrul si albul pur nu se regasesc in paleta de culori recomandate. Combinatiile coloristice ton in ton (adica nuante diferite de verde, de albastru sau de maro) sunt solutii la fel de elegante si flatante ca negrul.
Indiferent de tipul coloristic care va caracterizeaza, daca alegeti sa purtati negru, optati pentru dantele sau materiale moi cum ar fi tricoturilor fine sau catifeaua. Alegeti-va piese vestimentare cu decolteul in V, astfel incat tesatura neagra sa fie cat mai departe de conturul fetei. Toate aceste detalii vor face ca negrul sa-si piarda din intensitate si din asprime.
Recomandari pentru fiecare tip coloristic
Tipul coloristic Deschis (Light): parul blond natural, tenul in culori pale si ochii in nuante deschise de albastru, verde sau maro. In general, cu un contrast minim intre ten, par si culoarea ochilor. Evitati pe cat posibil contrastul puternic intre alb si negru in apropierea fetei. In astfel de situatii, albul intens ar putea fi inlocuit cu nuante delicate de crem, roz prafuit sau galben pal.
Tipul coloristic Inchis (Deep): parul si ochii in nuante inchise, de la maron inchis pana la negru. In general, cu un contrast semnificativ intre culoarea tenului si cea a ochilor. Evitati tentatia de a folosi culori pastelate in apropierea fetei. Pe timpul verii, culorile neutre in nuante deschise (bejurile si griurile) pot inlocui cu succes negrul, iar cremul si ivoarul vor fi mai potrivite decat albul pur. In acest caz trebuie sa va accesorizati tinutele cu esarfe sau bijuterii in culori puternice (rosu, mov, bleumarin etc.).
Tipul coloristic Rece (Cool): parul in nuante de la blond-cenusiu pana la maro cu o tenta cenusie sau grizonant, cu tenul in culori de intensitate medie si cu o tenta rozalie. Desi negrul este o alegere sigura in acest caz, totusi aveti nevoie si de culori intense purtate in apropierea fetei, pentru a va accentua trasaturile.
Tipul coloristic Contrastant (Clear): parul negru sau intr-o nuanta inchisa de maro, ochii in culori deschise (verde, albastru sau culoarea topazului), iar tenul poate avea orice culoare, de la foarte alb ca portelanul, pana la maro cu reflexe aurii.
Daca purtati haine intr-o singura culoare, atunci alegeti o culoare vie, stralucitoare (turcoazul poate fi o varianta castigatoare pentru voi). Pentru tinutele de vara, puteti alege tesaturi lucioase de tipul satenului din matase, iar daca purtati gri sau bej, accesorizati-le cu culori in contrast puternic. Combinatia alb pur cu verde crud poate fi o alegere inspirata pentru tinuta de zi.
Tipul coloristic Delicat (Soft): ochii in culori calde, de la albastru deschis, pana la verde sau caprui deschis, parul in nuante de intensitate medie, de la blond cu reflexe rosiatice, pana la maro cu reflexe aurii. In general, un nivel scazut de contrast intre culoarea parului si cea a ochilor. Cand va alegeti tinutele, evitati contrastele dramatice intre culori puternice deoarece va vor coplesi, in timp ce culorile pale va vor da un aspect tern si obosit.
Tipul coloristic Cald (Warm): parul in nuante de la blond deschis cu reflexe rosiatice, pana la maro cu reflexe aurii, cu ochii de culoare verde sau albastru-verzui. In general, cu contrast minim intre ten si culoarea parului. Daca totusi alegeti negrul, este bine sa va asigurati ca aveti ceva de purtat pe deasupra, in culorile care va avantajeaza. De exemplu, un cardigan caramiziu purtat peste o rochie sau un sal de casmir si matase intr-o nuanta calda de verde, purtat peste umeri. Pe timpul verii, bejul-nisipiu sau camelul, purtate cu nuante de albastru, pot fi combinatii inspirate pentru tinutele de birou.
Daniela Caia
Consultant vestimentar