Accesorii care ne ajută să fim remarcaţi
Dacă sunt bine alese, accesoriile pot ridica nivelul oricărei ţinute. Ele reprezintă antidotul împotriva monotoniei stilului vestimentar şi sunt chiar mai importante decât hainele. Pot da personalitate unei ţinute casual sau o notă elegantă unei rochii simple. Dacă despre eşarfe şi ochelari de soare am scris în articolele anterioare, de această dată mă voi opri asupra curelelor şi broşelor, accesorii subestimate şi nefolosite la adevărata lor valoare. Alegând o curea cu o cataramă remarcabilă sau purtând o broşă sclipitoare în talie sau la nodul eşarfei, te vei convinge de puterea de transformare pe care o au aceste accesorii. Ca să nu mai vorbim de faptul că poţi purta aceeaşi curea sau aceeaşi broşă ani după ani, fără a părea demodate, ceea ce nu se întâmplă şi cu hainele.
Deşi nu beneficiază de aceeaşi atenţie de care se bucură genta şi pantofii, cureaua este accesoriul perfect pentru a finaliza o ţinută. P oate ridica nivelul unei ţinute anoste şi va crea întotdeauna un punct de interes la nivelul taliei sau al şoldurilor.
Ceea ce porţi în zona taliei şi a şoldurilor îţi poate modifica silueta: va adăuga centimetri pe care ţi-i doreşti sau nu, sau va modifica echilibrul proporţiilor pe verticală. Adică, poate crea impresia vizuală a unui trunchi mai lung sau mai scurt.
Iată câteva indicii de care e bine să ţii cont înainte de a-ţi achiziţiona o curea:
– O curea lată şi eventual de culoare închisă, purtată în zona în care trunchiul tău are grosimea cea mai mică (indiferent dacă talia ta este foarte bine definită sau nu), va crea instantaneu efectul de clepsidră.
– Dacă însă trunchiul tău este mai subţire în comparaţie cu şoldurile şi coapsele (este cazul siluetei de tip pară), evită curelele purtate pe şold. Cea mai bună soluţie ar fi o curea de grosime medie, într-o culoare deschisă, purtată pe talie, astfel încât punctul de focalizare să fie îndepărtat de la nivelul şoldurilor proeminente.
– În cazul în care trunchiul tău este scurt, o curea în aceeaşi culoare sau într-o nuanţă apropiată cu partea de sus a ţinutei, purtată până imediat sub buric, va crea senzaţia unui trunchi mai lung decât în realitate. Dacă, dimpotrivă, trunchiul tău este lung, atunci alege o curea lată, într-o culoare apropiată sau chiar identică cu cea a fustei sau a pantalonului, în contrast cu topul, pe care poart-o în prelungirea beteliei. În acest mod trunchiul tău va părea mai scurt, iar talia va fi bine definită şi va părea mult mai subţire.
Atenţie însă: dacă porţi o curea lată sau într-o culoare foarte puternică (eventual cu o cataramă remarcabilă), este important ca restul bijuteriilor pe care le porţi să fie cât mai simple. Altfel vei crea mai multe puncte de focalizare şi vei obţine o imagine mult prea încărcată şi obositoare pentru cei care te privesc.
Cele mai populare modele de curele sunt cele late (împletite, din canvas şi piele, cu ţinte, cu model croco sau cele cu catarame-bijuterii), ideale pentru a crea un look dramatic, dar avangardist, şi cele foarte subţiri, într-o singură culoare sau cu imprimeu animal print, ideale pentru a fi purtate la ţinuta pentru birou, la un pantalon din stofă sau la o ţinută cu cardigan.
Pentru ţinutele de birou investeşte în modele cu cât mai puţine ornamente şi în culori neutre, deoarece sunt versatile şi nu vor domina întreaga ţinută. O altă investiţie sigură o reprezintă un cordon din piele moale, care poate fi înfăşurat în jurul taliei şi adaptat formelor tale. Iar modelul care avantajează orice siluetă este cureaua tip centură, cu partea din spate mai lată decât cea din faţă (vezi foto).
Broşa este considerată pe nedrept un accesoriu demodat şi este asociată în majoritatea cazurilor doar cu modul simplist de a fi purtată la reverul unui sacou.
Totuşi broşa reprezintă accesoriul-bijuterie care îţi permite să-ţi exprimi cel mai bine creativitatea.
Chiar în cazul în care ai o garderobă foarte bine organizată, în care toate hainele se potrivesc între ele şi îţi vin de minune, vor exista momente în care te vei uita lung la hainele tale şi te vei întreba: oare ce „vrajă“ ai putea face astfel încât hainele tale să capete un aer de nou şi asta, dacă s-ar putea, cât ai clipi din pleoape.
Pentru asta nu există o bijuterie mai potrivită decât broşa, care să adauge instant o doză de rafinament unei ţinute pe care o porţi de mult timp şi de care te-ai cam săturat. Indiferent dacă este o broşă de dimensiuni mari, strălucitoare sau cu aspect vintage, ori este una mică, gen pin, dar într-o culoare care să atragă privirile, efectul este acelaşi.
Iată câteva sugestii în legătură cu modul în care poţi purta o broşă, fără a obţine însă o imagine bătrânicioasă:
– Broşa folosită ca sistem de închidere pentru un cardigan. Orice pulover basic poate fi transformat într-un model care să învăluie frumos corpul, folosind ca sistem de închidere una sau mai multe broşe. Dacă eşti adepta stilului clasic elegant, vei obţine acelaşi efect şi în cazul unei cămăşi bărbăteşti pe care o vei purta descheiată la nasturi, petrecută parte peste parte şi încheiată cu o broşă.
– Broşa folosită pentru a pune în evidenţă un detaliu interesant al ţinutei sau o anumită parte a corpului.
De exemplu, broşa aplicată pe cordonul rochiei sau pe un brâu, în cazul în care talia reprezintă punctul tău forte.
– Broşa aplicată la pălărie, în păr sau la nodul de cravată/eşarfă. Obţii un look rafinat chiar şi în cazul eşarfelor mici şi pătrate, pe care nu le poţi încheia printr-un nod de cravată.
– Broşa purtată la rochie, în zona decolteului, sau pentru a înfrumuseţa un tricou simplu din bumbac sau un top din mătase uni.
În felul acesta vei ridica nivelul ţinutei şi vei crea un punct de focalizare în partea superioară a corpului, în apropierea feţei.
– Broşa purtată în loc de medalion la un colier simplu sau pentru a-ţi transforma colierul de perle. Sau poate fi folosită în loc de cataramă la improvizarea unui cordon dintr-un colier lung de perle.
La fiecare alegere pe care o vei face, ţine cont că accesoriile tale trebuie să te facă să te simţi specială, fără să arăţi că depui prea mult efort în acest sens sau să laşi impresia unei imagini mult prea studiate. Şi înainte de a ieşi din casă, uită-te în oglindă şi fii sinceră cu tine: dacă semeni cu un pom de Crăciun încărcat de ornamente, mai bine renunţi la ceva.