Exerciţii fizice, yoga şi sănătate la puterea Social Gym
„Deschis în zona Timpuri Noi, Social Gym este un concept nou în România în industria fitness, aerobic și wellness. Prin intermediul pachetelor diversificate de servicii pe care le punem la dispoziția clienților noștri, ne propunem să dezvoltăm o adevărată comunitate a oamenilor activi, preocupați de sport și nutriție echilibrată, dar și să promovăm un comportament responsabil al membrilor săi față de comunitate”, spune Rodica Lupu, președinte al Centrului de Resurse pentru Cetățenie Activă.
Exercițiile fizice de zi cu zi
Indiferent dacă este o simplă plimbare prin parc sau dacă sunt exerciții în sala de sport, mișcarea fizică regulată, împletită cu o alimentație sănătoasă, generează un stil de viață echilibrat și o stare optimă de sănătate. În plus, antrenamentele fizice fac minuniasupra organismului prin reducerea riscului de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și prin tonifierea corpului, dar și asupra sănătății mentale: sportul eliberează endorfine care ne ajută să ne relaxăm și să ne păstrăm buna dispoziție.
Yoga, benefică atât în carieră, cât și în viața personală
„Yoga” înseamnă „uniune” în sanscrită – limba din India veche –, de unde se crede că provine și această activitate dedicată trupului și minții. Se poate spune așadar că „yoga” este termenul care definește uniunea dintre minte, corp și spirit. Cele opt ramuri ale yoga sunt: yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana și samadhi, iar cele mai multe dintre ele se concentrează pe starea de bine la nivel mental, și nu pe activitate fizică. „Asana”, pe de altă parte, se referă la practicarea unor poziții fizice.
Fiind vorba despre un exercițiu care vă determină să conștientizați legătura dintre respirație și postură, dintre minte, corp și suflet, yoga este una dintre principalele practici recomandate pentru eliberarea de stres. Exercițiile aduc nenumărate beneficii: explorarea și depășirea limitelor propriului corp, o călătorie în interior sau obținerea stării de calm sunt câteva dintre experiențele cu care te vei întâlni la clasele de yoga.
„Yoga este excelentă pentru flexibilitate, putere, postură și echilibru”, subliniază în acest context dr. Rachel Rohde, purtător de cuvânt al American Academy of Orthopaedic Surgeons și chirurg ortoped.
Cum îmbinăm efortul fizic cu alimentația?
Ca să înțelegem necesitatea unei alimentații corecte, înaintea unui efort de lungă durată, trebuie să știți cum funcționează sistemele energetice care asigură necesarul mușchilor pentru a realiza efortul dorit. Există foarte multe confuzii legate de alimentația potrivită înainte și după antrenamentele fizice. Înainte de toate, sportul înseamnă un stil de viață sănătos, însă acesta nu poate fi atins fără un regim alimentar adecvat și echilibrat. Din acest motiv, încercăm să eliminăm mitul conform căruia antrenamentele fizice trebuie făcute pe stomacul gol.
Cu aproximativ două-trei ore înaintea oricărui antrenament este recomandată o gustare ușor digerabilă, bogată în proteine și carbohidrați (cereale integrale, legume, ton, carne slabă, orez), pentru a-ți asigura energia de care ai nevoie. Nu uita să bei lichide înainte de antrenament (preferabil apă), pentru a elimina riscul deshidratării.
Energia nu poate fi creată din nimic. Pentru oameni, acest suport energetic este asigurat prin consumarea hranei, carbohidrații și lipidele fiind o sursă principală a metabolismului muscular. Proteinele au o contribuție mai importantă în faza de construcție și mai puțin în producerea energiei.
Activitățile fizice de intensitate scăzută și moderată au ca resursă energia produsă pe cale aerobă, adică în prezența oxigenului, prin arderea glucozei, glicogenului, acizilor liberi. Exemplul clasic de efort aerob este alergatul pe distanțe lungi, precum maratonul.
Activitățile fizice de intensitate mare au ca resursă energia produsă pe cale anaerobă, în lipsa oxigenului, prin consumul intracelular. Exemple de efort anaerob sunt culturismul, probele de sprint (alergare sau înot), săritura în lungime, ridicarea greutăților.
După ce închei antrenamentul, este foarte important să ai o masă consistentă în proteine și carbohidrați, pentru că organismul are nevoie de aportul de nutrienți pentru a se recupera după efortul depus și pentru a-și dezvolta masa musculară.
Aportul de vitamine, minerale, proteine
Pentru o bună funcționare a organismului, în special dacă acesta este supus unui efort fizic, din mesele zilnice nu ar trebui să lipsească proteinele și carbohidrații. În medie, pentru o alimentație cât mai sănătoasă, un adult trebuie să consume între 46 și 52 de grame de proteine (în funcție de sex și vârstă). Cele mai bune surse de proteine recomandate sunt soia, ouăle, somonul, carnea de vită, iaurtul, carnea de pui sau curcan, alunele, brânzeturile. Cu toate acestea, produsele care conțin proteine trebuie consumate alături de legume, fructe și cereale integrale (se recomandă consumul a cel puțin 400 de grame de fructe și legume zilnic).
Dacă ești o persoană activă, care practică în mod constant antrenamente fizice, nu uita de aportul necesar de vitamine: vitamina B (din cereale integrale), vitamina D (pește gras, ouă), vitamina K (lactate, legume), magneziu (spanac, salată, urzici, semințe, cereale integrale, nuci, mazăre, prune, mere, fructe de mare), vitamina C (lămâi, portocale, grapefruit, conopidă, cătină), vitamina E (legume verzi, alune, soia, pește, ficat).
Servicii oferite de Social GYM: Fitness | Aerobic | Wellness
Social Gym pune la dispoziția membrilor săi pachete diverse de servicii (fitness, aerobic, spinning, kangoo jumps, masaj, kinetoterapie și consiliere nutrițională), personal specializat, săli de antrenament moderne, cu aparatură de ultimă generație și un spațiu dedicat evenimentelor.
Social Gym a fost lansat sub forma unui parteneriat între două structuri de economie socială create în cadrul proiectului „SOCEC.NET – rețeaua economiei sociale”, având ca parteneri Consiliul Județean Ilfov, Consiliul Județean Călărași, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă, Asociația „Laboratorul de Solidaritate” și Asociația „Viitorul lor depinde de tine”, și respectiv în cadrul proiectului „Întreprinderi sociale responsabile”, cu partenerii: Consiliul Județean Ilfov, Centrul de Resurse pentru Cetățenie Activă și Fundația Creștină Rhema. Ambele proiecte sunt finanțate parțial din fonduri europene prin Fondul Social European, Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013.
Social Gym
Este primul club de fitness și aerobic nonprofit din România. Ceea ce deosebește Social Gym de orice alt club de fitness și aerobic o reprezintă grija și investiția în dezvoltarea persoanelor defavorizate pentru integrarea acestora pe piața muncii. În cadrul clubului au fost angajate 14 persoane ce provin din grupuri defavorizate, respectiv femei care își găsesc cu dificultate loc pe piața muncii, și persoane de etnie romă. O altă miză a clubului Social Gym este aceea de a susține economia și sectorul întreprinderilor sociale din România prin promovarea în rândul membrilor săi a produselor ecologice și/sau românești.