Gândirea pozitivă şi efectele ei vindecătoare
Gândirea pozitivă atrage în mod natural ceea ce este bun şi frumos. Nu reprezintă o noutate, pe această idee se axează și autorii Napoleon Hill și W. Clement Stone în cartea “Cheia Succesului. Gândirea Pozitivă”.
Considerată o carte-fenomen, care transmite lumii că oricine își poate realiza visurile. Nu oricum, bineînțeles. Ne “îndepărtăm“ puțin de cei doi autori, păstrând tema centrală – Gândirea pozitivă, pentru a ne îndrepta gândurile, cuvintele și rândurile scrise către o persoană considerată “pionieră” a gândirii pozitive. Și a efectelor vindecătoare ale acesteia.
Louise Hay este cea care a introdus în scrierile sale, bazate pe propria experiență de viață, înțelepciunea veche, transmisă pe cale religioasă și nu numai. Mai ales pe cale inițiatică. Cu idei spirituale tot mai des verificate de psihologie, psihanaliză, fizică cuantică, chiar filosofie, toate putând fi folosite ca instrumente de dezvoltare personală.
Armonia și echilibrul
”Dacă ceva în viaţă devine foarte uşor, atunci, aceasta nu este o lecţie, este ceea ce cunoaştem deja. Tot ce trebuie să ştiţi vine la locul potrivit şi în momentul potrivit. Viata este foarte simpla. Ceea ce dăruim, aceea și primim! Noi înșine suntem izvorul propriilor griji. Pe de altă parte, dacă stabilim armonia și echilibrul în conștiință, găsim armonie și echilibru și în viață”. Acestea sunt doar câteva dintre îndemnurile Louisei Hay. În 1976, Hay scria prima sa carte – „Heal Your Body”, care conținea o listă a diferitelor afecțiuni corporale și a cauzelor lor metafizice „probabile”. Această carte a fost ulterior extinsă în volumul „You Can Heal Your Life” (“Poţi să-ţi vindeci viaţa”) – publicat în 1984 (în februarie 2008, a fost al doilea pe lista de bestseller-uri variate din catalogul New York Times).
Se consideră că “Poţi să-ţi vindeci viaţa” a transformat viaţa a milioane de oameni. Foarte mulţi sunt cei care au declarat că această carte le-a modificat definitiv percepţia asupra rolului pe care îl joacă mintea asupra stării de sănătate. Și asupra bunăstării psihice bineînțeles. Există și filmul „Poţi să-ţi vindeci viaţa”, care are la bază ideile lui Louise Hay, film care a fost lansat în 2008). Iată ce spunea chiar Louise: „Acest film este povestea vieţii mele, a învăţăturilor mele şi a felului în care am aplicat principiile acestor învăţături în propria viaţă”
Ea a reuşit ca dintr-o persoană simplă, cu o viaţă nu tocmai fericită, să devină un simbol al succesului. După multe lucruri negative din viața ei, greutăți și opreliști avea să vină momentul declanșator. Acela în care Louise a descoperit puterea transformatoare a gândirii. Cu alte cuvinte, a început să studieze lucrările unor autori precum Florence Scovel Shinn, care susțineau că gândirea pozitivă ar putea schimba circumstanțele materiale ale oamenilor. Printre altele, Louise a început să studieze meditația transcendentală la Universitatea Internațională Maharishi din Fairfield, Iowa.
Lucruri considerabile
Louise a spus și scris, de-a lungul timpului, multe ”lucruri” considerabile. Iată doar câteva:
Uită-te în oglindă
Uită-te în ochii tăi. Arată-ți prin privire cât de mult te iubești. Iartă-te în timp ce te uiți în oglindă, vorbește cu părinții tăi în timp ce te uiți în oglindă. Cel puțin o dată pe zi spune-ți “Te iubesc! Te iubesc foarte mult!”.
Iartă-te
Lasă trecutul în urmă. Ai făcut tot ce ai putut la momentul respectiv, cu înțelepciunea de ATUNCI. ACUM este un alt timp. Timpul evoluției, al schimbărilor și viata ta va fi diferită.
Ai răbdare cu tine
Fii blând și răbdător cu tine pe măsură ce înveți lucruri noi. Tratează-te ca pe o persoană pe care o iubești foarte foarte mult.
Nu te mai critica
Critica nu rezolvă nicio problemă. Refuză să te mai critici. Acceptă-te așa cum ești. În momentul în care te critici, schimbările vor fi negative. Dacă te accepți așa cum ești, schimbările vor fi pozitive.
Nu te teroriza
Încetează să mai ai gânduri negre. Găsește o imagine mentală care îți produce plăcere și de fiecare dată când ai un gând negativ, schimbă-ți concentrarea de la acel gând care te sperie, la imaginea plăcută.
Fii blând cu mintea ta
Să te urăști înseamnă să-ți urăști gândurile. Nu te urî pentru că ai gânduri negative. Pur și simplu înlocuiește-le cu blândețe, cu lucruri pozitive.
Și, nu în ultimul rând:
Laudă-te!
Critica distruge spiritul interior. Lauda îl dezvoltă. Laudă-te și prețuiește-te cât de mult poți. Spune-ți de cât mai multe ori ce bine te-ai descurcat în diverse acțiuni.
Cărţile semnate Louise Hay promovează şi susţin autocontrolul, echilibrul, aprecierea de sine şi fericirea, concepte care stau la baza filosofiei sale. Fire puternică, Louise Hay a reuşit să treacă peste multe obstacole datorită viziunii pozitive asupra vieţii. Lucru care a motivat-o să împărtăşească acest lucru și celor din jur.