10 semne că suferiți de Burnout (I)
Sindromul burnout sau cel al epuizării reprezintă o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni cu oamenii. Apare tot mai frecvent în epoca modernă și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului.
Asociația americană de psihologie David Ballard, PsyD, descrie epuizarea la job ca fiind "o perioadă extinsă de timp în care cineva experimentează epuizarea și lipsa de interes pentru lucruri, ducând la scăderea performanței la locul de muncă."
Dr. Ballard, șeful programului APA de Sănătate la Psihologie la Locul de Muncă, a dezvăluit 10 semne ale sindromului burnout de care am putea suferi:
1. Epuizarea
Un semn clar de epuizare este când te simți obosit tot timpul. Epuizarea poate fi emoțională, mentală sau fizică. Este sentimentul de a nu avea nicio energie, de a te simți copleșit.
2. Lipsa motivării
Când nu vă mai simțiți entuziasmat de nimic sau nu mai simțiți o motivație internă pentru munca dvs., există o șansă bună să experimentați sindromul burnout. Alte modalități prin care se manifestă acest sindrom? Ar putea să vă fie mai greu să vă treziți dimineața și să vă apucați de muncă.
3. Frustrarea, cinismul și alte emoții negative
S-ar putea să simțiți că ceea ce faceți nu mai contează atât de mult, sau puteți fi deziluzionat de tot. S-ar putea să observați că vă simțiți în general mai pesimist decât de obicei. În timp ce toată lumea se confruntă cu unele emoții negative din când în când, este important să știți când acestea devin neobișnuite pentru dvs.
4. Probleme cognitive
Oboseala și stresul cronic pot interfera cu capacitatea de concentrare. Când suntem stresați, atenția noastră se limitează la a se concentra asupra elementului negativ pe care îl percepem ca pe o amenințare. Pe termen scurt, acest lucru ne ajută să facem față problemei, spune dr. Ballard, "dar trupul și creierul sunt proiectate să facă față acestei situații în perioade scurte și apoi să revină la funcționarea normală. Pentru o perioadă mai lungă de timp vom avea dificultăți în acordarea atenției mai multor lucruri." Viziunea de tunel "luptă sau zbor" vă poate afecta în mod negativ capacitatea de a rezolva probleme sau de a lua decizii.
5. Afectarea performanței jobului
Nu sunteți sigur dacă sunteți obosiți? Comparați acum performanța jobului cu performanța dvs. din anii anteriori. Deoarece oboseala are tendința să se întindă pe o perioadă lungă de timp, vederea în ansamblu a situației ar putea să vă dezvăluie dacă vă aflați într-o criză temporară sau dacă vă confruntați cu o boală cronică.
6. Probleme interpersonale acasă și la locul de muncă
Oboseala ne afectează ambele planuri: personal și profesional. Se poate manifesta în două moduri: aveți conflicte dese cu alte persoane sau vă retageți din peisaj, discutând mai puțin spre deloc cu colegii sau membri familiei. Este posibil să te afli în postura de a fi fizic undeva deși gândul este în altă parte.
7. Nu aveți grijă de voi
Când suferă de oboseală cronică, unii oameni se angajează în strategii de combatere nesănătoase, cum ar fi consumul masiv de băuturi alcoolice sau energizante, fumatul, starea sedentară, consumul prea mare de alimente nesănătoase, lipsa suficientă de hrană sau dormirea insuficientă. Auto-medicația este o altă problemă incluzând somniferele pentru odihnă, mai multă băutură alcoolică la sfârșitul zilei pentru a te de-stresa sau chiar băutul de multă cafea pentru a convoca energie pentru a vă „trezi mai repede„ dimineața și a vă apuca de treabă.
8. Preocupați de muncă… atunci când nu sunteți la birou
Chiar dacă s-ar putea să nu lucrați la un moment dat, dacă exersați energia mentală care se ocupă de munca dvs., atunci aceasta va interfera cu capacitatea dvs. de a vă recupera fizic și psihic. Pentru a vă recupera, aveți nevoie de timp pentru voi înșivă, după ce sarcina reală se oprește.
9. Satisfacția generală scăzută
Aceasta este tendința de a te simți mai puțin fericit și mulțumit de cariera ta și de viața ta de acasă. S-ar putea să te simți nemulțumit sau chiar blocat când vine vorba de tot ce se întâmplă acasă, în comunitate sau de activitățile tale sociale, spune dr. Ballard.
10. Probleme de sănătate
Pe o perioadă lungă de timp, stresul cronic poate crea probleme reale de sănătate, cum ar fi probleme digestive, boli de inimă, depresie și obezitate.