Un job nesatisfăcător la 20-30 de ani îți strică sănătatea la 40 de ani
Jonathan Dirlam, doctorand în sociologie la Ohio State University, a analizat efectele asupra sănătății pe care le au pe termen lung joburile nesatisfăcătoare de la începutul carierei. Împreună că Hui Zheng, profesor asociat la Ohio State, Dirlam a folosit date din studii în care au fost implicați peste 6.400 de americani. Mai precis, a analizat satisfacția la locul de muncă a acestora începând din 1979.
Oamenii au fost puși să își noteze nivelul de satisfacție de la 1 (neplăcere foarte mare) la 4 (plăcere foarte mare). Rezultatele au fost împărțite în patru categorii: satisfacție constant redusă (45%), satisfacție constant ridicată (15%), ridicată la început, dar redusă treptat (23%) și redusă la început, dar crescută treptat (17%).
Toți participanții au raportat unele probleme de sănătate după 40 de ani. Cercetătorii au folosit grupul celor cu satisfacție în muncă ridicată ca reper și au constatat că în rândul oamenilor cu o satisfacție în muncă redusă pe termen lung erau mai multe cazuri de depresie, probleme de somn și anxietate. Cei care au început cu o satisfacție ridicată, dar care a scăzut treptat au avut și ei mai frecvent insomnie și îngrijorări crescute, dar nu au înregistrat probleme emoționale sau depresie la fel ca grupul celor în mod consecvent nesatisfăcuți. Nici grupul care a început prost, dar treptat a devenit mai satisfăcut de locul de muncă nu a înregistrat probleme de sănătate suplimentare față de grupul reper.
Cei cu joburi nesatisfăcătoare au mai ales probleme legate de sănătatea mentală, dar și starea fizică le este afectată. Ei au mai frecvent dureri de spate și răcesc mai des, mai arată studiul. „Nivelul ridicat al problemelor mentale de sănătate poate fi un precursor al problemelor fizice. O creștere a anxietății și a depresiei poate duce la afecțiuni cardiovaculare și de alt fel, care vor apărea la bătrânețe”, spune Hui Zheng.
Cercetătorii subliniază că o carieră care începe cu un job nesatisfăcător, dar care continuă prin a deveni tot mai satisfăcătoare nu aduce probleme suplimentare de sănătate, spre deosebire de trendul invers- când se începe bine, dar se pierde pe parcurs satisfacția adusă de locul de muncă.