Studiu danez: Desprinderea de Facebook aduce fericire
Jumătate dintre participanții la studiu n-au avut dreptul să se conecteze la rețea timp de o săptămână, în timp ce celorlalți li s-a permis să facă acest lucru. La începutul și la sfârșitul experimentului, toți au fost rugați să stabilească gradul de satisfacție generală prin acordarea de note de la 1 la 10. Cei care au continuat să intre pe Facebook au considerat că nu s-a schimbat mare lucru în starea lor de spirit: au notat în medie cu 7,67, la început și 7,75, la final. Ceilalți au declarat o îmbunătățire de 16% a satisfacției generale.
Mai mult, participanții la studiu au fost rugați să își descrie dispoziția, în ultima zi a experimentului. 88% dintre cei care nu folosiseră rețeaua au declarat că sunt fericiți, față de 81% în cazul celorlalți. Diferența e și mai mare în privința emoțiilor negative: 33% dintre cei care au intrat pe Facebook s-au declarat deprimați, față de 22% dintre ceilalți. Aceeași diferență în privința furiei (20% dintre cei cu Facebook, față de 12% în cazul celorlalți) și singurătății (25% față de 16%).
Directorul institutului, Meik Wiking, a declarat pentru Le Figaro că nu se aștepta la efecte atât de diferite și că Facebook exacerbează fenomenul comparării sociale. „Rețelele sociale sunt una dintre piesele giganticului puzzle care ne compun fericirea. Altele sunt, de exemplu, salariul, situația familială, sănătatea… Dacă unul dintre aceste elemente nu funcționează bine, Facebook poate deveni o sursă de angoasă”, a spus cercetătorul.
Cotidianul francez atrage atenția că studiul trebuie privit cu precauție din cauza eșantionului redus și a perioadei scurte în care s-a derulat. Cum discursurile anti-Facebook sunt frecvente, ele i-au putut influența și pe oamenii care au participant la studiu. Chiar șeful institutului recunoaște această posibilitate și spune că trebuie să găsească acum candidați care să fie gata să renunțe la Facebook pentru un an.