Tot mai mulţi angajaţi au probleme de sănătate mintală
Numărul de oameni care spun că au experimentat probleme de sănătate mintală în timp ce lucrau a crescut de la 25% la 30% în ultimii cinci ani. În ciuda acestui fapt , majoritatea angajaților se simt încă nesprijiniţi la locul de muncă. Ca răspuns, CIPD , organismul profesional pentru dezvoltarea resurselor umane din Anglia, face apel la organizații să aibă o abordare preventivă pentru bunăstarea mintală a angajaților, încurajând o cultură de deschidere la locul lor de muncă. Ei pot să formeze angajaţi specializaţi care să ofere sprijin, să creeze condiţii pentru locuri de muncă cu angajaţi mai sănătoşi și mai productivi.
Din noua cercetare CIPD a rezultat că, în 2016 , aproape o treime ( 31 la suta ), dintre cei peste 2.000 de angajați intervievați au declarat că au experimentat o problemă de sănătate mintală la un moment dat în timpul vieții active , în comparație cu un sfert (26 la sută) în 2011. Dintre cei care au avut sănătate mintală «proastă» la locul de muncă, mai mult de 42 % s-au confruntat cu o problemă în ultimele 12 luni, în mod specific, care le-a afectat sănătatea și starea de bine. În ciuda acestei creșteri, numărul respondenților care spun că organizația lor îşi sprijină angajații cu probleme de sănătate mintală, fie „foarte ” sau ” destul de bine „, rămâne la mai puțin de jumătate (46 la sută).
În timp ce aceasta este o îmbunătățire semnificativă (plus nouă puncte procentuale) faţă de anul 2011 – când doar 37 la sută dintre respondenţi au declarat că organizația lor a fost în măsură să le ofere sprijin-reprezentanţii CPID subliniază că există încă loc semnificativ pentru angajatori pentru a sprijini angajaţii cu probleme de sănătate mintală.
“Îngrijorător este faptul că doar patru din zece angajați (44 la sută), s-ar simți în prezent încrezători să mărturisească şefilor că au parte de un stres greu de controlat sau de probleme de sănătate mintală, aici înregistrându-se o proporţie similară cu cea raportată în urmă cu cinci ani (41 la sută)”, spun realizatorii studiului. Un consilier specializat în relații de muncă de la CIPD, consideră că este dezamăgitor faptul că deşi problemele de sănătate mintală la locul de muncă sunt în creștere, angajatorii nu îşi intensifică acţiunile pentru a le rezolva. “Sănătăţii mintale trebui să i se acorde la fel de multă atenție, conștientizare și înțelegere ca și celei fizice, iar angajatorii au responsabilitatea de a gestiona stresul şi cazurile de sănătate mintală la locul de muncă, asigurându-se că angajații sunt conștienți și capabili de a primi suportul disponibil pentru ei “.
Şi aici intervine rolul şefilor de departamente şi chiar mai sus, către liderii de business și personalul de conducere, fie prin exemplul lor sau prin conversații deschise cu privire la propriile lor experiențe.
Există, de asemenea, un rol clar pentru profesioniștii din domeniul HR și şefii de departamente, acela de a se asigura că angajații primesc sprijinul de care au nevoie și că îşi pot mărturisi problemele. Sondajul CIPD a cerut, de asemenea, ca angajații să spună ce fel de sprijin primesc în prezent de la angajator persoanele cu probleme de sănătate mintală. Cele mai des menţionate au fost revenirea treptată la locul de muncă (32 la sută dintre angajați), acces la program flexibil de lucru (30 la sută), accesul la serviciile de sănătate la locul de muncă (27 la sută), precum și la serviciile de consiliere (27 la sută).
În România un studiu mai vechi (2014) al Societăţii de Neurologie arătă că ţara noastră ocupă locul trei în Europa, după Bulgaria şi Macedonia, atât la incidenţa AVC cât şi la mortalitatea secundară a bolilor cerebrovasculare. Îngrijorător este faptul că incidenţa AVC a crescut în rândul categoriei de vârstă sub 30 de ani. Statisticile arată că, din cei aproximativ 65.000 de români care suferă anual un AVC (178 cazuri/zi), o treime rămân cu diverse grade de dizabilitate.
Câteva afecțiuni și simptome care ascund probleme cu capul
1. Leziuni cerebrale: apar în urma traumelor și a loviturilor puternic. Pot să afecteze țesuturile, neuronii și nervii. Hematoamele, vasele de sânge sparte, contuzia, edemul cerebral (creșterea în volum a creierului) și atacul cerebral sunt unele dintre problemele care pot să apară în urma unor traume. Simptome la care ar trebui să fim atenţi în acest caz sunt amețeli, stări de vomă, dificultăţi în vorbire, sângerări din ureche, neîndemânare în mișcări, pierderi de memorie, probleme de concentrare.
2. Tumori pe creier: pot să apară la orice vârstă. Semnele care v-ar putea avertiza că aveţi astfel de probleme sunt dureri de cap ( cu intensitate mare), stări de amorțeală în mâini și picioare, amețeli, stări de vomă, dificultăţi de echilibru, tulburări de vedere, auz ori vorbire.