Funcționabilitate. O anumită formă de yoga a dansului
Muzica indiană. Sau dansul indian…Simpla pronunțare a acestor cuvinte poate provoca unora aduceri aminte. Legate de faimoase filme de la Bollywood. Dar oricum ar fi, cuvintele evocă în primul rând tradițiile unei țări. Fascinantă, misterioasă deopotrivă. Ori, poate evoca o anumită formă de yoga. Și, la modul general, evocă, de ce nu, terapia! Ce poate funcționa uneori ca un keyword al întregului corp. Acel cuvânt-cheie care declanșează starea de bine.
Subiect
Unii dintre experții occidentali spun, de ceva vreme, că aceste dansuri pot funcționa ca terapie. Este adevărat? Adresez această întrebare la prima vedere banală, unei specialiste în indianistică. Printre altele și autoarea cărții “Dansuri clasice indiene” – Carmen Sapnaa. Îi adresez întrebarea în special și pentru a vorbi despre un anumit subiect. Evidențiat în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie desfăşurat în Munchen.
Formă
“Da. În primul rând pentru că solicită toți mușchii corpului. Începând de la mușchii ochilor, până la mușchii picioarelor. În momentul în care cineva începe <antrenamentul> în dansul indian, primul lucru pe care îl va învăța va fi să își folosească toți mușchii corpului. O anumită formă de yoga a dansului, ce presupune concentrarea asupra interiorului. Deci detașarea de toate lucrurile exterioare care ar putea crea disconfort fizic, sau mai ales psihic. Deci, dacă ești depresiv, anxios etc., începând să practici acest tip de dans este ca si cum ai practica o altă formă de meditație”, spune Carmen Sapnaa.
Efect
La spusele ei se adaugă și cele ale doctorului Naresh Sen cardiolog la HG SMS Hospital din Jaipur, al cărui studiu efectuat în India a făcut obiectul sus menționatului Congres al Societăţii Europene de Cardiologie desfăşurat în Munchen. ”Utilizăm terapia prin muzică în cadrul spitalului nostru, iar în acest studiu am demonstrat că muzica yoga are un efect benefic asupra frecvenţei cardiace înainte de culcare” (https://sg.style.yahoo.com/calming-yoga-music-bedtime-could-good-heart-095924558.html?guccounter=1).
Nivel
Astfel, rezultatele cercetării doctorului indian au relevat că nivelul de anxietate a scăzut semnificativ în cazul participanţilor expuşi la muzică yoga şi a crescut dacă subiecţii au ascultat muzică pop sau şi-au petrecut timpul în linişte.
https://revistacariere.ro/inspiratie/wellbeing/este-importanta-yoga-pentru-starea-noastra-de-bine-un-raspuns-scurt-de-la-erica
Tratament
De asemenea, participanţii la studiu au prezentat o stare de spirit mai bună. După ce au ascultat muzică yoga în comparaţie cu efectele muzicii pop sau ale timpului petrecut în liniște. La cercetare au participat 149 de persoane sănătoase. Care au luat parte la trei sesiuni desfăşurate timp de mai multe nopţi.
Procedura
Pe parcursul fiecărei sesiuni, variabilitatea ritmului cardiac a fost măsurată timp de cinci minute înainte de începerea muzicii. Sau a perioadei de linişte, timp de zece minute în timpul muzicii sau a perioadei de linişte. Dar şi timp de cinci minute după ce muzica se oprea.
Evaluare
În plus, nivelurile de anxietate au fost evaluare înainte şi după fiecare sesiune cu ajutorul scalei de anxietate Goldberg. Nivelul sentimentului pozitiv a fost măsurat subiectiv. După fiecare sesiune utilizând o scală vizuală analogică.
Știința
”Poate că ştiinţa nu a fost mereu de acord, însă indienii au crezut mult timp în puterea diverselor terapii altele decât medicamentele ca modalitate de tratament pentru afecţiuni”, a mai precizat Naresh Sen adăugând că este nevoie de aprofundarea cercetării în ceea ce priveşte ”efectele cardiovasculare ale intervenţiilor prin muzică puse în aplicare de un terapeut avizat”.
Efecte
”Ascultarea muzicii relaxante înainte de culcare este o terapie ieftină şi uşor de implementat, fără efecte adverse”, a concluzionat specialistul. Şi alte cercetări au demonstrat anterior efectul benefic al muzicii asupra nivelul de anxietate în cazul pacienţilor cardiaci. Însă, studiile cu privire la efectele muzicii menţionat la ce gen de muzică au fost expuşi participanţii, notează și Press Association.
Desigur, dr. Sen a precizat că terapiile holistice, precum muzica, nu pot înlocui medicamentele şi intervenţiile medicale şi trebuie utilizate doar alături de acestea.