Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte?
Nu, nu este vorba despre basmul acela românesc încărcat de semnificații. Acel „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” al lui Petre Ispirescu, care implică elemente din filosofia folclorică românească, concepția despre viață și moarte, locul și rostul omului în Univers. Deși…
Aubrey de Grey este cercetător la Cambridge și cel care argumentează că îmbătrânirea este o… boală. Una (aproape) vindecabilă. Oamenii îmbătrânesc în șapte moduri fundamentale, ne spune el, toate acestea putând fi prevenite.
Aubrey de Grey este, de asemenea, informatician și gerontolog autodidact. El a militat, de asemenea, pentru ca îmbătrânirea să fie considerată o boală patologică tratabilă. Iar proiectul Unity Biotechnology este genul acela de proiect care a ocupat prima pagină a ziarelor, după ce a obținut milioane de dolari pentru cercetarea bolilor cauzate de îmbătrânire.
Similară cu îmbătrânirea mașinăriilor făcute de om
În cadrul acestui proiect de cercetare se caută, în special, modalități de oprire sau de încetinire a procesului de îmbătrânire a celulelor. Spre exemplu, în cartea intitulată “Oprirea îmbătrânirii”, scrisă de Grey și de asistentul său de cercetare, Michael Rae, sunt prezentate detaliile acestei biotehnologii. Cei doi susțin că îmbătrânirea corpului uman este similară cu îmbătrânirea mașinăriilor făcute de om. Și că rezultă în urma diverselor „acumulări de avarii”! De asemenea, la fel ca în cazul mașinilor, aceste probleme pot fi periodic îndreptate. Ducând la extinderea pe termen nedefinit a funcționării umane, după cum sunt de părere cei doi.
Varianta noastră mai tânără
Cel mai plauzibil mod de combatere a îmbătrânirii, după cum susține de Grey, este reîntinerirea corpului la nivel molecular și celular, îndepărtând avariile acumulate si reabilitand organismul la o stare anterioară. O stare de bine, mai tânără s-ar putea spune, metaforic și nemetaforic.
Terapiile de întinerire ar putea amâna și chiar elimina pe o perioadă nedeterminată problemele generate de vârstă, prelungindu-ne viața. De altfel, de Grey a formulat și un „plan” de mare acoperire, pentru amânarea nedeterminată a declinului fizic și mental al vârstei înaintate. Acesta se numeşte SENS – Strategii de Gestionare a Îmbătrânirii. În plus, el este și organizatorul unei întregi serii de conferințe (de inclus și prelegerile lui pe TEDx) şi al unor ateliere care vizează cheia cercetării biomedicale relevante pentru SENS.
Şi Dr. Mutaz Musa – medic din cadrul Department of Emergency Medicine al Albert Einstein College of Medicine din New York – susține că trebuie să înţelegem aspectele patologice ale îmbătrânirii umane, aceasta fiind o stare fiziologică anormală care poate fi tratată.
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte? Probabil Petre Ispirescu ar fi avut un cuvânt de spus.