De ce femeile se stresează mai rău decât bărbații la serviciu
Principalele motive de stres ale sexului slab sunt munca, viaţa de familie, banii şi problemele legate de relaţie. Conform aceluiaşi studiu, patru din 10 femei au zile în care sunt stresate de când deschid ochii şi până când se culcă.
Studiul Holland and Barrett Good Life a relevat totodată că femeile interiorizează stresul, doar una din cinci afirmând că îi e greu să îl gestioneze. Însă ce e mai îngrijorător e că 55% dintre femei spun că stresul le-a afectat sănătatea în comparaţie cu 39% dintre bărbaţi.
„Toată lumea suferă din când în când din cauza stresului, fie că e vorba de momente sau de perioade mai lungi, dar se pare că femeile se simt mai sub presiune decât bărbaţii şi e evident de ce se simt astfel”, afirmă Lysa Hardy, şefa departamentului de marketing de la Holland and Barrett. Ea adaugă: „Ambele sexe au pus pe lista motivelor zilnice de stres munca, banii şi sănătatea, dar femeile au adăugat şi curăţenia casei şi îngrijirea copiilor printre aceste motive. Şi pe bărbaţi îi stresează aceste lucruri, dar femeile sunt mult mai tensionate, căci ele se gândesc şi la munca care le aşteaptă acasă sau la modul în care trebuie să aranjeze programul copiilor în funcţie de slujba lor. Cum studiul relevă şi că femeile fac mai greu faţă stresului, asta creşte presiunea pe care o simt deja şi o fac să pară mai sufocantă decât e de fapt”, precizează Hardy.
Studiul Holland and Barrett Good Life a arătat totodată că 78% dintre femei recunosc că sunt persoane foarte stresate, mai mult de una din 20 indicând că nivelul ei de stres e foarte ridicat. În comparaţie, doar 63% dintre bărbaţi se consideră anxioşi, iar 22% spun că îndură puţin stres sau deloc, mai mult decât dublu faţă de procentul femeilor care afirmă acelaşi lucru (10%).
S-a demonstrat totodată că una din patru femei afirmă că ia asupra ei şi stresul partenerului. În plus, aproape 75% dintre femei admit că sunt stresate de nimicuri cărora nu ar trebui să le dea importanţă. 69% dintre bărbaţi au afirmat acelaşi lucru.
Femeile cu vârste între 18 şi 24 de ani şi între 45 şi 54 de ani sunt cele a căror sănătate e cea mai afectată de stres. Aproximativ jumătate dintre femeile care au participat la studiu s-au plâns de dureri de cap şi de stomac, iar aproape o treime sufereau de depresie şi de epuizare din cauza stresului.
În ciuda acestor probleme, jumătate dintre femei nu au luat nici un medicament pentru a combate simptomele stresului. 46% au recurs la remedii naturale, precum lavanda sau valeriana. Doar 14% dintre femei spun că au avut nevoie să recurgă la antidepresive.
Conform cercetării Holland and Barrett Good Life, principalul motiv de stres la femei îl constituie banii şi nevoia de a-i economisi, urmat de oboseală şi epuizare, muncă şi curăţenia casei. Pe lista motivelor de stres apăreau frecvent sănătatea, îngrijirea copiilor şi absenţa timpului alocat relaxării. Dorinţa de a slăbi şi temerile legate de siguranţa locului de muncă figurau şi ele în topul primelor zece motive de stres.
Printre următoarele se numărau plata datoriilor, ipotecilor şi a ratelor de la credite, greutăţile implicate de facerea navetei, calitatea relaţiilor şi chiar aprovizionarea săptămânală cu mâncare.
Însă patru din 10 femei susţin că nivelul ridicat de stres poate avea şi o latură pozitivă, căci, sub presiune, duc mai multe lucruri la un sfârşit. Doar 32% dintre bărbaţi împărtăşesc această părere.
Nutriţionistul Alex Thompson e de partea femeilor când vine vorba de reducerea nivelului de stres, sugerând metode de terapie naturale şi alternative, dar şi reducerea consumului băuturilor cu cafeină, creşterea consumului produselor naturale în locul celor procesate pentru a combate simptomele cauzate de stres.