Despre mitul echilibrului profesional-personal
Foto: Pixabay
Toată lumea caută acest vis care se numește echilibru între partea profesională și cea personală. Și foarte mulți rămân șocați atunci când le spun că nu există așa ceva. Nu există echilibru personal-profesional, este doar o fantezie. Îți explic și de ce spun asta.
Singurul motiv pentru care cineva are tendința să separe planul personal de cel profesional, este pentru că într-unul sau în celălalt are niște probleme pe care nu le poate depăși, are niște stări sau experiențe care îl încurcă.
Dacă, de exemplu, pe plan profesional ai avea în mare parte din timp stări de împlinire, satisfacție, motivație, entuziasm, oare ai vrea să le porți în tine și să împărtășești și cu cei dragi? Bănuiesc că răspunsul este da.
Dacă pe plan personal ai o perioadă de împlinire, de drag față de persoanele apropiate, o stare de bucurie de viață, probabil că nu doar că nu te încurcă pe plan profesional, ci, din contră, te ajută, te susține să ai mai multă încredere în tine, să te încarci în momentele mai dificile la job, chiar să îți dea o stare de motivație, să simți că nu tragi doar pentru tine.
Dar dacă acasă ai certuri sau tensiuni, probleme în relațiile tale… probabil nu ai vrea să le duci cu tine la job. La fel dacă ai o stare de frustrare la lucru, nemulțumire de tine, o stare de luptă cu colegii, cu clienții, cu șefii… nu cred că îți dorești să le duci acasă.
De aici vine separarea planurilor în viață, din neputința să le armonizezi separat.
Răspunsul pentru căutarea echilibrului profesional – personal este simplu: nu există un echilibru între aceste planuri, ci echilibrul există în tine. Dacă ai acest echilibru, planurile sunt în echilibru. În momentul în care tu te-ai dezechilibrat, va trebui să te echilibrezi pe tine și nu domeniile vieții tale.
Niciun domeniu din viața ta nu există fără tine. Tu ești centrul vieții tale, liantul pentru absolut orice aspect.
Ca urmare, dacă vrei să îți echilibrezi viața, începe cu echilibrul tău interior.
Și acum , după veștile proaste, îți ofer și niște vești bune.
Nu este atât de greu să menții acest echilibru, dar este nevoie de un minim de efort măcar. Să te aștepți ca după ce ai citit o carte sau ai fost la un curs, viața ta să devină brusc echilibrată, este o așteptare destul de imatură.
Sunt însă două lucruri simple pe care le poți face ca să te asiguri că nu porți problemele dintr-o parte în alta, ci din contră, le prelucrezi și duci mai departe o stare plăcută, frumoasă.
Pauzele de conștientizare
Știu că mintea ta îți spune să fugi și să te grăbești că deja ai ceva de făcut, dar fuga oamenilor din ziua de astăzi este extrem de nocivă și periculoasă pe termen lung. Pauzele de conștientizare sunt acele scurte momente prin care poți „așeza” experiențele într-un mod intenționat.
Concret, ce ai de făcut este ca atunci când schimbi cadrele în viața de zi cu zi, să iei o pauză scurtă, în care să „închizi” un capitol și să „deschizi” următorul, într-un mod conștient, intenționat.
Înainte să ieși din casă dimineața, oprește-te în fața ușii pentru 30 de secunde. Nu este mult dar aceste 30 de secunde pot face diferența. Știu că ai senzația că se va petrece ceva teribil, că ratezi lucruri dacă stai 30 de secunde în fața ușii și te oprești din goana cu care te-ai obișnuit. Dacă așa este, înseamnă că viața ta este pusă pe o direcție teribilă și cu atât mai mult ai nevoie să te oprești din fuga către dezastru.
În cele 30 de secunde închide ochii și respiră lent de două ori. Imaginează-ți rapid ziua și urmărește să ai o structură clară a următoarei etape, drumul către birou, ședința, structura zilei.
Crearea unei structuri de acest gen îți conectează cortexul prefrontal, care este responsabil de autocontrol, empatie, analiză, atenție… până la urmă de performanța ta.
Va trebui să ai același proces de conștientizare și înainte să pleci de la birou. Închizi ochii, recapitulezi ziua cu ce realizări ai avut, verifici dacă ți-ai pregătit ziua următoare și lași lista pregătită acolo, la birou. Nu o duce cu tine în minte pentru că nu te ajută.
Acest gen de pauze, cât mai dese, te ajută să îți construiești intenționat și din autocontrol, din luciditate, următoarea etapă a zilei. Fă același lucru și seara, înainte să te pui să dormi.
Vei vedea că în câteva zile o să ai senzația că ai mult mai mult timp, că goana s-a redus, că ești mai prezent și mai viu în tot ceea ce faci.
Întinderile
O dată la 15-20 de minute întinde-te. Știu că unii spun că nu este frumos, alții că nu trebuie să îți întrerupi munca, dar…
Aceste gesturi simple pe care le poți face aproape oriunde și oricând, te ajută să te relaxezi. Ne întindem spontan atunci când suntem relaxați. Este o modalitate a corpului să exprime și să experimenteze relaxarea fizică.
Ce nu știe multă lume este că întinderile vin și cu relaxare emoțională.
Mesajul transmis creierului este ceva de genul: sunt în siguranță, totul este în regulă, pot să mă relaxez.
Stai liniștit, nu înseamnă că gata, imediat nu vei mai fi focalizat la munca ta sau că vei adormi. Doar că, în felul acesta, îți protejezi corpul de toate tensiunile pe care altfel le-ai adunat de-a lungul zilei. Mai faci și economii, pentru că poți reduce masajele de relaxare dacă îți relaxezi corpul o dată la ceva vreme.
Cele două aspecte pe care ți le-am descris mai sus te ajută să te echilibrezi. Întinderile în timp ce faci efort, elimină mare parte din tensiunile care s-au instalat în corp, iar pauzele de conștientizare asigură un echilibru emoțional prin închiderea „buclelor” psihice pe care majoritatea oamenilor doar le deschid prin agitație și goană.
Nu mă crede pe cuvânt, testează. Fă, timp de câteva zile, de 2-3 ori cele două exerciții simple și vezi diferența.
Spor la treabă!