ALEXANDRU TOMESCU cântă Mendelssohn, în deschiderea stagiunii Orchestrei de Cameră Radio
Veți asculta la Sala Radio Idila lui Siegfried, creație a lui Wagner, dedicată soției sale, după nașterea fiului lor. Parte din muzica lucrării a fost ulterior inclusă de Wagner în celebra sa operă Siegfried, una dintre creațiile tetralogiei sale, Inelul Nibelungilor.
Îl veți aplauda pe Alexandru Tomescu interpretând Concertul în mi minor pentru vioară şi orchestră de Mendelssohn. În partea a doua a serii vă veți bucura de o altă creație a sa: Simfonia nr. 4 – Italiana. Palatele renascentiste ale Florenței, procesiunile religioase derulate la Roma, în perioada Săptămânii Patimilor, dar și Italia rurală cu dansuri populare pline de viață, au fost surprinse de celebrul compozitor german Felix Mendelssohn într-o călătorie în peninsulă. populară simfonie.
***
Muzician cu o bogată carieră internaţională, LADISLAU HORVATH colaborează de peste 25 de ani cu marele dirijor Zubin Mehta, în cadrul apreciatei orchestre italiene din Florența: Maggio Musicale Fiorentino. În anul 2006 a fost numit și dirijor principal și concert-maestru al Orchestrei “I SOLISTI FIORENTINI” (creată de cunoscutul dirijor italian Riccardo MUTI), cu care a susținut numeroase concerte.
Artist plurivalent : dirijor, solist, muzician de camera, concert-maestru și pedagog, LADISLAU HORVATH reprezintă a 5-a generație de muzicieni în familia sa. În calitate de concert-maestru a colaborat cu instituții de prestigiu, precum Accademia di Santa Cecilia – Roma, Teatro Massimo – Palermo, Teatro Carlo Felice – Genova, Orchestra Simfonica de Tenerife, Orchestra Simfonica di Barcelona e Catalunya, Orchestra “GULBENKIAN”- Lisabona ș.a. Ca muzician de cameră, a creat orchestra de cameră “MUSICI MUNDI” și formația “CONSONANZA”, cu care a participat la festivaluri internaționale (Japonia, Grecia, Portugalia, Italia, Kenya).
ALEXANDRU TOMESCU este solist concertist al Orchestrelor Radio România, din anul 2002. A obținut burse de studii în SUA şi Elveţia. Printre numeroasele competiţii naţionale şi internaţionale câştigate se numără : Concursul „Paganini“ (Genova, 1995), Concursul „Marguerite Long – Jacques Thibaud“ (Paris, 1999) şi Concursul „George Enescu“ (1999).
A concertat sub bagheta unor dirijori importanţi, între care Kurt Masur şi Valery Gergiev, Vasilii Petrenko, alături de pianişti precum Valentina Lisitsa şi Eduard Kunz, în săli celebre ca Berliner Philharmoniker, Carnegie Hall, Concertgebouw, Théâtre des Champs-Élysées. Alexandru TOMESCU a câștigat – în noiembrie 2018 – pentru a treia oară, în urma concursului național, dreptul de a cânta pe vioara STRADIVARIUS Elder-Voicu pentru următorii 5 ani, până în 2023. Vioara a fost folosită timp de patru decenii de către marele violonist Ion Voicu. Turneul Internațional Stradivarius este unul dintre proiectele sale de succes, cu sute de concerte, în zeci de localităţi din ţară și străinătate, cu programe care au cuprins câteva integrale-eveniment pentru viaţa muzicală românească.
Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.
Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio. Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro.