Cum să devii mai productiv şi mai sănătos
Să zicem că tu eşti business-ul tău şi tu ştii asta. Întrebarea este dacă eşti conştient de asta. Faci tot ce este posibil pentru a-ţi maximiza propriile valori? Poate că nu. Oricât de mult ai încerca, sub presiunea familiei, a locului de muncă şi a vieţii în general îţi va fi foarte greu să te concentrezi să adopţi un stil de viaţă sănătos. Dar asta nu înseamnă că nu poţi schimba câteva lucruri la tine. Până la urmă succesul nu vine peste noapte, ci este rezultatul unor paşi mici, făcuţi gradual, arată inc.com.
Noi îţi propunem ca în fiecare zi să începi să faci aceşti mici paşi.
1. Bea un pahar cu apa cu 20 de minute înainte să iei masa
Toţi avem nevoie de hidratare, dar înainte să te apuci să bei 10 pahare de apă pe zi, mai bine bei câte un pahar cu apă înainte de masa de prânz şi cină. E o bună metodă de a avea grijă de sănătatea ta şi de a-ţi menţine greutatea. Astfel, când te vei aşeza la masă vei avea deja senzaţia de saţietate şi nu vei mai fi tentat să mănânci foarte mult.
În plus, deshitratarea influenţează negativ dispoziţia, nivelul de energie şi abilitatea de a gândi clar. Nu o spunem noi, ci două studii recente realizate de Universitatea din Connecticut. Aşa că nu bea apă doar pentru tine, ci gândeşte-te şi la cei din jur.
2. Mănâncă diversificat la prânz
În primul rând mănâncă sănătos. Ce înseamnă asta? O porţie de proteine, una de legume şi o alta de fructe. De exemplu, pui, morcovi şi un măr sau peşte, castraveţi şi o banană.
Sau gândeşte-te altfel: un prânz sănătos îţi oferă o cantitate mare de energie pentru toată după-amiaza. O putem numi chiar “combustibil pentru performanţă.”
3. Fă plimbări scurte
Unul dintre avantajele unui prânz cumpătat este că îţi rămâne timp şi pentru o mică plimbare. Ridică-te de la masă şi fă câşiva paşi în cel mai apropiat parc sau poate în curtea companiei. Sau poţi să-ţi stabileşti întâlnirile de afaceri în natură, în parcuri, de exemplu.
Un alt avantaj este că 15-20 de minute de plimbare ard câteva calorii, îţi reduc stresul şi îţi îmbunătăţesc starea de spirit.
4. Ajută pe cineva care are nevoie de ajutor.
Ajutorul pe care îl acorzi altora îţi îmbunătăţeşte sănătatea mentală şi te ajută să trăieşti mai mult, arată studiile. Alte studii arată că voluntariatul ajută la reducerea colesterolului. Nu trebuie să faci voluntariat formal, ci să fii disponibil ori de câte ori un coleg are nevoie de puţin ajutor din partea ta. Acest lucru nu numai că te va face să te simţi bine, dar îţi şi creează legături sănătoase cu cei din jur.
5. Mergi devreme la culcare şi dormi mai mult.
În general, oamenii au nevoie de 7-8 ore de somn nocturn, aşa că mergi devreme la culcare şi trezeşte-te în jurul răsăritului. Cu cât eşti mai vioi în timpul zilei, cu atât nivelul de vitamina D va fi mai ridicată. Iar vitamina D are un impact asupra genelor care te ajută să rezişti la diverse tipuri de boli infecţioase şi chiar cancer.
Aşa că dormi mai mult, trezeşte-te mai devreme şi încearcă să faci mişcare în razele soarelui, mânâncă sănătos astfel încât să-ţi asiguri doza de energie pentru toată ziua şi oferă-ţi ajutorul oamenilor din jur, îţi va oferi o stare de spirit mai bună.