Cum poți profita de timpul tău liber, fără a sta în fața unui ecran
În fiecare zi ne pierdem tot mai mult timpul în fața unor ecrane și nu ne dăm seama că am putea să facem ceva valoros cu acel timp. Sau poate că ne dăm seama și totuși nu facem nimic ca să schimbăm acest lucru.
Românii petrec, în medie, cinci ore pe zi în faţa televizorului, iar ştirile reprezintă principalul tip de conţinut consumat, arată studiul „Indicele consumului de televiziune în România 2017 – TVCI România 2017“.
Consumul TV în România este la cote înalte. La nivel mondial, media de consum este de aproximativ trei ore pe zi, în timp ce în România depăşeşte cinci ore. „Suntem dependenţi de televiziune. În continuare, suntem dependenţi de televiziunea lineară, mai mult de 17% dintre gospodării au patru televizioare în casă, iar 47% dintre respondenţi deţin televizioare cu tub“, a precizat Mihai Ursoi, Country Manager SES Astra România, Bulgaria şi Republica Moldova.
Studiul a fost realizat, timp de trei săptămâni, în luna aprilie 2017. La el au participat 402 respondenţi, eşantion reprezentativ la nivel naţional. Aproximativ jumătate dintre cei intervievaţi petrec 2-3 ore în faţa televizorului în fiecare zi, aproape 1 din 5 petrece între 4 si 6 ore zilnic în faţa televizorului, iar unul din zece spune că stă la televizor peste 8 ore pe zi.
În topul preferinţelor românilor au crescut canalele de audienţă generală, transmisiunile sportive şi desenele animate. Ştirile sunt principalul tip de conţinut consumat (77%, faţă de 81%, anul trecut), urmat îndeaproape de divertisment, cu 76%. În ceea ce priveşte tipul de conţinut HD consumat, 68% dintre români declară că preferă canalele documentare, 63% preferă divertismentul şi aproximativ 1 din 2 preferă sportul.
Iată cum poți profita la maxim de timpul tău liber, fără a sta în fața uui ecran, conform Fast Company.
A fost o zi lungă de luni. Ajungeți acasă de la serviciu, luaţi cina, faceți un duș, vă schimbați în haine comode, vă așezați pe canapea și deschideți televizorul sau mai serviți ceva de ronțăit cu telefonul în mână. Apoi repetați aceeași poveste și î zilele de marți, miercuri, joi și vineri. Înainte de a vă da seama, timpul a trecut și a venit weekend-ul. La final de săptămână vă simțiți obosiți și vă spuneți că ați lucrat toată săptămâna ca un robot… până la epuizare.
În realitate, a existat o oră sau două în fiecare seară pentru a face lucruri recreative și creative, care să vă relaxeze. Dar oare ați investit în mod conștient acel timp în activități semnificative sau satisfăcătoare?
Așadar, cum scăpați de această rutină? Cum puteți începe să vă investiți timpul în activități care într-adevăr vă satisfac și vă reîmprospătează?
În calitate de coach în time management, Elizabeth Grace Saunders a observat că aceste cinci strategii vă pot ajuta să simțiți că aveți mai mult timp liber și să vă simțiți mai fericiți cu modul în care îl investiți.
1.Faceți o planificare în avans
A face o alegere pozitivă cu privire la ceea ce trebuie să faceți seara, în timpul liber, este cu adevărat dificil când deja vă simțiți obosiți. O opțiune mai bună este să vă gândiți în avans la cum puteți să vă petreceți timpul liber, fie că e vorba de o rezervare la un restaurant unde să luaţi cina, să vă faceţi timp pentru a găti acasă, să faceţi un antrenament la sala de sport sau să vă planificaţi bugetul pentru activităţile din următoarele săptămţni. Dacă va trebui să vă coordonați cu alte persoane, recomandarea ar fi să programați evenimentele cu cel puțin câteva zile în avans. De exemplu, să vă planificaţi ieşirile din weekend de miercurea sau joia. Puteți chiar să puneți un memento în calendarul dvs. în acest sens.
2. Pregătiți-vă de acțiune
Din moment ce timpul liber este atât de limitat, este esențial să vă pregătiți în avans programul pentru a profita din plin. Asta ar însemna să vă pregătiți geanta pentru antrenament, astfel încât să puteți merge direct de la locul de muncă la sală, să faceți o listă cu ce mai aveți de făcut sau cu ce plăți mai aveți de efectuat, astfel încât să știți unde să vă îndreptați și să reușiți să le finalizați pe toate, fără a uita ceva. Statul până seara târziu pentru finalizarea unor proiecte de serviciu scade șansele de acțiune. Dacă reușiți să vă organizați mai bine nu veți mai avea teama că nu vă va mai ajunge timpul să faceți orice altceva după serviciu.
3. Faceți ce vă place și ce vă aduce satisfacție și beneficii
Nu toate activitățile vă vor aduce beneficii în viață. Uitatul la TV sau butonarea telefonului dvs. nu sunt neapărat niște activități rele, însă acestea nu vor ajuta creierul să producă substanțe chimice benefice, care să sporească buna dispoziție, pe care cele mai eficiente strategii de atenuare a stresului le pot avea. Cele mai bune activități includ sportul, cititul, ascultarea muzicii, petrecerea timpului cu prietenii sau familia, mersul pe jos, meditațiile, yoga sau alte hobby-uri.
Fiecare persoană are preferințe diferite, așa că faceți o listă a activităților specifice care vă fac bine şi vă aduc bucurie.
4. Mai multe benficii
O modalitate simplă de a multiplica beneficiul timpului tău liber este de a-ți desfășura munca la serviciu, în timpul programului. Cu alte cuvinte, nu-ţi aduce acasă de lucru. „Mi-am dat seama că prefer să ptrec mai mult timp cu prietenii sau cu familia atunci când ies din casă, aşa că în loc să ieşim la o cafea sau să luăm cina în oraş, mai bine facem o activitate în aer liber. În felul acesta, avem parte de mai multe benficii: socializăm și ne revigorăm la un nivel mai profund decât dacă am sta țintuiți pe un scaun, la o cafenea”, spune coach-ul.
5. Creșteți însemnătatea timpului liber
Un alt truc pentru a vă da impresia că profitaţi mai bine de timpul liber este să faceți mai mult de o singură activitate într-o seară. De exemplu, citiţi, gătiţi şi plătiţi-vă facturile. Sau ieşiţi la plimbare în parc, iar pe drumul de întoarcere ascultaţi în căşti un podcast. Jucaţi-vă cu copilul şi citiţi câteva pagini dintr-o carte înainte de culcare, de exemplu.
Dacă faceţi mai multe activități într-o seară, atunci veţi simţi că aţi experimentat mai multe lucruri în aceeași perioadă de timp.
Poți să te uiți la TV noaptea? Absolut. „Nu sugerez că trebuie să opriți seara toate dispozitivele electronice. Dar ar trebui să aveţi o abordare mai inteligentă a timpului liber. Lucrurile mărunte pot avea un impact imens asupra sensului timpului liber, nivelului de energie și al satisfacției”, concluzionează coach-ul.
Elizabeth Grace Saunders este autor al Divine Time Management , How to Invest Your Time Like Money și coach în time management.