Terapia prin râs face angajații mai fericiți
Terapia prin râs este o metodă de destindere şi de relaxare ce are la bază jocuri şi exerciţii originale, dinamice care îi ajută pe participanţi să-şi redobândească capacitatea de a se bucura de viaţă. Se adresează oamenilor de toate vârstele, indiferent de domeniul de activitate. Atelierele de terapie prin râs conţin atât o parte teoretică, psihologică, în care se abordează istoria amuzantă a râsului, motivele pentru care zâmbim din ce în ce mai greu, teama de penibil, spontaneitatea şi o parte practică, concepută pe bază de jocuri şi exerciţii amuzante. Atelierele sunt dinamice, interactive, se lucrează pe saltele de gimnastică.
Terapia prin râs are beneficii dovedite pentru starea de bine: râsul eliberează în sânge endorfine, cunoscute şi ca „moleculele fericirii”. Acestea sunt substanţe chimice naturale, care conferă organismului o stare de relaxare şi care pot calma temporar orice tip de durere. Râsul protejează inima prin îmbunătăţirea funcţiei vaselor de sânge şi a stimulării fluxului sanguin, ajută la o bună oxigenare a creierului, stimulează musculatura abdominală, musculatura facială (este foarte bun pentru frumuseţea şi pentru tinereţea tenului) și combate anxietatea.
Terapie adresată angajaților dar şi celor interesați de dezvoltare personală
Durata medie a unui atelier indoor este de două-trei ore. Atelierul poate fi personalizat, în funcţie de vârsta participanţilor, de disponibilitatea acestora de a participa la locuri dinamice, obiectivele urmărite de departamentele de HR. În general se urmăreşte relaxarea, detensionarea, amuzamentul dar şi încurajarea spiritului de echipă, comunicarea. „Dacă introduci râsul în mediul de lucru vei avea angajaţi mult mai devotaţi, mulţumiţi de munca lor de zi cu zi, productivitate crescută şi un mediu mult mai plăcut” se afirmă într-un comunicat al Google Inc.
Pe piața locală, pentru genul acesta de ateliere au optat până acum companii precum Adobe, Bosch, HP, Emerson. Atelierele au cuprins diferite activităţi: bătaie cu perne, concursuri pe mingi jumbo, jocuri de creaţie, exerciţii desfăşurate în aer liber. Monica Burcea, un psihoterapeut care livrează astfel de ateliere, spune că există mulţi factori de stres în mediul de lucru din România şi că angajaţii asociază adesea atmosfera de birou cu un spaţiu unde stresul şi încordarea fac parte din normalitate. Cercetările arată faptul că o atmosferă încordată, apăsătoare scade productivitatea.
Retenţia scăzută de personal sau mediul de lucru mult prea tensionat sunt primele semne care arată nevoia de a introduce în mediul de lucru şi activităţi relaxante. Deşi poate părea ciudat, o zi pe lună în care angajaţii să aibă ocazia de a participa la activităţi distractive în cadrul companiei, are efecte nebănuite. „Am conceput de-a lungul timpului şi astfel de programe pe termen lung, în cadrul cărora, o dată pe lună să se organizeze centre de activităţi tematice, distractive, relaxante care să rupă monotonia activităţii de birou. Din punct de vedere psihologic este recomandat ca HR-ul să «ia pulsul» încărcăturii emoţionale în fiecare departament şi ulterior să se orienteze şi către astfel de activităţi. Creativitatea şi implicarea sunt stimulate de componenta financiară, dar mai ales de un mediu de lucru plăcut.” spune Monica Burcea.
Atelierele de dezvoltare personală care se adresează publicului larg au loc o dată pe săptămână, la sediul Centrului de Terapie prin Râs Mandarin. La aceste ateliere vin oameni din diverse domenii de activitate şi de toate vârstele. Motivarea stă în faptul că au descoperit beneficiile petrecerii unei seri pe săptămână în care socializează, râd pe săturate, fac mişcare, relaţionează cu cei din jur. „Fiecare participant îşi ia din acest atelier ce are nevoie. Sunt persoane care îşi doresc să facă mişcare şi să se destindă, sunt persoane care caută să se reconecteze cu ludicitatea şi cu copilul interior, sunt persoane care au nevoie să cunoască pur şi simplu oameni noi, să socializeze.”
Terapia prin râs se poate integra foarte bine și în procesul educaţional. De altfel, Monica Burcea spune că a avut colaborări frumoase cu câteva şcoli şi licee din Bucureşti și că „Săptămâna ALTFEL” e în fiecare an o ocazie bună de aborda procesul educaţional şi din perspectiva dezvoltării inteligenţei emoţionale, un factor foarte important în devenirea copiilor.
„Pentru un copil, pe lângă capacitatea de a memora cunoştinţe, un factor important este capabilitatea de se împrieteni cu propriile emoţii şi de a şti cum să le administreze. Astfel, prin ateliere vesele, distractive, dinamice noi propunem o altă abordare a învăţării.”
Beneficiile râsului sunt cunoscute încă de pe vremea când bufonii erau angajaţi la curţile domneşti pentru a bine-dispune regale și curtenii. Ulterior, bâlciurile şi saltimbancii au apărut din necesitatea resimţită de către oamenii din popor de a se distra, de a face „haz de necaz” cum s-ar spune, chiar dacă, la vremea respectivă, nu se cunoştea fundamentul ştiinţific.