Adauga primavara in tinuta ta
Esarfele ne ofera variante nelimitate de forme, marimi si culori cu care sa ne transformam tinutele. Modul in care le alegem si felul in care le purtam transmit o multime de informatii despre stilul si personalitatea noastra.
Lucrurile de care sa tineti cont cand va alegeti esarfele
Cautati esarfe in culori deschise sau cu imprimeuri explozive, in special daca sunteti adeptele unui machiaj natural, cat mai discret. O astfel de esarfa poate avea acelasi efect ca cel pe care il are un ruj intr-o culoare puternica. Atentie insa la modul in care va alegeti imprimeurile: daca aveti fata de forma dreptunghiulara sau patrata, orientati-va catre carouri, dungi sau imprimeuri abstracte, in timp ce imprimeurile cu linii serpuite, arabescurile si imprimeurile florale sunt mult mai potrivite daca aveti fata de forma rotunda sau ovala.
Construiti-va colectia de esarfe orientandu-va catre materialele naturale: matase, lana fina, bumbac si in. Pe langa aspectul luxos pe care il au in special cele din matase sau casmir, veti aprecia si confortul pe timpul purtarii.
Tineti cont de silueta in momentul in care va achizitionati o esarfa sau un sal. O femeie cu rotunjimi placute ale corpului se va simti mult mai bine purtand pe umeri un sal moale din lana fina, de tip pashmina, sau o esarfa din matase naturala, decat daca ar purta o esarfa dreptunghiulara dintr-o tesatura de tip tafta. Este important de retinut ca esarfa, ca orice alt accesoriu remarcabil, va atrage privirile catre zona in care este pozitionata.
Pentru acelea dintre dumneavoastra care au bustul plin sau sunt mai late in umeri decat in solduri, este de preferat sa evitati esarfele lucioase sau pe cele imprimate, care contin mult alb in desenul respectiv. Albul si luciul vor da senzatia de si mai mult volum in partea superioara a corpului.
Inaltimea pe care o aveti, si in general proportiile pe verticala sunt alte aspecte de care trebuie sa tineti cont cand purtati o esarfa. Daca sunteti mignone, adica nu depasiti 160 cm inaltime, ar fi bine sa evitati esarfele supradimensionate (de exemplu pashminele care au latimea de 70 cm si pot ajunge pana la 200 cm in lungime). In schimb, in cazul femeilor foarte inalte, esarfele subtiri si scurte vor parea neinsemnate in comparatie cu statura lor. De asemenea, daca aveti gatul scurt si gros, ar fi bine sa optati pentru modele inguste si lungi, din materiale moi si cu drapaj placut, pe care sa nu le innodati sub barbie.
Daca faceti parte din tipul coloristic deschis sau light, puteti opta pentru o esarfa in tonuri pastelate de bleu (de la nuantele cele mai pale si reci de bleu, pana la culoarea liliacului) sau in nuante deschise de roz (de la culoarea rozalie a caisei, pana la rozul cu o tenta rosiatica).
Rosul, in schimb, este culoarea care confera vitalitate si energie aspectului general al celor care fac parte din tipul coloristic inchis sau deep.
Nuantele calde de caramiziu, culoarea rozalie a somonului, verdele lime sau nuantele calde de verde olive sunt cateva dintre variantele care vor pune intotdeauna in valoare un ten din tipul coloristic cald sau warm.
Daca va caracterizeaza tipul coloristic rece sau cool, atunci cu siguranta veti opta pentru imprimeuri in diverse tonuri de albastru (de la bleu pastelat, pana la albastrul regal) sau in nuante intense de roz, cum ar fi culorile orchid sau cyclamen.
Pentru tipul coloristic contrastant sau clear nimic nu se potriveste mai bine ca o esarfa intr-o nuanta marina sau intr-o culoare verzuie, putin mai intensa decat culoarea oului de rata.
Si in sfarsit, daca faceti parte din tipul coloristic discret sau soft, cele mai potrivite alegeri sunt cele in nuante discrete de mov (culoarea ametistului, lavanda sau violet pal). Iar pentru un aspect extrem de elegant si feminin, nu trebuie decat sa alegeti o esarfa intr-o culoare delicata de alb sau crem.
Esarfa in carouri
Este un model clasic, cu care nu veti da gres niciodata. Se potriveste oricui, la orice varsta. Pentru ca a devenit un model extrem de intalnit in moda strazii, puteti sa va diferentiati alegand combinatii de culori cat mai neobisnuite sau investind intr-o esarfa cu imprimeul emblematic al Casei Burberry. Cu un astfel de model veti arata intotdeauna chic, indiferent daca este vorba de o esarfa de forma patrata din matase cu franjuri mici si desi, purtata ca pe o bandana, sau de una dreptunghiulara din casmir, purtata ca pe un fular sau cu un nod casual.
Pashmina
Modul in care este realizata tesatura, luciul specific si materia prima extrem de rara fac din aceasta esarfa/sal un accesoriu valoros pentru oricine apreciaza calitatea, confortul si luxul. Calitatea acestei esarfe este data in primul rand de calitatea materiei prime. Cele mai valoroase sunt cele realizate integral din lana cea mai fina, de capra care traieste doar in Muntii Himalaya, in zona Kashmir (asa numita pashmina de Nepal). Firul de casmir este foarte fin, dar extrem de rezistent, ceea ce face ca o pashmina bine intretinuta (curatata chimic si ferita de molii) sa reziste o buna bucata de timp si sa poata fi purtata de mai multe generatii. Poate fi purtata pe tot parcursul anului, fiind o alegere potrivita si pentru serile racoroase de vara.
Esarfa cu imprimeu leopard
Este cea mai potrivita alegere pentru situatiile in care va doriti sa fiti remarcate. Este un imprimeu specific sezonului rece, in special daca e vorba de o esarfa lata din casmir. Acelasi imprimeu aplicat insa pe o tesatura usor transparenta din matase poate fi o alegere potrivita pentru o tinuta sofisticata de birou. O astfel de esarfa purtata in jurul gatului peste o tinuta all black, va atrage in mod automat privirile asupra fetei. Atentie deci la machiajul pe care il folositi (ar trebui sa nu fie foarte strident) si la felul in care va aranjati parul!
Esarfa din matase naturala
Cea mai buna investitie o veti face daca veti alege o esarfa de forma patrata, cu latura de 90 cm, care va va oferi posibilitatea de a o purta intr-o multitudine de variante. Moale si supla (cantareste in mod normal 65 de grame), este cea mai buna alegere pentru reprezentantele stilului city-chic. Daca veti sta intr-o dupa-amiaza la o cafenea pariziana si veti privi pur si simplu la femeile care trec pe strada, veti intelege cu adevarat importanta unei esarfe din matase. Veti vedea esarfe pe post de curele, accesorii decorative pentru genti si palarii, esarfe-top, esarfe-bentite de prins parul, esarfe prinse la gat intr-o multitudine de feluri.