Elimină-ți cel mai de temut dușman
Dar bătălia cu stresul poate fi câștigată dacă suntem dispuși să căutăm o rezolvare reală la această problemă, dacă suntem dispuși să ne schimbăm stilul de viață și, nu în ultimul rând, să reînvățăm să apreciem bucuriile mici ale vieții.
Citește și Femeile, de două ori mai predispuse la stres decât bărbații
Aceasta este convingerea lui Avisek Majumdar, profesor acreditat de Yoga, care a ținut, la începutul acestei săptămâni, un workshop pe tema „Managementul stresului”. Workshop-ul a avut loc în cadrul unei întâlniri a clubului de resurse umane EXEC-EDU și a fost co-organizat de despreSpa.ro.
„Acum ceva timp, am lucrat și eu în corporații, pe celebrul program de la 9:00 la 17:00. Deși mă realizasem din punct de vedere profesional, simțeam că nu trăiesc și, ușor-ușor, am pierdut contactul cu mine însumi. Și unde lucram eu erau mai mulți oameni ca mine, care zilnic alergau în cerc și care erau extrem de ocupați. După o perioadă, m-am văzut în situația de a alege și am ales să-mi urmez inima”, a povestit Avisek Majumdar.
Ocupat versus productiv
Avisek Majumdar a atras atenția că există o mare diferență între a fi ocupat și a fi productiv. De exemplu, ne este foame și vrem să mâncăm. Prin urmare, ne facem ceva de mâncare. Dar, în timpul procesului de gătit, ne dăm seama că a face de mâncare durează mai mult decât am fi crezut inițial. De aici ajungem la concluzia că una este să fim ocupați și alta este să fim productivi.
Stres. Dezechilibru.
Durerile de cap, atacurile de panică, schimbările de stare, durerile de spate, problemele digestive, insomnia, transpirația excesivă, fluctuațiile de apetit, durerile musculare, durerile de articulații, problemele pielii, tensiunea mică sau mare. Contrar aparențelor, nu sunt simptome ale stresului, ci sunt simptome ale dezechilibrului din viața noastră, a subliniat Avisek.
Citește și Există viață personală dincolo de stres?
Profesorul de Yoga a adăugat că este absolut normal ca, din când în când, viața să devină un pic sau un pic mai mult complicată decât de obicei. Dar a ținut să puncteze că atitudinea noastră generală este cea care ar trebui să ne ajute să facem față stresului.
Stresul ne afectează pe trei niveluri: fizic, mental și emoțional. Potrivit lui Avisek Majumdar, fiecare dintre noi putem să scăpăm de stresul din viața noastră dacă sunt dispuși să încercăm câteva soluții simple.
Soluția 1 – Upgradează-ți hardware-ul
Adică trebuie să avem grijă de corpul nostru. De obicei, ignorăm simptomele stresului până când ajungem să suferim de sindromul burnout. Ideal ar fi să nu ajungem acolo și să reușim, mai întâi, să eliminăm stresul din corp prin întinderea mușchilor și prin mișcarea încheieturilor. „Când tu te miști, și energia se mișcă odată cu tine”, a subliniat profesorul de Yoga. Evident, trebuie să avem grijă să ne respectăm orele de somn, mesele importante ale zilei și să nu uităm să ne relaxăm. Avisek a precizat că bunicii noștri nu se duceau la sală și, cu toate astea, aveau o viață mai activă decât a noastră.
Soluția 2 – Upgradează-ți software-ul
Software-ul (mintea) este o sumă a cărților pe care le citim, a muzicii pe care o ascultăm, a întregii înțelepciuni pe care am reușit să o adunăm de-a lungul anilor. Dar, din când în când, sistemul ne mai dă și câte o eroare.
Citește și Nu fi un lider toxic!
Acela e momentul când trebuie să învățăm să facem călătoria dinspre extroversiune către introversiune. Concret, a explicat profesorul de Yoga, să încercăm să economisim energia pe care o folosim în exterior și să ne folosim de ea în interior. Și când vorbim folosim energie! Nu spune nimeni că nu trebuie să vorbim, dar cu atenție la cantitate și la motiv.
Avisek Majumdar a venit și cu o sugestie pentru a ne upgrada mintea. Seara, pe drumul de la muncă către casă, să medităm și să vorbim cu noi înșine. Acasă ne așteaptă, cu siguranță, alte lucruri stresante cărora trebuie să le facem față și este bine să ne oferim o scurtă pauză de la tot ce înseamnă stres.
Soluția 3 – Scapă de obezitatea mentală
Un mod facil de a face asta este sa respirăm. Respirația leagă mintea și corpul și ne ajută să ne destresăm. Dar o respirație profundă, căci despre acest tip de respirație este vorba, nu este ceea ce facem noi în fiecare zi. „Nu vrem să respirăm cu abdomenul pentru că asta ne va face să părem mai grași. Dacă ne lăsăm abdomenul să respire, vom respira mult mai profund”, a adăugat Avisek Majumdar. Sunt trei etape importante pentru o respirație profundă: exerciții de conștientizare a respirației, manipularea respirației și expansiunea respirației.
Citește și Zece lucruri la care să renunțați pentru a scăpa de stres
Din când în când, a continuat profesorul de Yoga, este bine să avem în plan și o igienă mentală și să ne curățăm mintea de tot ce nu este important. „Trecem prin viață ca un burete. Absorbim totul. E bine să avem o telecomandă a vieții noastre. Putem să depindem de alții sau să ne gândim la noi înșine. Asemeni nufărului care, deși crește în noroi, nu se murdărește, nu trebuie să ne lăsăm copleșiți de toate situațiile stresante care apar zilnic”, a conchis Avisek Majumdar.